fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Leer over Dreadlocks en Kroeshaar in het Parijs van Kenny B

Kenny B in Parijs
Kenny B in Parijs

Parijs telt ruim 13 miljoen inwoners en vormt een multiculturele samenleving. Het is tevens de grootste stad van Frankrijk en de negende stad van Europa die in een adem wordt genoemd met steden als Londen, New York en Tokio. Parijs wordt ook gezien als het hart vancultuur voor Europa en de wereld. Ook voor de fFransen is Parijs – als kruispunt van handelsroutes en internationale oriëntatie – een ontmoetingsplek waar van alles gebeurt.

Zo begon Salon Boucles D’Ebene tien jaar geleden als eerste organisatie met een kroeshaar show. De bedoeling was women’s hair issues bespreekbaar te maken en de schoonheid van natural hair te promoten. De show is uitgegroeid tot een platform voor zwarte ondernemers om hun uitvindingen op het gebied van haar, mode en eten voeding te delen met het grotere publiek.

Op 30, 31 mei en 1 juni 2015 vindt in deze smeltkroes aan culturen de grootste natural hairshow van Europa plaats. Dit jaar is aan de vijfde editie  de slogan “Love is in the (h)air” gegeven. Haar – in het bijzonder natural hair – is big business en beslaat een markt die groter is dan alleen goede haarproducten en een goede kapper. De organisatoren van dit jaarlijks evenement onderkennen en onderschrijven de noodzaak dieper en breder op haar in te gaan en hebben voor de bezoekers een uitgebreid en gevarieerd programma samengesteld. Niet alleen top kappers en make up artiesten laten ze aan het woord maar ook deskundigen die vanuit een wetenschappelijke benadering inzichten geven. Simultaan met de expositie zijn er workshops en wordt tijdens lezingen– het centrale onderwerp – vanuit verschillende invalshoeken belicht door ondermeer: Rokhaya Diallo en Kim Consigny, Alphonse Tierou, Dioulde Chartier en Siga Diagoura, Patricia Pasant, Juliette Smeralda, Mireille Liong A Kong, Alice Zaguri en Michael Kamden.

 

Rokhaya Natural hairRokhaya Diallo opent de reeks aan presentaties. Zij gebruikt haar positie als journaliste en bekende Francaise – van Senegalees, Gambiaanse afkomst – voor radio en televisie, film director en writer om discriminatie, racisme, secularisatie en gender zaken aan de orde te stellen. DialloZe wordt gezien als de 36e van de 100 meest invloedrijke Fransen en behoort volgens het Britse Powerful media tot de 30 meest invloedrijke zwarte personen. Met de documentaire Les Marches of Freedom won zij een Award voor de beste documentaire bij hetFestival of Guadeloupe. Ze De journaliste heeft meerdere publicaties op haar naam staan. Het boek Pari(s) d’amies schreef ze samen met Kim Consigny; met wie ze gedurende de hairshow vaker presenteert. Haar website is: http://www.rokhayadiallo.com/biography/

AlphonseTierou at Boucles d'EbeneAlphonse Tierou komt uit Ivoorkust waar hij in Abidjan studeerde aan het National Institute ofArts. Hij deed onderzoek naar de orale traditie van de Quenon people; tot wie hij behoort. Tierou is de eerste die deze informatie op schrift heeft gesteld. In zijn boek The Eternal law of African Dance beschrijft hij de bewegingen, codes en betekenis van traditionele Afrikaanse dans. Zijn boek is een bijdrage aan de internationale culturele rijkdom. Hij is de oprichter van Centre Doople, Academie de Danse Africaine in Parijs; waar je naast choreografie en dans kan leren ook kostuums, decors, beelden, maskers en het gebruik van het menselijk lichaam leert. Meer op zijn website: http://www.tierou-doople.com/ 

DiouldeChartier at Boucles d'EbeneDioulde Chartier en Siga Diagoura zijn beiden onderzoekers bij D’Cap research, een bureau dat zich bezighoudt met kwalitatief – en marktonderzoek en strategisch beleid. Siga Diagoura richtte zich tijdens haar onderzoek op de representatie van schoonheid bij zwarte vrouwen en de terugkeer van de afro en de herwaardering voor natuurlijke schoonheid.

 

Patricia Paisant werkt voor Laboratoire Europeen de Recherche et d’Exploitation Complements Alimentaire dat zich onder andere bezighoudt met voedingssupplementen. In haar presentatie richt ze zich op de invloed van vervuiling van de natuur op onze gezondheid in relatie tot schoonheid. Ze heeft meerdere publicaties op haar naam staan.

 

 

Juliette Smeralda is Française, doctor in de Sociologie, docent aan de Universiteit van de French West Indies en Guyane. Als onderzoeker is ze ook verbonden aan  Laboratory Ceregmia. Ze schreef meerdere artikelen over ondermeer relaxers en het boek “ Peau Noir, Cheveux Crepu, L’Histoire d’une alienation”. In haar presentatie met de titel “ Beaute et estimede soi” gaat zee in op zelfwaarde en schoonheid en het kammen van de haren van kinderen met plezier. Meer over deze sociologe: http://www.juliettesmeralda.com/biographie.html

 

Mireille Liong A Kong studeerde ICT in Amsterdam. Zij is de oprichtster van “Going Natural .com en kroeshaar.com” en de auteur van het best verkochte boek op Amazon.com “How to fall in love with nappy hair.” Zij spreekt over sociale ongelijkheid en de overstap naar naturalhair. Ze staat op de beurs met haar expositie “Bad hair at its best” . Met deze expo en de missverkiezing “America’s Next Natural Model” is ze een ambassadeur die volhardend de schoonheid van natural hair promoot.

 

 

Alice Zaguri is de oprichter van “The Family” een plek waar startende ondernemers – in Parijs – in het bijzonder vrouwen en minderheden de ruimte krijgen om zich te ontplooien en hun bedrijf te ontwikkelen. Zaguri’s organisatie beoogt onder andere bij te dragen aan verbeteren en versterken van het onderwijssysteem en een aantrekkelijker ondernemersklimaat in Frankrijk. Zij zal het hebben over economische ontwikkelingskansen voor vrouwen.

Michael Kamden is verbonden aan de European Women’s Studies Bank. Hij publiceerde ondermeer “ Egalite des chances” en zal zijn kijk geven op gelijke rechten voor vrouwen.

Fatou NDiaye – model van Senegalese origine – die is ontdekt door Olivier Toscani van Benetton maakt haar opwachting. Zij kreeg een Award voor de “Best Performance by an actress in a leading role”.

 
Over overige specialisaties op het gebied van haar, haarproducten, make up en aanverwante zaken komen Angela Plummer uit Groot Britannie die bekend is om haar bijzondere manier van vlechten; Sephora Joannes die aan traditionele haardrachten een eigentijdse twist geeft geïnspireerd door volken als de Fulani, Masai, Ethiopie en Martinique en; Jamadl Lioness en Missoro richten zich op headwrapping; Sarr Fatou (True Colors make up), Deshonica Kerrie (stylist design Essential), Nadeen Mateky (kapper en make up artiest), Jamilah Anderson en Zachary Amougou (Salon Essations), Peter Mbafor van het merk Avlon uit de UK aan het woord. Verder leveren exposanten, acteurs en overige kunstenaars uit de Afro- Caraïbische scene hun bijdrage.

De organisatie heeft gekozen voor het Centquatre – Paris als podium voor dit spektakel aan schoonheid uit – wat zij noemen – de diaspora. Deze locatie is speciaal opgericht en geschiktvoor artistieke promoties op het gebied van theater, dans, muziek, cinema, video, culinaire, digitale en stedelijke kunsten. Het biedt ruimte aan vaste tentoonstellingen maar ook aan tijdelijke producties, optredens en toehoorders van over de hele wereld.

Met de samenstelling van het programma en het uitzoeken van de sprekers moeten de organisatoren – net als expert stylist Deshonica Kerrie  – hebben gedacht  “Beauty is not only the hair or the make up, it is a complete look coming from the inside out’.

Toen Mireille mij vroeg te schrijven over Parijs en de beurs, schoof ik mijn eerste column voorkroeshaar.com terzijde. Tijdens het lezen werd ik al maar enthousiaster en mijn gevoel zei: ‘ Daar moet je bij zijn.’ In 1992, lang voor de natural hair movement, liet ik mijn haar afscheren. Ik herinner me nog goed het moment waarop de kapper zei: ‘Nu kan je nog terug.’ Ik antwoordde: ‘Alles eraf.’ Ik wilde af van de onrust die maakte dat ik om de zes weken een ander kapsel droeg. Jarenlang had ik een korte gemillimeterde coupe waar ik veelplezier van heb gehad. Ik had er weinig werk aan en genoot van mijn wash and go’s of swim and go’s haren die altijd goed zaten. Heerlijk waren de zonnestralen, regendruppels en wind direct op en om mijn kruin. Nu 15 jaren later laat ik mijn haren weer groeien. Ik moet wennen aan mijn nieuwe look.

Grappig is het om te zien dat mijn omgeving nu, net als toen wisselend reageert op mijn haardracht. In stappen en met grote zorgvuldigheid bouw ik langzaam een relatie op en houd ik steeds meer van mijn langer wordend haar. In het begin puilde mijn kast uit van de producten die ik wilde uitproberen. Nu ben ik rustiger en neem de tijd om me te verdiepen inshampoos en conditioners. Bij iedere wasbeurt is voelen aan, praten met en kijken naar mijnhaar onderdeel van de behandeling. Ik oefen met verschillende haardrachten en geniet van de complimenten die ik krijg. Op de opmerking: ‘Saang je haar is lang geworden, wat doe je ermee?’ is mijn antwoord iedere keer: ‘Lobi, ik geef het lobi.’

“Lobi” ga ik brengen en halen samen met Mireille, Doreen en Sherlon in deze stad van licht en liefde zo mooi bezongen door Kenny B.

Zie ook: Antiliaanse en Surinaamse vertegenwoordiging in Parijs


Voor het geval je het feestje in de Melkweg hebt mist voor dubbel platina van Parijs van Kenny B bij deze de video.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *