fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Donovan Mijnals

Muziek is zijn eerste en grote liefde. Donovan Mijnals wist al vanaf zijn vierde dat hij zanger wilde worden en, na wat omwegen, is dat hem ook gelukt. In de toekomst wil de 34-jarig muzikant het liefst over de hele wereld touren en sociale projecten opstarten.

kroeshaar-locs-mijnals.jpgMuziek is zijn eerste en grote liefde. Donovan Mijnals wist al vanaf zijn vierde dat hij zanger wilde worden en, na wat omwegen, is dat hem ook gelukt. In de toekomst wil de 34-jarig muzikant het liefst over de hele wereld touren en sociale projecten opstarten.

Donovan mocht dan al wel op 4-jarige leeftijd weten wat hij wilde worden, zeker over zijn kroeshaar was hij niet. “Toen ik nog een kleine jongen was, was kroeshaar niet bepaald populair, maar naarmate ik ouder werd, werd ik ook elke keer bewuster van mijn haar. Er waren veel films die ook invloed daarop hebben gehad, zoals die over het leven van Malcolm X.”

De droom om muzikant te worden, is Donovan een tijdje uit het oog verloren. “Ik had gedurende mijn schooltijd in mijn achterhoofd dat ik arts zou worden, maar kreeg na de middelbare school de gelegenheid om chemische technologie te gaan studeren in Cuba. Ik had al wel interesse voor scheikunde, dus ik heb de kans gegrepen.” Muziek bleef op een lager pitje in zijn leven doorbranden. “Ik trad toentertijd samen met een paar vrienden op in een a capella-groep genaamd After B-4. In Cuba gingen mijn optredens door en ik won een aantal prijzen op festivals waar ik aan meedeed. Ik maakte mijn studie chemische technologie niet af, omdat mijn eerste liefde het uiteindelijk overwon en ik besloot om muziek te gaan studeren.”

Maar bij zijn terugkomst in Suriname kwam er nog een andere mogelijkheid op zijn pad. “Vanwege mijn affiniteit met talen kwam ik terecht bij het dagblad De Ware Tijd als eindredacteur. Ik schreef in die periode ook een aantal artikelen en nadat ik het bedrijf verliet als eindredacteur, werd me gevraagd om terug te komen als journalist.” Naast zijn werk als journalist zit Donovan nu ook op The Green Conservatory in Suriname. “Het is best zwaar om die twee te combineren. Ik sta nog steeds het liefst op het podium. Muziek is mijn grote liefde en hoogstwaarschijnlijk zal ik er altijd van blijven genieten. Helaas krijg ik er de laatste tijd zo weinig tijd voor, dus ik moet nodig wat veranderingen aanbrengen.”

De muziekstijl van de Surinaamse muzikant is niet in een woord te omschrijven. “Ik doe een mix van r&b, soul en een beetje funk. Ik voel me het meest verwant aan artiesten uit de 70’s ­ de zogenaamde Motown era. Ook de muziek van d’Angelo, Eric Bennett, Maxwell, Anthony Hamilton en anderen uit die scène identificeer ik me mee. Maar mijn muziek mag niet verstarren, dus is het mijn streven dat dat constant blijft evolueren.” Bij deze vooruitgang in zijn muziek horen ook nieuwe projecten. “Ik wil door de hele wereld touren, maar ik hoop dat ik ooit ook in de gelegenheid ben om overal sociale projecten uit te kunnen voeren. Ik heb een concept voor een school in mijn hoofd dat ik in de toekomst hoop te bewerkstelligen. Dit jaar hoop ik een project te doen waarbij ik met enkele familieleden op de planken sta.” Welke familieleden dat zullen worden, houdt Donovan nog even geheim.

kroeshaar-locs-mijnals.jpgVroeger was Donovan wel een beetje onzeker over zijn kroeshaar, maar dat vindt hij nu zonde. “Mensen met kroeshaar zijn heel uniek en moeten zich daar bewust van zijn. Als je de wereld rondgaat, is het slechts een select ‘groepje’ dat kroeshaar heeft. Dat aparte moet naar mijn mening juist trots uitgedragen worden.” Tegenwoordig draagt Donovan zijn kroeshaar ook met trots. Tot voor kort prijkten zijn lange dreads bijna tot zijn middel. “Het was een idee van een Jamaicaanse vriendin die me tijdens mijn studie in Cuba wist te overtuigen om met dreads te beginnen. Zij heeft mijn haar ingestopt en ik heb het een hele lange tijd niet geknipt. Met het warme weer in Suriname moest ik mijn haar weleens opsteken, maar meestal hing het gewoon los. De lange dreads irriteerden met niet echt, al moet ik wel zeggen dat ik de lange dreads nu heb afgeknipt. Ik was na tien jaar gewoon toe aan verandering.”

Het is geen verrassing dat Donovan muziek als het belangrijkste in zijn leven ziet. Maar daarnaast zijn ook zijn ouders heel erg belangrijk voor hem. “Mijn ouders zijn twee ijzersterke mensen die op verschillende wijzen hun kracht tonen. Mijn vader is een echte revolutionair en patriot van de oude garde, waarvan veel te weinig mensen weten welke cruciale rol hij voor het land gespeeld heeft. Mijn moeder is de spreekwoordelijke sterke vrouw die naast deze man staat, die zo sterk is dat ze ziekte heeft overwonnen en daarna zelfs haar eigen business is begonnen.” Voor de geboren Surinamer is het niet moeilijk om te verzinnen wat hij de mooiste plek op aarde vindt: “Ik ben een natuurmens, dus de mooiste plek op aarde is voor mij het Surinaamse oerwoud.” .”

Op de vraag waarom hij zijn dreads heeft geknipt en of het wennen was antwoorde hij:
Hoi Mireille… Ik had er geen speciale reden voor. Ik vond het tijd voor iets anders. Ik ben volgens mij in 2003 begonnen, dus je zou kunnen zeggen dat ik zo een tien jaar locs had. Ik denk dat ik er mentaal al op voorbereid was dus echt wennen was het voor mij niet. Wel grappig is dat ik hier nu niet meer wordt aangesproken door pseudo rasta’s op straat die me vervolgens een product proberen aan te smeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *