fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Kroeshaar is nog steeds een issue

Of er een relatie bestaat tussen de oproep tot het verbieden van dreadlocks en het niet accepteren van kroeshaar kapsels, is niet duidelijk. Feit is wel dat sinds die geijkte uitspraak van Minister Peneux dat Dreadlocks verboden horen te zijn, de aanval op kroeshaar kapsels lijkt te zijn losgebarsten. In een week tijd zijn twee gevallen mij ter oren gekomen waarvan je je afvraagt in welk tijdperk sommige leraren leven en of ze wel beseffen wat het effect van hun handelen naar kinderen toe is, op lange termijn.

kroeshaar jongenfacebook3
Dit is leerling 2

Het eerste geval is van bovenstaande jongeman met een kapsel dat ze hier in America een fade top noemen. Best mooi, hip en eigentijds. Het doet me denken aan die tieners jongens die ik hier in Brooklyn zie rondlopen.

In de jonge bloei van hun pre-tiener jaren kapsels proberen jongens en meisjes kapsels uit. Een vorm van creatieve expressie en het verleggen van grenzen. Dat hoort bij het opgroeien van kids. Gladharige jongens lopen met stekels, gaan kleuren, laten hun haar groeien of gaan punk. Precies zoals leerling 1 wordt beschreven. Kroese jongens dragen fade tops, dreadjes of van die weaves. Op basis waarvan heeft iemand met glad haar meer rechten dan iemand met kroeshaar?

Dat deze jongeman met zo een cool kapsel bijna letterlijk geschreeuwd wordt door een schoolhoofd is ronduit belachelijk. Het schoolhoofd moet mijns inziens spoedig een cursus “Subtiel racisme” volgen. De volgende gebeurtenis echter die nog geen week later werd gerapporteerd slaat echt alles.

facebook1Facebook post over kroeshaar

Een meisje met kort kroeshaar wordt gepest door haar klasgenoten die vinden dat het haar niet is gekamd en zogenoemde “mira passies” heeft. En wat doet de juf? Die vond dat de kinderen wel gelijk hadden en gaat het haar van het kind relaxen!!!! Let wel, ontkroezen met chemicaliën die dezelfde ingrediënten bevatten als ontharingsmiddelen, zonder toestemming van de ouders. Zelfs zonder de ouders op de hoogte te stellen.

Dit zijn dus gevallen die mij per toeval ter ore zijn gekomen. Uit het onderstaand stukje commentaar kun je de conclusie trekken dat dit niet zeldzaam is. Ook mijn nichtje had te horen gekregen dat ze niet met los haar naar school mocht. Net als van dit schattige kindje is haar haar ook lekker kroes.

facebook post over kroeshaarkind met kroeshaar

Koloniale mentaliteit
Wat deze zaken pijnlijk maakt, is dat het licht schijnt op een onverwerkt slavenverleden waarover niemand wil praten, maar die wel een koloniale mentaliteit heeft gecreëerd die onmogelijk weg te denken is.

Er zijn helaas nog steeds te veel mensen die zich diep schamen voor kroeshaar. Ze kunnen kroeshaar niet aanzien zonder een ongemakkelijk gevoel dat ze waarschijnlijk niet eens kunnen plaatsen, maar ze zijn er van overtuigd dat kroeshaar zeker in vrije vorm, niet kan of niet mag. Het is triest maar waar.

Voorbeelden te over. Van de moeder die tegen haar dochter zegt, jouw haar is lelijker dan het schaamhaar van een aap tot en met de organisatie die een potje relaxer meegeeft aan de Witte familie die een kroesharig kind adopteert.

Los van de voorbeelden spreken de cijfers boekdelen. 73% van zwarte vrouwen heeft last van haarbreek en haaruitval door het gebruik van relaxers en weaves. Met het doel hier verandering in te brengen heb ik Bestel: Slecht haar ontworteld geschreven. Het beschrijft de onbeschreven geschiedenis van kroeshaar niet alleen om het negatief gevoel ten opzichte van kroeshaar, te plaatsen, maar meer nog om een gezond beeld van kroeshaar te creëren. Het is triest gesteld met de gezondheid van ons haar en zolang we geen gezond beeld hebben van ons eigen haar zal dit nooit veranderen. Dit is daarom ook het motto van Going NaturalHair Care.

Bestel: Slecht haar ontworteld

dreadlocks scheineman1

Er is hoop!
Maar gelukkig is er hoop. DelceggioScheineman, die met de allereerste kroeshaar show heeft meegelopen en vanf zijn 5de jaar dreadlocks heeft, is inmiddels student Economie op ADEK. Vanaf ik hem ken heeft hij locs. Zijn moeder is Johanna Scheineman, die als enige een gespecialiseerde loc zaak heeft in Suriname. Het moge duidelijk zijn, dreadlocks dragen heeft niks te maken met of je goed kunt studeren of niet.

De Kroeshaar Webshop 
Haarproducten voor Krullen en Kroeshaar

going natural hair care package

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *