fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Surinaamse klederdracht op een Amerikaanse feestdag

Surinaamse Klederdracht in Amerika
Surinaamse Klederdracht in Amerika

Vier juli is een vrije dag in Amerika. Het is de dag waarop Amerikanen de Declaratie van de Onafhankelijkheid van de Verenigde Staten van Amerika herdenkt die getekend werd in 1776. Zoals gebruikelijk met vrije dagen biedt ook de 4th of July gelegenheid om samen te komen en feest te vieren. Als het geen families zijn die gezamenlijk bbq-en dan zijn het wel organisaties get-togethers, concerten of festivals organiseren.

Aangezien deze datum dicht bij de Surinaamse feestdag Keti Koti ligt, heb ik besloten de Amerikaanse vrij dag in traditionele kleding te vieren. Er was echter een probleem. Ik weet niet goed hoe Pangi’s te binden, laat staan die ingewikkelde gevouwen Anjisas, om mijn hoofd te doen.

Toch moest ik wat met die prachtig gekleurde Pangi’s die ik heb, want zeker nu Afrikaanse print in is wil ik graag laten zien hoe uniek de Surinaamse motieven zijn.
Om wat ideetjes op te doen ben ik gaan kijken wat youtube te bieden had en dat was zeker niet teleurstellend. Er zijn talloze video’s die je leren hoe je een sjaal als jurk kunt ombinden. Dat lag heel dicht bij mijn doel om de Pangi als een moderne Afrikaanse getinte jurk te dragen. Een uitdaging maar volgens mij moest het te doen zijn.
Na wat inspiratie te hebben opgedaan, ben ik enthousiast aan de slag gegaan met mijn Surinaamse Pangi’s.

Onervaren als ik ben was het in het begin even uitzoeken maar ik moet zeggen dat ik heel veel plezier heb gehad. Niet alleen in het omdoen van de Pangi en uitzoeken wat mogelijk was, of het wel zou blijven zitten, maar ook het lopen in mijn eigen omgebonden creatie en vooral de reacties daarop.
Dagelijks zie ik heel veel jurken, rokken en hoofddoeken met Afrikaanse print, maar echt de Pangi valt op. Het zijn de kleuren combinatie en de op de hand geborduurde motieven die het doen.

Voor mij ligt de verklaring in de oorsprong van de Pangi. Waar Koto’s ontworpen waren om te onderdrukken en het lichaam van de vrouw middels meerdere lagen te camoufleren, was de Pangi vanaf het begin een symbool van vrijheid en feestelijkheid. 

Pangi’s werden gemaakt door marron vrouwen naar eigen idee en gedragen om uit te gaan. De vrijheid is te herkennen in elke Pangi en ook al snap je de motieven niet, de creativiteit is sprekend.

Persoonlijk ben ik letterlijk een hele mooie ervaring rijker. Uiteraard deel ik graag deze ervaring in de hoop dat het ook voor jou toegevoegde waarde heeft. Mocht je tips of betere ideeën hebben dan hoor ik het natuurlijk ook graag.

{youtube}bYXBfF7evNg{/youtube}

De Pangi’s zijn gekocht door mijn lieve vriendin Janine bij Johanna Huur die vanuit haar studio in Suriname werkt. Telefoon: +597 8899128. De Riem is gekocht in de toeristen shop bij Egi Du aan de Waterkant in Paramaribo. 

Zie ook Amerikaanse modellen dragen Pangi’s voor de Marron Challenge van America’s Next Natural Model.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *