fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Afscheid van Zanger Max Nijman in Pardiso en Paramaribo

Het is moeilijk te zeggen welke van zijn nummers de mooiste is. Adjossie het lied dat gaat over een pijnlijk vaarwel raakt een gevoelige snaar terwijl Katibo Negre kleurige beelden uit het tropische Suriname bij mij oproept van dansende vrouwen in mooie al dan niet traditionele pangis.

max-nijman
Max Nijman

Het is muziek uit mijn jeugd. Farawe en Ai Sranan kende ik uit het hoofd en die skratie, die skratie van Ine Miene Mutte, boi, ik kan zelfs nu niet still zitten als ik het hoor.

Het raakt mijn Surinaamse soul. Dat ritme herken ik zelfs in de hedendaagse muziek en mijn lichaam komt altijd spontaan in beweging. Nu ik terug luister naar Max zijn muziek, begrijp ik waar de basis ooit is gelegd.

Mijn vader, muziekliefhebber, die zelf ooit Sek Seki speelde in een band, had alle albums van Max Nijman.

Bijna elke middags zat ik naast de platenspeler met de hoes in mijn hand de woorden mee te zingen terwijl de LP speelde. Met dansen moest je voorzichtig zijn want de naald kon springen en de plaat krassen wanneer je te hard stampte op de houten vloer van onze Bruynzeel woning.

Toen ik het bericht voorbij zag komen was ik in eerste instantie verdrietig. Kranten artikelen over deze groot artiest werden spontaan gedeeld via social media. Op Facebook kwamen zijn meest gespeelde nummers voorbij. Alle bekende media deelden zijn historie en langzaam maar zeker veranderde mijn verdriet in dankbaarheid en blijheid.

Moengo’s zoon was niet gewoon geliefd, hij was zelfs geridderd tot de Ere-Orde van de Gele Ster. Via zijn muziek zal Max Nijman hoe dan ook blijven voortleven als een van de grondleggers van de Surinaamse Kaseko muziek.

Voor zijn bijdage ben ik hem net als zoveel andere Surinamers dankbaar. Zijn nummers zullen altijd emotie bij mij losmaken en die skratie zal me altijd en overal willen laten dansen.

Jorgen Raymann & Sylvana Simons presenteren vandaag, maandag 25 januari, het afscheid van Max Nijman. In de poptempel van de hoofstad, Paradiso, begint om 20.00 het muzikale eerbetoon dat door tal van vocalisten zoals Denice Jannah, Oscar Harris, Ed Rust, Patrick Tevreden met begeleidng van Trafassi zal worden opgeluisterd. Het concert is vrij toegankelijk. Bezoekers worden vanwege de enorme drukte op en rond het Leidseplein geadviseerd zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer. Inloop is om 19.00. Deze afscheidsbijeenkomst duurt tot 23.00

The Godfather van het Surinaams lied wordt met staatseer op zaterdag 30 januari in Suriname naar zijn laatste rustplaats begeleid

Grantangi Meneer Max Nijman.

Met dank aan Roy Ristie die het bericht van het concert op facebook heeft geplaatst. 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *