fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Het Amerikaanse leger, de 1ste Organisatie die Kroeshaar Erkent

Na felle kritiek van de Afro-Amerikaanse soldaten, ondersteund door de Congressional Black Caucus en een online-petitie met meer dan 92.000 handtekeningen, heeft het Amerikaanse leger, de regels met betrekking tot natuurlijke kroeshaar kapsels, teruggedraaid.

Kroeshaar in het leger

“Army Regulation 670-1” initieel aangepast en doorgevoerd in maart dit jaar met als doel een meer uniform en professioneel leger te creëren, lanceerde ingrijpend nieuwe regels omtrent tatoeages, haardracht, uiterlijke verzorging en dienstkleding.

Hoewel het meer dan begrijpelijk is dat een leger streeft naar een uniforme professionele uitstraling besefte de organisatie dat ze te ver was doorgeschoten met een verbod op kapsels zoals dreadlocks en twists. In een hilarische video clip die het internet is rondgegaan legt Jessica Williams van The Daily Show op satirische wijze uit wat zwarte vrouwen te verduren hadden met de nieuwe regels van het leger, maar als je erover nadenkt is het alles behalve grappig.

Het is onbillijk om een uniforme uitstraling voor een instelling als het Amerikaanse leger te baseren op een enkel haartype. Niet alleen zou dit een onjuiste weerspiegeling zijn van de samenleving, het is ook onrechtvaardig ten opzichte van een grote groep mensen die niet geboren zijn met dat ene haartype. Deze groep moet namelijk extreme maatregelen treffen om te voldoen aan de zogenaamde uniforme regels. Geen wonder dat Afro-Amerikaanse soldaten en leden van de Congressional Black Caucus de aanpassingen bekritiseerden als een discriminatie op basis van ras en etniciteit.

Het feit dat Sgt. Jasmine Jacobs, die de Witte Huis Petitie initieerde en de Rep. Vrouw Marcia Fudge, voorzitter van de Congressional Black Caucus, het leger zover hebben kunnen krijgen om deze beperkingen terug te draaien is een zeer belangrijke doorbraak. Misschien wel een van wereld formaat.

Ongelijke haarrechten is namelijk een van de sociale onrechtvaardigheden die zwarte vrouwen disproportioneel benadelen. Het is de reden waarom zwarte vrouwen meer haaruitval (73%) te verduren hebben dan welke andere ethische groep dan ook. Een ander gevolg is dat de zwarte kinderen en tienermeisjes de eersten zijn die te maken krijgen met haarbreek en zelfs haaruitval terwijl ze bij geboorte vaak meer haar hebben dan babies van andere etniciteit.

Om het Amerikaanse leger te doen inzien dat zwarte vrouwen andere regels nodig hebben omdat kroeshaar nu eenmaal anders is dan glad haar en dat locs, twists en afros geen extreme rages zijn maar gewoon kapsels die horen bij natuurlijk kroeshaar, is baanbrekend. Niet alleen wordt kroeshaar eindelijk erkend, ook zijn de bijvoeglijke naamwoorden als onverzorgd en ongekamd die werden gebruikt om de kroeshaar kapsels te omschrijven, geëlimineerd.

Deze doorbraak is vergelijkbaar met de rechtszaak in de jaren tachtig toen een werknemer het Marriot Hotel aanklaagde na te zijn ontslagen voor het dragen van vlechten. Volgens het beleid van het hotel was haar kapsel “te etnisch”. De werknemer won de zaak en het is vanwege die rechtszaak dat het zwarte vrouwen vandaag de dag is toegestaan om vlechten te dragen op de werkvloer.
Het Amerikaanse leger is het eerste instituut in de Verenigde Staten en misschien zelfs wel in de wereld, dat kroeshaar erkent en de kapsels beleidsmatig opneemt in de kledingvoorschriften van een organisatie.

Als kroeshaar al voorkomt in het beleid van een organisatie is het meestal alleen maar om het haartype te denigreren en om kroeshaar kapsels uit te sluiten.

Een zeer recent voorbeeld hiervan is dat van Ashley Davis vorig jaar november. Toen het bedrijf de kledingvoorschriften in de handleiding had aangepast moest Mevr. Davis die al een paar maanden in dienst was opeens kiezen tussen haar dreadlocks en haar baan bij Tower Loan in St. Peter’s Missouri. Net zoals het Amerikaanse leger waren locs verboden en over een kam geschoren als onnatuurlijke haarkleuren en extreme kapsels zoals matjes.

Met het terugdraaien van de regels met betrekking tot kroeshaar geeft het leger een geweldig voorbeeld van hoe verschillende haar typen kunnen worden opgenomen in een multi-etnisch instituut welke de maatschappij hoort te representeren. Hopelijk nemen andere organisaties en het bedrijfsleven notitie en passen ze hun regels aan zodat het niet hoeft te komen tot een petitie, het betrekken van de Black Caucus of zelfs een rechtszaak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *