fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

KROESHAAR; al 15 jaar de Drijfveer achter een internationale, Digitale, Sociaal Maatschappelijke Revolutie

Vandaag negen maart is het precies 15 jaar geleden dat het boek ‘Kroeshaar, Wat je moet weten en meer’, in een overvolle Koningskerk te Amsterdam, werd gepresenteerd. Hoewel de eerste editie binnen een maand uitverkocht was, had zelfs Uitgeverij Conserve niet kunnen voorspellen, wat voor revolutie het allereerste boek over Kroeshaar zou veroorzaken.

Publicatie van het boek KroeshaarBoek signering Kroeshaar wat je moet weten en meer
Boekverkoop en signering. Klik voor Fotoverslag 

Internet Pionier

De schrijfster Drs. Mireille Liong, van huis uit Informaticus, ontwikkelde namelijk maanden voor de dag van publicatie, de website Kroeshaar.com. Hierdoor werd Liong niet alleen de allereerste schrijver met een eigen website, kroeshaar.com werd ook de eerste website waar je een boek kon voorbestellen.

Behalve dat de site ook de eerste haarverzorging’s website was, ontwikkelde het zich rap tot de allereerste e-commerce beauty shop in Nederland.

In 2003 was de kroeshaar webshop haar tijd ver vooruit met het aanbieden van beauty producten uit Amerika. In een tijdperk waarin betaalsystemen als paypal en iDeal in Nederland nog niet ontwikkeld waren, verwerkte kroeshaar.com al internationale orders online.

Allereerste Kroeshaar Shop
Zo zag de allereerste Kroeshaar Webshop eruit.

Zichtbare maatschappelijke veranderingen

De maatschappelijke veranderingen die het boek ‘Kroeshaar, wat je moet weten en meer’ en de bijbehorende website ingang hebben gezet, zijn nu 15 jaar later, duidelijk zichtbaar. Waar je vroeger nauwelijks Afros, krullen en vlechten zag, zijn deze kapsels nu in alle lengtes, kleuren en geuren te aanschouwen in het straatbeeld, van vooral multicultureel Nederland.

Zelfs het productenaanbod in de schappen voor haarverzorging, is er diverser op geworden. Met haar eigen merk Going-Natural, verkrijgbaar in Amerika, Dio Drogist Suriname en online, draagt de schrijfster ook op dit gebied bij aan de sociaal maatschappelijke veranderingen, die kroeshaar met zich meedraagt.

Kroeshaar heeft nog een lange weg te gaan

Hoewel de ontwikkelingen de goede kant uitgaan, moet er volgens de schrijfster en Internet Entrepreneur, nog heel wat gebeuren.

Als het gaat om kroeshaar, zijn de wetten namelijk zelfs nog anno dit nieuwe millennium, gebaseerd op stereotypen. De realiteit is dat Dreadlocks even extreem zijn voor glad haar, als glad haar extreem is voor kroeshaar.


Dreadlocks zijn even extreem voor glad haar, als glad haar extreem is voor kroeshaar.

Een vlecht die van nature blijft zitten in kroeshaar, raakt los in glad haar, als het niet wordt vastgemaakt met een elastiekje. Dat komt simpelweg omdat de haartypen zo fundamenteel verschillend zijn.

Daarom alleen al kunnen de etiquette voor glad haar nooit hetzelfde zijn als die voor kroeshaar. Het gaat volgens de schrijfster echter nog jaren duren voordat het kwartje echt valt.

Tot die tijd blijven Zwarte mensen het enige ras op deze planeet dat niet het fundamentele mensenrecht heeft, kroeshaar op een natuurlijke manier te dragen. Om in een werkomgeving bij het haar horende kapsels zoals dreadlocks te dragen, moet men vaak eerst het gelijk bij de rechtbank halen, met alle gevolgen van dien.

Maar liefst 73% van Zwarte vrouwen heeft last van haarbreek en haaruitval, als het gevolg van ontkroezen en weaven, in het streven te voldoen aan de heersende norm, gebaseerd op Europees haar.

Jubileum actie en viering

Met als uiteindelijk doel, gezond haar voor Zwarte vrouwen wereldwijd, blijft Liong op haar manier innovatief technologische ontwikkelingen gebruiken, om bewustwording te blijven kweken.

Voor het 15-jarig jubileum gaat de Surinaamse die al jaren in Amerika woont, via facebook live, gratis producten weggeven uit de pas ontwikkelde internationale marktplaats voor kroeshaar en krullen, WhatNaturalsLove.com.

Het 10-jarig jubileum van America’s Next Natural Model, de online verkiezing die Liong heeft opgezet om de schoonheid van kroeshaar te promoten, wordt gevierd met een real life trip naar Suriname.

Behalve een fotoshoot in de Feng Shui Garden in Suriname, zal de winnaar van America’s Next Natural Model, het land vanuit haar optiek laten zien middels live verslagen, foto en video shoots, via social media.

Kroeshaar, Wat je moet weten en meer is verkrijgbaar in alle goed gesorteerde boekhandels en via bol.com.

Bekijk beelden van de allereeste Sabi Wiri Dei en haar show in Suriname

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *