fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

6 misverstanden over kroeshaar

Anna (rechts) en haar vriendin

‘Laat je dreads groeien?’, vroeg een donkere winkeleigenaresse toen ik daar met mijn dochter van 1 was. Oei! Dat was een duidelijke hint. De onderliggende boodschap was duidelijk: ‘doe wat aan dat haar!’. En ik was nog wel zo trots op mezelf dat ik, als blanke moeder, het kroeshaar van mijn dochter kon twisten. Alleen zat het er al zo’n 5 weken in en begonnen de twists verdacht veel op dreads te lijken.

 Inmiddels zijn we bijna 7 jaar verder en ben ik door schade en schande wijzer geworden op kroeshaar gebied. In dit blog deel ik mijn bloopers. Daarmee heb ik twee doelen voor ogen:

1. Blanke moeders met donkere kinderen behoeden voor dezelfde bloopers
2. Donkere moeders oproepen tot wat meer begrip en geduld met moeders zoals ik 😉

Zoals bij alle nieuwe dingen begon ik mijn kroeshaar avontuur met allerlei aannames over hoe het werkt met kroeshaar. Natuurlijk begon ik te lezen over kroeshaar en probeerde ik verschillende producten uit. Maar ik was echt een groentje. En om het nog verwarrender te maken merkte ik al snel dat iedereen haar eigen wetenschap erop nahoudt als het gaat om kroeshaar. Ik kreeg dus ook allerlei tegenstrijdige adviezen.

Ik deel de belangrijkste misverstanden en aannames met je.

Misverstand 1. Kroeshaar hoef je niet elke dag te kammen
Toen we Anna overgedragen kregen van de maatschappelijk werkster in Zuid Afrika prentte ze ons in dat we het haar iedere dag moesten kammen. Dan zou Anna wennen aan het trekken aan haar haren. Ik beloofde het haar.
Maar dat vond ik nog niet zo makkelijk. Ik had geen idee waar ik aan begon.. Ik sta zelf iedere dag 1 minuut voor de spiegel voor mijn haar en ik heb het in 15 seconden doorgekamd. Dit was andere koek. Anna huilde in het begin vaak bij het kammen. Mede daarom ‘vergat’ ik het regelmatig te kammen. En boven alles had ik geen flauw idee hoe ik het op een goeie manier moest kammen, zonder dat het zoveel pijn deed.

Dat het niet iedere dag zou hoeven (als het los gedragen wordt) is een groot misverstand. Ja, het kost heel veel tijd.. Maar als je het niet dagelijks kamt wordt het haar broos en breekbaar doordat het gaat klitten. Het effect is dat het niet gelijkmatig groeit. Bovendien ziet het er niet mooi en onverzorgd uit als het niet gekamd is. Als je het langere tijd niet kamt komen er ook nog eens van die klittebolletjes in.

Misverstand 2. Kroeshaar kun je niet doorkammen
Dat dacht ik. Ik kamde vooral de bovenkant met een afrokam. Totdat ik in een boek las hoe het écht moest. Ik leerde het haar in vieren of in achten te delen en deel voor deel uit te kammen. Van onder tot boven. Het kostte me een kwartier per dag. Pfff… Die tijd had ik ‘s ochtends niet. Het werd tijd dat ik ging leren vlechten. Tip: kam het door voordat je kind gaat slapen. Deel het in achten in en kam deel voor deel helemaal door. Als je klaar bent met een deel dan twist je dat en draai je er een elastiekje omheen. Daarna een sjaaltje eromheen om te voorkomen dat het gaat pluizen.

Misverstand 3. Gevlochten of getwist haar kun je wel een paar maanden laten zitten
Tja, ook daar ben ik van genezen. Mede door de niet al te subtiele hint van de winkel eigenaresse, maar vooral omdat het haar droog, breekbaar en vies wordt als je het te lang laat zitten. Daarmee wordt het een ramp om uit te halen. Inmiddels zie ik ook dat het haar veel mooier en verzorgder oogt als je kapsels niet te lang laat zitten. Klinkt heel stom, maar ik zag dat in het begin niet zo. Door de jaren heen ben ik steeds kritischer geworden. Blijkbaar moet dat groeien. Een twist kapsel laat ik zo’n twee weken zitten. Gevlochten haar 3 à 4 weken.

Misverstand 4. In kroeshaar kun je eindeloos veel vet, olie of sheabutter stoppen
In het begin stopte ik Anna’s haar vol met vet. Hoe meer, hoe beter dacht ik, want het was hartstikke droog. Als je merkt dat het haar droog blijft, dan heb je blijkbaar geen goed product te pakken. Het heeft geen zin om er dan nog meer bij te doen. Ga dus op zoek naar een product dat beter werkt en gebruik dat product met mate. Met teveel olie of vet verstik je het haar en de hoofdhuid. Het effect is dat het juist minder gezond wordt en minder goed groeit. Let verder goed op wat je in het haar stopt. Zorg dat je geen goedkope vetten gebruikt waar bijvoorbeeld vaseline of parfum in zit. Zelf ben ik een groot fan van Mireilles producten. Anna’s haar blijft er heel mooi bij. De Silky Shea is perfect om het haar zacht soepel en gezond te houden en de No More Knots om het haar makkelijk uit te kammen. 

Misverstand 4. Als je kroeshaar gevlochten hebt, dan hoef je het niet meer te verzorgen
Mis. De hoofdhuid heeft nog steeds verzorging nodig. Je ziet vaak ook kleine witte plekjes op de hoofdhuid ontstaan. Gebruik liever een spray dan een creme om de hoofdhuid te verzorgen. Laat je kind ‘s nachts slapen met een zijden of satijnen sjaal. Dan blijft het kapsel het langste mooi en zonder pluis. Deze kun je bij de toko kopen of online bestellen. Gebruik geen panty, zoals veel mensen doen. Daarvan kan het haar juist beschadigen. De Scalp Conditioning Spray doet wonderen tegen de droge plekjes en schilvers op de hoofdhuid.

Misverstand 5. Kroeshaar kappers hebben allemaal veel verstand van kroeshaar
De eerste keer dat ik Anna’s haar liet vlechten (toen ik het zelf nog niet kon) was bij een salon in Zuid Afrika. Ik wist niet wat normaal was, dus ik dacht dat het trekken en huilen erbij hoorde. Ik voelde me een verschrikkelijke moeder, omdat ik toekeek terwijl mijn dochter van 1,5 de hele tijd aan het huilen was. Het haar zat prachtig. Maar daarna begon de ellende. Omdat het zo trok aan haar hoofdhuid, begon Anna aan haar haren te trekken. Ook als je kind niet trekt ontstaan er vaak kale plekken bij de haargrens op het voorhoofd wanneer de kapper te strak heeft gevlochten. Niet laten gebeuren dus. Verder hoor ik vaak van kappers die een hete stijl tang gebruiken om het gemakkelijker te kunnen kammen en vlechten. Niet nodig dus ik zou het niet laten gebeuren, want de hitte beschadigt het haar.

Misverstand 6. Kroeshaar blijft gezonder als je het los draagt
Als ik Anna’s haar langer dan vier dagen in een afro laat, dan wordt het steeds droger en brozer. Als ik het heb gevlochten of getwist, en ik haal het er na twee of drie weken weer uit, dan voelt het heerlijk zacht en verzorgd. Het haar blijft beter beschermd.

Nou, dat waren ze dus.. Mijn bloopers. Ik hoop dat er leerzame voor je bij zitten.

Tot slot heb ik een verzoek aan ervaren ‘kroeshaar moeders’: als je een kind ziet met verwaarloosd kroeshaar en er loopt een blanke moeder naast, heb dan een beetje compassie. Spreek de moeder in kwestie gewoon aan en geef haar een vriendelijke tip, in plaats van alleen een afkeurende blik. Van die blik gaat ze het niet leren. Ik heb door de jaren heen weinig tips gekregen. Gelukkig ben ik assertief genoeg om vragen te stellen. Af en toe kreeg ik afkeurende blikken en betutteling. Tijdens het kroeshaar festival in de Bijlmer waren er een paar dames die me wel even lieten zien hoe het moest. Ze namen Anna van me over en maakte een kapsel bij haar. Heel vriendelijk bedoeld, maar dat kon ik zelf ook. Bovendien had ik dan liever nieuwe adviezen gekregen. Dan had ik er nog wat van geleerd.

Bij deze dus de uitnodiging om mij vooral adviezen te geven over de kapsels die ik in deze blog laat zien. En misschien wil je nog wel een paar misverstanden toevoegen?! Zo worden we allemaal wijzer.

 

De Kroeshaar Webshop 
Haarproducten voor Krullen en Kroeshaar

going natural hair care package

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *