fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Haar is meer dan haar

Toen ik mijn half Afrikaanse schoonzus vertelde dat we een kindje uit Zuid Afrika wilden adopteren zei ze tegen me: “Je moet me 1 ding beloven: dat je goed zorgt voor het haar van je kinderen en het niet verwaarloost zoals al die witte moeders met donkere kinderen doen!”. Ik had daar tot op dat moment nog helemaal niet over nagedacht. Ik heb het haar plechtig beloofd.

Anna afro 2014

Toen ik mijn half Afrikaanse schoonzus vertelde dat we een kindje uit Zuid Afrika wilden adopteren zei ze tegen me: “Je moet me 1 ding beloven: dat je goed zorgt voor het haar van je kinderen en het niet verwaarloost zoals al die witte moeders met donkere kinderen doen!”. Ik had daar tot op dat moment nog helemaal niet over nagedacht. Ik heb het haar plechtig beloofd.

En toen was ze daar: onze mooie dochter Anna. Geboren met een hoofd vol haar. Geen kale plekken, niks. Een prachtige volle afro. De maatschappelijk werkster in Zuid Afrika zei dat we onze handen vol zouden krijgen aan het haar. Ze sprak uit ervaring want ze had net zo’n dikke bos kroeshaar als Anna. 

afro-kroeshaar-baby-anna

Zoals ik beloofd had, kamde en verzorgde ik het haar iedere dag. Het boek ‘Kinki Kreations’ was een jaar lang mijn haarbijbel. Het leerde me de do’s en don’ts op afro haargebied en ik leerde via het boek mijn eerste twists te maken. So far so good..

Tot Anna 2 werd en meer zelfbewust. Ze keek om zich heen op straat en op de crèche en kwam tot de onvermijdelijke conclusie dat ze anders was dan de meesten. Dat de blonde meisjes konden zwaaien met hun haar. Dat zij 1 staart in konden doen met gemak. En Anna niet. Ze zat een paar keer huilend en trekkend aan haar haren voor de spiegel. Wensend dat ze anders was..

Een afro mocht niet meer. Dat was het stomste kapsel allertijden. Dus ik leerde vlechten, invlechten en uiteindelijk zelfs extensions aanbrengen. Om haar zelfbeeld positiever te maken. En het werkte! Het werd een soort hobby om steeds weer nieuwe dingen te proberen. Elke maand uren vlechten. Oefening baart kunst. Het ziet er steeds beter uit. Bovendien is het een heerlijk moeder dochter moment. Intussen ‘bestelt’ Anna haar kapsels. Ze wordt woedend als ik het niet doe zoals zij het bedacht had. Ze heeft de laatste jaren bijna altijd blij voor de spiegel gezeten.

En die Afro? Die bleef ze altijd stom vinden. De kinderen uit haar klas hielpen ook niet mee. De keren dat ze met een afro de klas in kwam zeiden kinderen: “He?! Wat heb je met je haar gedaan?! Wat gek.”

Tot gisteren. Ik had haar vlechtjes uitgehaald, het haar gewassen en uitgekamd, en toen zei Anna: “Oh, dit vind ik mooi!”. Ik vroeg haar of ze het de volgende dag naar school toe ook zo wilde. Tot mijn grote verbazing stemde ze blij in. De volgende ochtend werd ze toch zenuwachtig: “Ik heb er geen zin in dat alle kinderen er weer over beginnen”. Ik zei tegen haar: “Weet je Anna, je zult er altijd anders uitzien dan anderen. Of je het nu leuk vind of niet. Daar verander je niks aan. Gelukkig ben jij de mooiste. Vind je je haar zelf mooi?”. Het overtuigende antwoord was ‘ja’. Ze besloot dat dat het allerbelangrijkste was. En ze kwam vrolijk naar huis! Ondanks het feit dat een wit jongetje tegen een ander bruin meisje met een afro had gezegd dat haar haar op broccoli leek. De eerste stappen richting een gezond zelfbeeld zijn hiermee hopelijk gezet. En dat was precies wat mijn schoonzus voor ogen had toen ze me mijn belofte liet doen. Ik ben een gelukkig mens 🙂

 

Op verzoek van Mireille zal ik iedere maand een nieuw kapsel van Anna laten zien. En uiteraard vertel ik daarbij hoe ik het gemaakt en verzorgd heb. En euhh…ik sta open voor feedback en tips! Deze afro kam ik iedere dag helemaal uit met behulp van de tangle teaser en no more knots van kroeshaar.com. Verder doe ik er wat shea butter in.

Tip voor andere beginnende moeders: laat je kind nooit langer dan een week met los haar lopen. Het wordt heel snel droog, waardoor het afbreekt. Bovendien vraagt het veel verzorging: je moet het iedere dag uitkammen om het mooi te houden. Als je geen ervaring hebt met andere kapsels, begin dan met twists. Een goeie demo hiervan vind je op Kroeshaar  instructie-videos. Als het haar getwist of gevlochten is blijft het veel mooier en zachter en breekt het minder snel af. Daardoor groeit het makkelijker en gelijkmatiger.

Anna staartjes opt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *