fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Terug uit Suriname

Mijn trip naar Suriname was niet lang van te voren gepland. Wat doorslaggevend was, was het feit dat mijn vader het ziekenhuis in moest omdat hij toe was aan een nieuwe heup. Niet een levensbedreigende operatie, maar als het even kon wilde ik er toch wel even bij zijn. Met deze beslissing is ook de Sabi Wiri Dei die eigenlijk later in jaar op de agenda stond, verschoven.

 

{loadposition google3}

Rosalia, de jongste bezoeker van het Kroeshaar Festival


Mijn trip naar Suriname was niet lang van te voren gepland. Wat doorslaggevend was, was het feit dat mijn vader het ziekenhuis in moest omdat hij toe was aan een nieuwe heup. Niet een levensbedreigende operatie, maar als het even kon wilde ik er toch wel even bij zijn. Met deze beslissing is ook de Sabi Wiri Dei die eigenlijk later in jaar op de agenda stond, verschoven. De twee weken zijn super snel gegaan, maar ze waren niet minder gezellig.

Toen ik eenmaal groen licht had om de twee nieuwste kroeshaar films “Beautiful, the Documentary” en “In our heads about our hair” te vertonen wist ik dat ik genoeg materiaal had om een meer dan gezellige Sabi Wiri Dei te organiseren. Behalve mijn nieuw verworven kennis delen kon ik ook nu namelijk ook letterlijk de laatste ontwikkelingen op het gebied van kroeshaar vertonen. Nadat ik de enige dag dat Theater Unique beschikbaar was had vastgelegd boekte ik ook een retour JFK PBM. Nog geen twee weken later toog ik vol goede moed naar Jopie Pengel Airport.

Hoewel mijn gedachten bij de operatie van mijn vader waren en wat er komen mocht, was het heerlijk om te landen op Surinaamse grond. De geur, de wamte, de mensen, het is vertrouwd, het blijft thuis. Mijn lieve nichten hadden nog voor ik goed was aangekomen een lunch voor me gepland en voor ik het wist stond mijn altijd zo behulpzame neef William voor de deur om mij te rijden naar “Lekker” aan de Johannes Mugrastraat. Het uren gezellig bijklesen voelde als een heerlijk welkom. Na dit gezellig samenzijn ging bijna alles in sneltrein vaart.

ABC, STVS en het Jeugd Journaal waren allen benieuwd naar het Kroeshaar festival en wat dat brengen zou. Dat is natuurlijk altijd leuk. Ze hebben dan ook een aantal leuke filmpjes geschoten waar ik erg blij mee was. Dat de items zouden worden uitgezonden na het eerste Kroeshaar Filmfestival was zeker jammer, maar niettemin keek ik uit naar de dag in Theater Unique.

Toen de deuren van Unique eenmaal geopend waren, kon het programma beginnen. Ik had niet precies een idee van wat het zou worden, maar ik ben heel blij dat ik de fotoshoot heb gepland. Door foto’s te nemen kwam ik meer te weten over het haar en de motivatie van de bezoekers van de site en het festival. Zo heb ik Patricia Bonte die ik eigenlijk alleen van de foto die ze had ingestuurd ken, in levende lijve ontmoet, haar prachtige kapsel kunnen bewondern en haar zelf kunnen fotograferen.

Een ander hoogte punt was om Amy Adams weer te ontmoeten. Deze leuke leerares had niet alleen de eerste Sabi Wiri Dei in 2003 bijgewoond, de bijeenkomst had haar ook tot locen geinspireerd. Haar over de schouder lengte dreadlocks zijn dus even oud als de eerste Kroeshaar bijeenkomst in Unique vertelde ze trots. Nou, ik kan je vertellen dat zij niet de enige is die trots is. Ik vind het geweldig om verhalen als van Amy te horen. Dat is waar ik kroeshaar.com voor doe, dat is wat mij inspireert door te zetten in tijden wanneer niet alles even vlekkeloos verloopt.

Vele kapsels en de eerste documentaire later was het tijd voor de kroeshaar workshop. Deze gaf mij de gelegenheid uitgebreid uitleg te geven over mijn producten, hoe ze te gebruiken en vragen van de bezoekers te beantwoorden. Terwijl ik dat deed, maakte ik ook mijn eigen haar los, om te de mensen een idee te geven hoe je makkelijk kapsels kunt maken. Het leuke van workshops vind ik altijd de interactie. Niet alleen leer ik van dichtbij met welke problemen de mensen te kampen hebben, meer nog, ik krijg de gelegenheid oplossingen aan te dragen.

Na deze sessie was het algauw tijd voor de laatste documentaire op het programma. Drie inspirerende dames waren bereid deel te nemen in een panel met als doel de hoofd film In our heads, te bespreken. Rachel Ritfeld, ex-top model met krullend haar die graag haar ervaring met relaxers wilde delen moest afzeggen omdat haar schattige dochter opeens ziek was geworden. De twee andere dames, Ones’y Muller en Rosita Leeflang, zijn jullie mogelijk ook al bekend.

Ones’y Muller heeft al eerder op kroeshaar.com gestaan als een van de eersten die er was bij de publicatie van mijn eerste boek in Amsterdam. Rosita Leeflang is zeer bekend in Suriname. Behalve dat ze de enige nieuwslezeres is met kroeshaar, heeft ze ook een succesvol bedrijf Roseternal Media, dat jaarlijks muziekprojecten en evenementen organiseert.

Evenals de rest van het programma verliep dit onderdeel “smooth”. Nadat One’sy en Rosita de eerste vragen hadden beantwoord kwam de discussie spontaan los. Veel hoefde ik als moderator niet te doen.

Het enige minpunt van mijn snelle besluit, en ik hoop dat dit mij vergeven wordt, was dat er niet genoeg tijd was om het festival bekend te maken. Ik heb nogal wat reacties gehad van mensen die zeiden dat ze er erg graag bij hadden willen zijn, maar het niet wisten. In hun ogen moet het een prive onderonsje hebben geleken maar dat was het natuurlijk niet. Uiteraard hoop ik het met het volgende festival goed te maken maar voor nu adviseer ik een ieder die geinteresseerd is lid te worden van kroeshaar.com. Dat is echt de makkelijkste manier om op de hoogte te blijven. Graag verwelkom ik jullie op de volgende Sabi Wiri die echt ruim van te voren bekend gemaakt zal worden.

Als laatst kan ik met vreugde vermelden dat mijn pa nog voor mijn vertrek, gezond en wel weer thuis was. Het gaat goed met z’n nieuwe heup. We hebben elkaar net nog gesproken. Missie geslaagd.

Voor degenen die uitkijken naar de portretjes die geschoten zijn, ajb nog even geduld. Ze komen eraan. Blijf gezellig kijken.

Bij deze nog een reportage van het jeugd journaal met dank aan .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *