fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Miss Kroeshaar 2017, de leukste geheime verrassing van 42 jaar Srefidensi

Ninon Overeem – Lync – #MissKroeshaar 2017

De allereerste Miss Kroeshaar om Suriname’s Next Natural Model te kiezen, was voor mij meer dan geslaagd. Eigenlijk had ik besloten het rustig aan te doen, dit keer in Suriname. Ik was gekomen om mijn verjaardag met mijn pa, die inmiddels 81 jaar, is te vieren en wat extra tijd met hem door te brengen. Vooral nu mijn zus Tineke er niet meer is, is deze behoefte extra sterk.

Door mijn nichtje Tyra, dochter van Tineke, is het idee om toch iets te doen ontsproten. Toen nichtjelief, die had meegedaan aan de eerste Sabi Wiri Dei in 2003 vroeg, wanneer ik weer “zoiets” zou organiseren, dacht ik, misschien moet ik toch wat doen. Na de meer dan 300 reacties op facebook werd duidelijk dat er vooral behoefte was aan een miss verkiezing.

Toch bleek het niet zo makkelijk realiseerbaar aangezien inschrijvingen en ticket verkoop niet online konden worden verwerkt. Jammer genoeg was het enthousiasme toen al wel wat getemperd, maar gelukkig was er Stichting Cocon. Door een samenwerkingsverband met deze geweldige non-profit, die bekend staat om projecten met jongeren in het binnenland, kwamen de ticket verkoop en inschrijvingen langzaam maar zeker tot stand.

miss kroeshaarn ninon2
FengShuiGarden Su

Geïnspireerd door het enthousiasme van de modellen en de aantrekkelijke lokatie verzon ik drie ronden. De Feng Shui Garden is namelijk een pracht van een tuin met mooie bloemen, exotische planten en een sierlijke brug over een vijver. Een perfecte lokatie waar optimaal gebruik van moest worden gemaakt. Ik verzon de volgende drie ronden:    

  1. een intro waarbij de modellen moesten vertellen wie ze waren, wat ze deden en waarom ze meededen aan Miss Kroeshaar.
  2. een rondleiding door de Feng Shui Garden aan de hand van de favoriete plek van elke kandidaad.
  3. een demonstratie om de veelzijdigheid van kroeshaar te laten zien.

Met deze rondes hoopte ik niet alleen de schoonheid en de veelzijdigheid van kroeshaar te laten zien, maar ook bewustwoording te creeren met betrekking tot de sociaal maatschappelijke issues waarmee de creoolse vrouw met kroeshaar, nog steeds mee te maken heeft. De stereotypische stigmas belemmeren vrouwen en mannen met kroeshaar zelfs anno 2017, het haar natuurlijk te dragen. Met een Afro soliciteren is nog steeds not done en over dreadlocks, de meest natuurlijke en gezonde manier om kroeshaar te laten groeien, praten we al helemaal niet.

De maatschappelijke druk die dit veroorzaakt maakt dat vrouwen zich genoodzaakt voelen te relaxen of weaves te dragen. Het gevolg is disproportioneel haarbreek en haaruitval bij de creoolse vrouw en dat is waarom Miss Kroeshaar ook hard nodig is.

miss kroeshaar janelle publiek
Janelle Oosterling en publiek

miss kroeshaar jury
Janel, Nicole Simson, Johanna Scheineman, Aisia en Harvey Lisse

Zonder hulp ben je nergens

Ideeën zijn leuk, likes op facebook krijgen is misschien nog leuker, maar met ideeën die aanslaan ben je er echt nog lang niet. De realiteit leert dat ideeën alleen realiseerbaar zijn als mensen ook bereid zijn mee te werken en ik mag mezelf gelukkig prijzen met een jury, makeup artieste en presentatrice die vanaf de getgo hebben meegewerkt.

Ciske Pinas, een makeup artieste die had aangeboden haar diensten te verlenen, heeft werkelijk een uitzonderlijk goede job gedaan. De foto’s spreken voor zich.

Harvey Lisse, voor mij de beste fotograaf, die ondanks zijn druk schema en zijn zwangere vrouw, heeft toegezegd en een mannen blik heeft kunnen toevoegen aan het geheel van de jury.

Nicole Simson, protoge van het eerste uur die net haar eigen kapsalon heeft geopend en magisch mooie kapsels kan maken, maakte ook deel uit van de jury.

Aisia, de eigenaar van myblackhair.nl die zes jaar terug Nederland heeft verrruild voor Suriname was het bloggene jurylid.

Johanna Scheineman, al langer dan 20 jaar eigenaar van de Hair Box aan de keizerstraat een icoon kapsalon gespecialiseerd in Dreadlocks, heeft ook een super bijdrage geleverd als lid van de jury.

Extra fenomenaal was Jannelle Oosterling. Deze kapster/ontwerpster heeft niet alleen accessoires gesponsord, ze heeft ook de kandidaten geholpen met de kleding, de jury van begin tot eind begeleid en het geheel samen met mij gepresenteerd.  

Uiteraard niet te vergeten, de mensen achter de Feng Shui Garden. Jullie hebben ze misschien af en toe gezien achter de bar of achter glas zien piepen of alles goed verliep, maar ook Rihanna, Shaffinaz en Bibi, mijn hindoestaanse familie noem ik ze, hebben kosten noch moeite gespaard om de tuin er op haar best te laten uitzien, hapjes te maken en ervoor te zorgen dat alles op rolletjes liep.

De kandidaten en de winaar

Ze hebben nog niet allemaal een profiel kunnen aanmaken op Going-Natural.com, de site die ook America’s Next Natural Model host, maar ik kan je verzekeren, alle kandidaten zagen er piek, piek fijn uit. Vol trots bewonderde ik de modellen van 11 tot en met 53 jaar, van kroes tot en met krullend haar. Het was o zo mooi om te zien!

De laatste ronde van de haar demonstraties was de favoriete ronde voor het publiek omdat deze volgens hun heel leerrijk was. Ook de lievelingen waren duidelijk; Roni Morengo die een ware fan club had meegenomen die haar hoorbaar steunde en Pricilla, die liefelijk de nummer één of de ene met die Afro werd genoemd.  

miss kroeshaarnr2miss kroeshaar afro2miss kroeshaar roni4b
Nr2 : Georgeddy Main – Die ene met die Afro en 3. Roni Marengo die nr 3 is geworden

Wat was ik blij dat ik niet in de jury zat want echt elke kandidaat had haar eigen ding! Het was een heftige discussie, heb ik me laten vertellen, maar uiteindelijk kozen ze voor Ninon, de oudste deelneemster. Deze oud Yellow Birds sportleeraares droeg met haar prachtig lang haar uiteindelijk het beste de boodschap van kroeshaar uit. Kroeshaar, een kroon die waardigheid uitstraalt.

miss kroeshaarn ninon2
Ninon Overeem – Lync – #MissKroeshaar 2017

We zijn nog lang niet uitgeproken. We zullen nog weken napraten, maar voor nu hoop ik dat je kunt genieten van de foto’s.

Nogmaals dank aan de kandidaten, Sheri-Lynn, het publiek en een ieder die keihard heeft meegewerkt om deze dag succesvol te maken. Grantangi!

Voor alle foto’s ga naar mijn #MissKroeshaar Album op Going-Natural.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *