fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Ik in New York

Natural in Brooklyn
Natural in Brooklyn

Voor het boek Suriname Bekend(t) waarin fotograaf Raul Neijhorst 75 bijzondere en bekende Surinamers belicht, moest ik als een van de geselecteerden, ook een geheim onthullen. Aangezien heel weinig mensen weten dat ik wel eens gedichten schrijf, dacht ik dat het leuk was om dat prijs te geven. Een standaard “Roosjes rood, viooltjes blauw” zag ik helemaal niet zitten. 

Een ander probleem was dat de gedichtjes die ik als kind voor vader en moederdag had geschreven, niet meer terug te vinden waren. Mijn vader had ze nog opgestuurd toen ik in Amsterdam woonde maar met de verhuizing naar New York zijn ze niet meegekomen. Waarom niet een nieuw gedichtje schrijven dacht ik dus, over nu. Een hele uitdaging want behalve het Een gedicht voor Mijn moeder: Hertha, waar ik echt heel erg heb moeten nadenken, heb ik nooit iets gepubliceerd. 

Gelukkig was dit onderwerp niet zo gevoelig. Eigenlijk vond ik het best leuk om te doen. Ik houd van New York en hoop een beetje een idee te geven van het leven hier. Bij deze dus speciaal voor Raul Neijhorst en zijn prachtig project Bijzondere Surinamers, dit gedicht. Met dank aan Marjorie, Guus Pengel en Ruth San die hebben meegelezen en hun feedback hebben gemaild. 

Vind je het gedicht leuk of dicht je zelf? Mail het naar info appestaartje kroeshaar punt com. 

Surinaams gedicht over New YorkAls Surinamer ver van huis
Voel ik me verdwaald, maar toch ook thuis

In deze bruisende stad, die nooit slaapt
Waar toch menigeen ontwaakt
Uit niet uitgekomen dromen
En andere wegen inslaat dan voorgenomen

Het is de onontkenbare niet aflatende inspiratie
De ziel van de stad, de drijfveer van een natie
Eindeloos lijkt de creativiteit, die elke grens doet vervagen
En maakt dat een sterveling elke minieme kans blijft wagen

Met mijn Surinaamse wortels aanschouw ik, neem ik deel
Mijn brein explodeert, ik val, sta op, lichaam en ziel bloeien geheel

Lees deel een Een bijzonder spannende week voor Kroeshaar

Ooit hoop ik het allemaal uit te kunnen leggen
Maar over New York valt nooit uitgesproken veel te zien en te zeggen.

Toch droom ik over teruggaan, terug zijn in Suriname
Het land waar mijn ouders, Hertha en Daisy, samen kwamen
Aan hen heb ik mijn rijkdom te danken
Om met een open mind culturen te kunnen omarmen
Daarom alleen al zal ik waar ik vandaan kom nooit vergeten
Daarom ook blijft het mijn land, mijn thuis, zeker weten.

Lees ook: Wat maakt kroeshaar zo Bijzonder?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *