fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Sherlon Gerard, Software engineer, de man achter Miss Black Hair

Wat motiveert deze jonge ondernemer met een brilliante toekomst om Miss Black Hair Nederland op te zetten? Wie is deze Software Engeneer, wat inspireert Sherlon Gerard en waarom?

Kun je je even voorstellen voor de mensen die je niet kennen? Wat is jouw naam, achtergrond en etniciteit?

Mijn naam is Sherlon Gerard en ben geboren en opgegroeid op Curaçao. Na mijn HBO Elektrotechniek op de Universiteit van de Nederlandse Antillen, besloot ik in 2005 om naar Nederland te emigreren. Hier heb ik mijn Academische opleiding Software Architect gedaan en besloot na 3 jaar in dienst te hebben gewerkt, mijn eigen eenmanszaak te starten. Als zzp’er verleen ik ICT consultancy services aan bedrijven. Nu ben ik ook alweer bijna  2 jaar 1 van de 2 oprichters van Miss Black Hair Nederland.

Wat was jou inspiratie om Miss Black Nederland te beginnen, wanneer en wat is jouw het doel?
Opgroeiende op Curaçao, was het normaal dat alle vrouwen in mijn omgeving hun haar relaxten of verborgen middels weave of een pruik. Naarmate ik ouder en bewuster werd begon ik me af te vragen waarom deze vrouwen toch zo hun best doen om niet op henzelf te lijken? Wat is de reden dat het natuurlijk haar zo weinig gerockt wordt? Dit was tevens de reden waarom ik vond dat Miss Black Hair Nederland opgericht moest worden. Via deze weg wil ik het verschil maken en zwarte vrouwen bewust maken van het feit dat ze prachtig zijn in hun natuurlijke staat en dat het uiteindelijk gaat om zelfacceptatie en jezelf met trots dragen.

Wat waren de verwachtingen en hoe is de eerste verkiezing verlopen?
We hadden voor de verkiezing zeker positieve verwachtingen met betrekking tot  de opkomst en hoe het zou bevallen bij het publiek. Aan het begin v. de missverkiezing hadden we te maken met wat technische mankementen. Dat was wel even balen. Toen het eenmaal up-to-run was kon ons publiek genieten van onze spetterende programma die we voorbereid hadden. Aan de hand van de commentaren konden we opmaken dat het publiek onder de indruk was van de prachtige missen en hun prestatie op het podium.

We hebben natuurlijk veel geleerd van de eerste verkiezing en ons streven is dan ook om nog beter terug te komen.

Wat is voor jouw het meest uitdagende aan het opzetten van zo een verkiezing?
Het omgaan met zo’n grote groep vrouwen bij elkaar.

En wat is het leukste aan het organiseren van Miss Black Hair Nederland?
Ik ben gedurende de periode voor de verkiezing, ontzettend veel zwarte ondernemers en zwartbewuste artiesten tegen gekomen.

Wat is de belangrijkste les die je tot nu toe hebt geleerd van dit evenement?
Dat het aan ons, de nieuwe generatie, nu is om voor onze eigen groei in bewustwording te zorgen. Niet meer denken dat een andere ras ons gaat helpen om bovenop te komen. Daar hebben ze geen belang bij. Wij moeten nu zelf opzoek gaan naar de kennis die nodig is voor volledige zelfliefde en dat doorgeven aan de nieuwe generatie.

Uiteindelijk gaat de missverkiezing niet over haar maar over bewustwording en gebruiken we het haar om het door te trekken naar identiteit. Haar is immers meer dan haar en kan veel zeggen over hoe jij jezelf ziet. We willen graag dat mensen in dialoog met elkaar gaan over wat haar betekent voor om elkaar te inspireren om behalve natuurlijk te zijn, opzoek te gaan naar de volledige zelfliefde. We zijn prachtig en krachtig zoals we zijn. Als je dat gelooft, zal je meer je best doen de beste versie van jezelf te zijn.

kroeshaar-sherlon-vriendin
Sherlon en partner

Waar zie je MBHN over vijf jaar?
Over 5 jaar wil ik een eigen pand hebben waar ik dan samen met mijn team, fulltime verschillende educatieve en leuke evenementen, workshops en masterclasses, discussie- en filmavonden organiseer voor onze zwarte gemeenschap. Waar alles in het teken staat van educatie, roots en ondernemerschap.

OVER KROESHAAR

Ben je opgegroeid met het idee dat je slecht haar had? Was het normaal om jouw moeder’s natuurlijke haar te zien als kind?
Ik ben niet opgegroeid met het idee dat ik slecht haar had. Wel werd er regelmatig gezegd dat bepaalde kroeshaartypes “goed” waren.

Ik heb helaas nooit mijn moeder’s natuurlijke haar mogen zien. Mijn wens is natuurlijk dat zij ook ooit de keuze maakt om haar haar helemaal natuurlijk te  dragen. Dan heeft mijn boodschap, die ik probeer de wereld in te sturen, haar ook bereikt. Dat zou echt helemaal geweldig zijn!

Wat betekent jouw haar voor jou als man? Is het gewoon haar of is het dieper dan dat? Bepaalt het je identiteit?
Wij van Miss Black Hair NL geloven: “I am my hair”. Ons haar is onderdeel van onze identiteit en is niet alleen maar haar. Het gaat dieper dan dat. Ons haar groeit in een spiraal vorm naar boven en dat betekent dat we eerder in contact staan met de natuur. Onze voorouders gebruikten hun haar als antenne om in contact te staan met het goddelijke.

Het haar op ons hoofd is ook rechtsstreek verbonden met onze ziel. “Ongezond haar” is bijvoorbeeld een indicatie dat je gestresst of emotioneel/fysiek niet helemaal OK bent.

Heb je zelf ooit gerelaxt? Zo nee waarom niet en zo ja hoe was de ervaring?
Ik heb vroeger, toen ik jonger was, weleens gerelaxed (Duke noemen we dat op Curaçao). Ik wilde namelijk ook “goed haar” hebben. De verwondingen die ik de laatste keer opliep, zorgden ervoor dat ik dat nooit meer deed. Mijn haar werd er ook droger en gevoeliger van.

Heb je zelf ooit dreadlocks of cornrows gedaan en waarom kies je voor het kapsel dat je nu draagt?
Ik heb nooit dreadlocks of conrows gehad. Ik scheer nu alles weg omdat het makkelijker is. Ik hoeft niet echt te kammen of te borstelen in de ochtend.

kroeshaar-miss-black-hair-ned
Team Miss Black Hair Nederland met de huidige Miss Black Hair Nederland 2015

Van veel mannen hoor ik dat ze kroeshaar vroeger niet mooi vonden, maar dat ze het later mooi hebben leren vinden. Hoe denk je dat het komt en was dat ook bij jou het geval?
Zo was ik vroeger helaas ook. Omdat ik niet beter wist. Ik was geconditioneerd om te denken dat stijl lang haar mooi was. Maar nu ben ik wakker geworden. Vooral het feit dat kroeshaar zo veelzijdig is, maakt het voor mij nog indrukwekkender.

Heb je je vroeger ooit geschaamd voor jouw kroeshaar of gedacht dat jongens met gladder haar een betere kans hadden bij vrouwen? Wat was jouw gedachtengang? Kun je het uitleggen?
Helaas wel. Toen ik jonger was, was ik wat onzeker en mijn favoriete kinderserie toen was: “Saved by the bell”. Ik wilde de uiterlijke kenmerken hebben van “Zack Morris”, de hoofdrolspeler van die serie. Ik dacht dat als ik vooral zulk haar had, ik dan zeker populair zou zijn op school en natuurlijk gewild bij de dames. Ik snapte toen niet goed dat het bij populair zijn bij de dames, voornamelijk gaat om zelfvertrouwen en zelfverzekerd zijn.

Het lag aan het feit dat ik 1) onzeker was 2) bewust was van het stigma rondom kroeshaar.

Indien je je vroeger schaamde voor kroeshaar, hoe heb je dat overkomen en hoe lang heeft het geduurd?
Ik schaamde me niet echt voor mijn kroeshaar, omdat bijna iedereen om me heen kroeshaar had. Ik wilde, gedurende mijn puber jaren, wel wat ze noemen “goed” haar, ofwel minder kroeshaar. Toen ik een adolescent was, had ik er geen moeite meer mee. In die periode ben ik mezelf meer en meer gaan accepteren.

En nu de Oprah vraag: Wat zou je nu tegen jezelf zeggen als je denkt aan dat kind dat zich schaamde voor kroeshaar?
Je mag trots zijn op het feit dat je kroeshaar hebt. Een grotere macht dan mezelf heeft 33 jaar geleden de keuze gemaakt om mij kroeshaar te geven. Toen en nog steeds ben ik prachtig in Zijn ogen. Dus wees blij met je kroeshaar en draag het met trots.

Nu weet ik toevallig dat je een hele mooie lieve vriendin hebt natural is en die je ook helpt bij het organiseren van de verkiezing. Maar hoe belangrijk was kroes zijn, natuurlijk haar voor jou in het kiezen van een partner?
Dat was zeer belangrijk voor mij. 1) ik vind kroeshaar gewoon prachtig en veelzijdig. 2) Ik houd van spontaniteit, spontaan leuke dingen doen zoals o.a. naar een spa-centrum of het strand gaan. Als je ontkroest haar hebt, is dat wat moeilijker te doen omdat je rekening moet houden met allerlei zaken. Vandaar dat ik een vriendin wil die net zo spontaan als ik, kan genieten van het leven zonder beperkingen. 3) ik ben “all into” gezond leven en eten. Voor mij is zelfliefde ook zeer belangrijk en dat verwacht ik ook in mijn partner. Op het moment dat mijn partner bezig is met zware chemicaliën op haar hoofd, zou dat in strijd zijn met zelfliefde.

 

OVER BLACKFOLLICLES.COM

BlackFollicles.com wordt de amazon voor Black Hair Care Producten. Het is de oplossing voor het beperkte aanbod van Black haarproducten. We doen een crowdfunding om de marktplaats te bouwen zodat mensen met kroes en krullend haar over de hele wereld echt een plaats hebben waar ze terecht kunnen om alle mogelijke merken geschikte haarproducten te krijgen. Wat vind je van http://blackFollicles.com en welk kado zou jij kiezen?

Zij is gek op dashiki’s. Dus ik zou voor haar dashiki’s bestellen.

Wat hoop je nog meer te zien?
Meer keuzes voor dashiki’s J

LAATSTE VRAGEN

Wat kunnen we dit jaar verwachten van MBHN?
2016 wordt de show spectaculairder met prachtige missen. Dit jaar staat alles in het teken van de natural Queens, Entertainment, Educatie, Roots en spektakel. Door de geweldige boodschappen van de missen, worden mensen tot nadenken gezet en hopelijk ook geïnspireerd.

Meer info over Miss Black Hair Nederland – De Facebook Pagina van https://www.facebook.com/missblackhairnederland/

Over Sherlon Gerard Software Services: http://www.dazzlingstudio.com/

Zie een verslag van de eerste Miss Black Hair Nederland door Doreen Sprengers van New Media Platform

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *