fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Surinaamse sporen

Hier kom je niet zo vaak Amerikanen tegen die weten waar Suriname ligt, laat staan dat ze er zijn geweest, maar voorspellen kun je het niet. Steeds vaker wordt ik verrast. Toen ik tijdens de opening van de tentoonstelling waar mijn werk werd geexposeerd, zei ik dat het voor mij een hele eer was dat mijn werk uitgekozen uit zoveel inzendingen, kreeg ik een response die ik alles behalve verwacht had. Dat de foto’s van dit kleine meisje uit Suriname, vervolgde ik, een land waarvan jullie waarschijnlijk niet eens weten waar het ligt”, was ik nog niet uitgesproken of Mel Wright, een sypmatieke Vietnam verteraan, stapte naar voren en antwoorde, “Ik ben zelfs in Suriname geweest”!

Hier kom je niet zo vaak Amerikanen tegen die weten waar Suriname ligt, laat staan dat ze er zijn geweest, maar voorspellen kun je het niet. Steeds vaker wordt ik verrast. Toen ik tijdens de opening van de tentoonstelling waar mijn werk werd geexposeerd, zei ik dat het voor mij een hele eer was dat mijn werk uitgekozen uit zoveel inzendingen, kreeg ik een response die ik alles behalve verwacht had. Dat de foto’s van dit kleine meisje uit Suriname, vervolgde ik, een land waarvan jullie waarschijnlijk niet eens weten waar het ligt”, was ik nog niet uitgesproken of Mel Wright, een sypmatieke Vietnam verteraan, stapte naar voren en antwoorde, “Ik ben zelfs in Suriname geweest”!

Ik kan me ook herinnerdan dat ik een tijdje geleden net wou gaan uitleggen waar Suriname ligt, toen de man met wie ik in gesprek was zei, “Ik weet waar dat ligt.” Anthony Nesty is toch de eerste zwarte man die Olympische goud heeft behaald met zwemmen? Ik was niet alleen verrast, maar natuurlijk ook super trots. Anthony ken ik namelijk nog van vroeger.Hij was lid van de club Dolfijn, rivaal van Oase waar ik lid van was, tijdens het jaarlijkse Driehoeks Toernooi waarvan Witte Lotus de derde kanidaad was.

De dag dat Nesty won waren wij Surinamers tot twee uur in de nacht op, op de studentenkamer in Delft, om het live te zien. My goodness, wat waren we blij! Dat ze niet wisten waar Suriname lag, de oude vlag hesen tijdens het Surinaams volkslied vonden we genant, maar het heeft de pret zeker niet kunnen drukken. Dit was absolute historie, niet alleen omdat hij zwart was en de trainingsomstandigheden van Anthony in vergelijking met Amerikaanse Rivaal Matt Biondi, compleet in het niet vielen, maar vooral omdat men tot dan toe aannam dat een zwart persoon nooit met zwemmen de top zou kunnen behalen. Volgen een of ander theorie zou het lichaam van zwarte mensen zogenaamd niet gemaakt zijn om te zwemmen.

Geweldig niet, dat zo een onzin theorie op zo een grootse manieer te niet kan worden gedaan? Ik zal Anthony altijd dankbaar zijn voor het feit dat hij deze stereotypische theorie in een keer naar het land der fabelen heeft verwezen. Niet iedereen is zo’n grote bekenheid als Anthony Nesty, maar er zijn meer Surinamers die hier en daar mooie welverdiende sporen achterlaten, ondekte ik dit weekend.  

In Cafe Outpost, waar ik vaker zit, kwam toevallig een gym-genote binnenlopen. Je weet hoe dat gaat. Je kent elkaar van gezicht en als de gelegenheid daar is begin je een gesprek. Zo gebeurde het dus dat toen ik zei dat ik Surinaamse ben, dat ze reageerde met “Mijn kamergenoot in Wenen was een Surinamer.” Hij is inmiddels een bekend schrijver zei ze; Clark Accord. O maar, natuurlijk kende ik Clark antwoorde ik, maar toen ik vroeg of ze wist dat hij was overleden werd ze meteen verbijsternd stil. Haar gezichtsuitdrukking vertelde me dat dit als een donderslag kwam bij heldere hemel. Ze vond het al vreemd dat hij niet reageerde op haar emails, maar tegelijkertijd was zijn Facebook page er nog. Het was echt even stil. Ze was duidelijk aangeslagen terwijl ze vertelde over de tijd met Clark.

Eerst konden ze elkaar niet uitstaan, maar beiden hadden wanhopig een onderkomen nodig. Zo werden ze veroordeeld tot elkaar en uiteindelijk waren ze de beste maatjes. Beiden hadden een passie voor mode; hij was visagist, zij danseres. Ze hadden beiden geen nagel om hun kont te krabben, maar die tijd zou ze voor geen goud willen ruilen. De verhalen, haar manier van praten maakten duidelijk dat ook deze Surinamer mensen heeft geraakt ver buiten Suriname en Nederland. Clark Accord heeft, letterlijk en figuurlijk, op zijn eigen manier geschiedenis geschreven.

Op de foto: Lesllie, oud “roommate” van Clark Accord in Vienna. Eigenaar van http://www.kim-media.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *