fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

De Citroenkuur

Citroenkuur
Citroenkuur

Nog voor Beyonce deze kuur zogenaamd ontdekt had, hadden wij het al eerder gedaan in Amsterdam. Een vriendin van ons kwam met het idee om te detoxen met de Citroenkur en ik dacht waarom niet. Eigenlijk is het super simpel. Super simpel omdat je gewoon niks mag eten. Bij een dieet heb je altijd: je mag dit of je mag dat, bij deze kuur is het gewoon, je mag niks. Alleen drinken en zelfs dat is beperkt.

Citroen, Ahorn siroop, cayenne peper opgelost in water. Daar mag je 12 glazen per dag van drinken. Water mag ook.

Om je darmen te reinigen hoor je voor het slapen gaan ook een laxeer thee te drinken en ‘s ochtends als het even kan een zelfgemaakte zoutwateroplossing te drinken. Dit hoor je 5 tot 10 dagen te doen.

Het doel van deze kuur is om je lichaam, met name jouw darmen te reinigen. Er blijven altijd wat onvereerd eetensresten in die arme darmen zitten en dit is een manier om ze schoon te krijgen.

De kuur is simpel maar niet makkelijk. Je hebt namelijk de hele dag honger. Sommige vriendinnen hebben het niet eens een dag volgehouden vanwege barstende hoofdpijn. Daar had ik geen last van maar wel honger.

Het grappige en tegenstrijdige is dat je na een dag of twee werkelijk stuitert vanengergie. Naast het gevoel van honger maakt het energieke gevoel dat je echt over eten gaat nadenken.

Daarom kent denk ik ook bijna elk geloof een tijd van vasten. Ik heb me laten vertellen dat Goede Vrijdag oorspronkelijk een vasten dag was, maar van de Moslims is wereldwijd bekend. Meer dan voor reiniging is het bij de Moslims ook om jezelf te vereenzelvigenmet de armen die het minder hebben in deze wereld en degenen die honger lijden.

Maar zelfs als ik denk aan mensen die echt niks te eten hebben weet ik dat mijn honger waar ik nu af en toe gek van wordt, niks is bij wat zij doormaken. Bij mij is het een luxe keus. Ik ben privileged. Ik kan eten wanneer, ik wil, wat ik wil. Vasten kan je dus zeker bewust maken van het feit dat je dankbaar moet zijn met wat je maar al te vaak voor lief neemt. Voor iets simpels als een maaltijd.


Cassavebrood met ei

De eerste keer dat ik de kuur deed was het gewoon omdat het idee me aanstond en ik wou wel wat kilootjes verliezen. Nu doe ik het veel bewuster. Ik wil af van mijn allergieën. Zeker voordat ik naar Parijs ga. ( zie Antiliaanse en Surinaamse vertegenwoordiging in Parijs) Ik ben bang dat ik anders ga lopen niezen op die arme mensen.

Jaren geleden toen ik nog dacht dat het hele glutenvrije gedoe gewoon een modegril was, ben ik toch voor de grap glutenvrij gaan eten om te zien of het wat uitmaakte. In plaats van gewoon brood heb ik eenheeljaar lang cassave brood gegeten. Cassave brood met kaas, ei, pindakaas, avocado, noem maar op. Heerlijk, zo moeilijk was het niet. Toen de zomer aanbrak ontdekte ik dat ik niet een keer had geniest terwijl ik het jaar daarvoor met een jeukende neus en tranende ogen de zomer nauwelijks was doorgekomen. Dat was een ware ontdekking. Sindsdien ben ik naar een voedingsadviseur geweest en eet ik glutenvrij.

Omdat het gelijdelijk aan is gegaan had ik er niet echt moeite mee maar glutenvrij eten is niet echt makkelijk. Bijna overal zit blom in, maar hier in de US is het wel te doen. Toen ik echter vorig jaar weer in Suriname was kon ik het niet laten kokos biesjes en roties te eten. Hmmm, kan nu nog genieten als ik eraan denk, maar ja de gevolgen zijn duidelijk. De zomer is nog niet goed begonnen of mijn ogen tranen al en mijn niesbuien zijn weer begonnen. Vandaar dus de kuur.


Cassavebrood met avocado

Eigenlijk is de kuur sowieso aan te raden om te detoxenen je voelt je daarna gewoon lekker, maar ik ga niet voor je jokken, het is niet makkelijk.

Ik heb honger en ben sjagarijning maar terwijl ik mezelf pijnig besef ik dat ik meer energie heb en dat mijn allergieën als sneeuw voor de zon verdwenen zijn! Heerlijk, maar ik HEB HONGER! Het is kiezen tussen 100 keer per dag niezen,tranende/jeukendeogen, niet kunnen genieten van de zomer maar als een verdwaasde zombie rondlopen of…eten. Nu ben ik bijna geneigd eten te kiezen. Nog even … Dag drie is nu net begonnen.

Heb je interesse in deze detox zie dan http://themastercleanse.org/. Wil je meer weten over glutenvrij eten zie http://www.glutenvrij.nl/page/Glutenvrij-leven/Het-glutenvrije-dieet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *