fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Bruine helden

Zoals jullie in de vorige blog van Anna en mij hebben kunnen lezen, ben ik heel anders gaan kijken naar het fenomeen ‘haar’ sinds ik twee Zuid Afrikaanse kinderen heb. Vooral door mijn dochter, Anna, is er is een wereld voor me open gegaan. Ik zag en voelde mee hoe het is om continu op je huidskleur te worden aangesproken.

Anne met Kroeshaar

Zoals jullie in de vorige blog van Anna en mij hebben kunnen lezen, ben ik heel anders gaan kijken naar het fenomeen ‘haar’, sinds wij twee Zuid Afrikaanse kinderen hebben. Vooral door mijn dochter, Anna, is er is een wereld voor me open gegaan. Ik zie en voel mee hoe het is om continu op je huidskleur te worden aangesproken. Mede door onze reizen naar Zuid Afrika, door Mireilles onderneming en door documentaires zoals die van Chris Rock (‘Good hair’), ontdekte ik hoe belangrijk haar kan zijn voor het zelfbeeld en voor de identiteitsvorming. Anna is ijdel, dus voor haar geldt dat zeker. Werk aan de winkel voor mij dus. Want ik ben blank. Ik heb dun, blond, krullend haar waar maar 1 kapsel mee mogelijk is.. Tot zover mijn creatieve haar-ervaring…

Maar met een paar leuke kapsels ben je er nog niet, heb ik inmiddels ontdekt. Want onze kinderen hebben beiden zo hun momenten dat ze ‘ook wit’ willen zijn. Omdat wij wit zijn, omdat wit de norm lijkt te zijn en omdat kinderen uit de klas soms zeggen dat ze bruin niet mooi vinden. Dat wit de norm lijkt te zijn is niet zo vreemd. Met alle blanke, blonde voorbeelden in Nederlandse kinderboekjes, films en tijdschriften. Er zijn maar weinig positieve voorbeelden voor hen beschikbaar. Dat klinkt misschien heel suf, maar ik heb daar nooit écht goed bij stilgestaan. Totdat ik twee bruine kinderen kreeg, die niet altijd vanzelfsprekend trots zijn op hun afkomst en uiterlijk. Mijn man en ik zijn meer vanuit hun perspectief naar de wereld gaan kijken. Dat perspectief is niet altijd leuk. Maar is tegelijkertijd een belangrijke eye-opener geweest. En eye-openers zijn altijd goed. Daarvoor ben ik dankbaar.

Dus zijn we altijd op zoek naar Nederlandse kinderboeken en kinderfilms met bruine kinderen en bruine helden in de hoofdrol. Het is niet makkelijk te vinden. Dus als je nog een tip hebt, hou ik me aanbevolen!

Hierbij delen we in ieder geval onze oogst met je:
Abbi (tv serie op DvD te krijgen)
Max en zijn koffer, Glynis Terborg
Prinses Arabella, Mylo Freeman
Jouw kleur, mijn kleur, Mylo Freeman

Little Lucky Lolo (Engels geschreven), Adrian Varkel

Van wie we al heel lang vele eye-openers krijgen is mijn schoonzus Anousha Nzume. Het begon met haar solo voorstelling ‘Eiland‘. Ik deel een heel mooi liedje van haar met je.

Sinds deze maand hebben we er weer een held en inspirator bij: Lupita Nyong’o. Wat een prachtige speech hield ze over schoonheid.

Ook deze maand delen Anna en ik een kapsel. Op de foto zie je welk kapsel ik gemaakt heb bij Anna.

DSC 0297 opt

Als je nog nooit gevlochten hebt, doe dan alleen de twists. Een filmpje over twists vind je hier.

Belangrijk voor de moeders die nog nooit getwist of gevlochten hebben: was het haar, gebruik een moisturizer (niet teveel!) zoals de Haarmelk of de No More Knots uit de Kroeshaar WebShop en verdeel het haar in 8 delen. Kam deel voor deel helemaal uit. Maak van ieder deel een soort grote twist door twee plukken haar om elkaar heen te draaien en zet deze vast. Daarna ga je per deel twisten. Je kunt het beste onderaan beginnen.

DSC 0564 opt

Voor de gevlochten vakjes heb ik een handig filmpje gevonden over ´cris cross braiding´.
Je vlecht eerst de vakjes. Wanneer je klaar ben met invlechten, twist je het uiteinde. Daarna maak je van de rest van het haar losse twists.

Heb je tips voor mij om het invlechten strakker te krijgen (dat krijg ik nog niet goed voor elkaar)? Graag! 🙂

Ik wens je veel succes en plezier met het haar van je prachtige kinderen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *