fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Naturals of Suriname: Mariette Zomer

Mariette Zomer, eigenaar van Natural Hair Beauty Suriname en super actief op facebook, maakte ook deel uit van de Kroeshaar Tentoonstelling in Suriname. Een vrolijke kroese krullenbol die ik heb kunnen fotograferen aan de waterkant. Dit is haar haarverhaal. 
 
 
naturals of Suriname mariettezomer
Mariette Zomer met een Twist Out
 
Ik ben niet opgegroeid met het idee dat ik slecht haar had. Mijn dikke kroese vlechten werden meestal gecomplimenteerd, maar omdat me moeder alleen dikke vlechthen maakte, werd ik geplaagd, dat ik alleen oma kapsels deed. Me moeder had lang en vol gestraight haar en zo wou ik mijn haar ook hebben. 
 
Mijn eerste relaxer heb ik gehad op mijn 13e toen ik ging van de lagere school naar mulo. Me haar was vol en dik als van me moeder en ik vond het mooi. Me oma en tantes vonden het jammer omdat ze hielden van mijn dik kroeshaar. 
 
Op de mulo ben ik weer kroes gegaan omdat mijn haar dun werd en ik heb een hekel aan dun haar en wanneer ik naar bed ging met rollers, was ik meestal laat op school omdat ik rollers moest weghalen en mijn haar moest stijlen.
 
Mijn grootste angst was dat ik kort kroeshaar zou hebben dat als alle straight uit mijn haar geknipt zou worden. Ik hield toen niet van kort haar. Een andere angst was dat wanneer ik mijn haar zou kammen dat het vreselijk pijn zou doen. 
 

Moeilijkste momenten tijdens het kroes gaan waren het kammen en leuke voltte kapsels maken die mij niet op een oma zouden laten lijken. 

Ik besloot te stoppen met curly, want curly was nat, elke behandeling was erger dan straight. Het brandde mijn ogen, en precies net als bij het straight was mijn uitgroei al behoorlijk dik binnen no time. Omdat ik dan  zo vaak opnieuw voor een curly behandeling moest werd  dat haar dun en als ik niet ging was mijn haar dik van onderen en boven zag je dun curly haar. In 2011 ben ik dan terug gegaan naar straighten.
 

Aug 2012 besloot ik niet meer te straighten. Ik werd moe van het relaxen. Mijn kapster adviseerde mij om om de 3 maanden te relaxen, maar in de 2e maand was mijn uitgroei al veel en dik.

Ik wou niet meer straighten maar zat nog met hoe pijnlijk het is om te kammen en vroeg me af als mijn haar lang en gezond kan groeien dus ben ik op het net gaan zoeken als dat mogelijk was. Op ‘t net kwam ik videos tegen van eem dame. Ze had lang kroes haar, maar ze had haar eigen haar lijn en dat kon ik in suriname niet vinden. ik wist alvast dat het mogelijk was om mijn haar lang telaten groeien, dus deed ik THE BIG CHOP. Ik moest nu opzoek naar de juiste producten want kammen deed nog pijn.
Toen ik the big chop deed was dat een heerlijk gevoel, is ook delaatste keer geweest dat mijn kapster me heeft gezien, ik was ready voor mijn hair journey.

Mijn perceptie veranderde toen ik meer te weten kwam over het behandelen en stijlen van kroeshaar. Een facebook vriendin zag mijn fotos en updates over mijn hair journey, en ze voegde mij toe in de groep natural candies. Ik was zo blij, die groep heeft mij geholpen met het vinden van de juiste haar producten voor mijn haar en ze gaven leuke ideetjes over stijlen van je haar.

Kroeshaar heeft mij geleerd om geduldig te zijn en dat mannen meer van een vrouw haar eigen haar houd dan die vrouwen zelf omdat die complimentjes meestal van mannen kwamen. En vrouwen adviseerde mij steeds weer te gaan straighten en vonden dat haar slordig . Toen mijn haargroei duidelijker te zien was, mijn kapsels werden beter en mijn haar werd langer ,pas toen veranderde bepaalde vrouwen om me heen van mening.

Kroeshaar  heeft mijn zelfvertrouwen een push gegeven. Omdat ik  ondanks alle negatieve comments nooit eraan heb gedacht om weer te gaan relaxen. Er werd vaak aangehaald dat die dames op ‘t net mix waren en dat mijn haar niet zou groeien.   2.5 jaren later heb ik zelf een paar van die mensen geinspireerd . Het geeft een goed gevoel, dat ik   niet heb opgegeven en met een trots gevoel  kan zeggen  “See, I told you so”

Ik hou van mijn haar, omdat het van mij is. 
 
 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *