fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Kroeshaar in Guadeloupe

Het haar evenement in Guadeloupe was een van de beste die ik ooit heb bezocht, al dan niet de beste. Niet alleen omdat ik heel veel mooie kroese kapsels heb gezien, maar eigenlijk voornamelijk om de mensen die ik heb ontmoet. Toegegeven, het was Carnaval dus het kon onmogelijk tegenvallen, maar de mensen zijn daar echt warm, vriendelijk en uitnodigend. Het deed me denken aan Suriname. Ik voelde me dan ook meteen thuis.

Mary JoseVanaf Mary-Jose, oprichtster van Mois de l’ Afrique, MDA, mij had uitgenodigd voor de viering van Black History Month op Guadeloupe, heb ik me verheugd op deze trip. Het was een hele eer om op een en dezelfde lijst van intellectuelen en notabelen uit het Caribisch gebied vermeld te staan als spreekster van “Retour au Naturel”. Letterlijk vertaald betekent dit: Terug naar kroes.

Het landen alleen al op Pointe-à-Pitre airport was sensationeel. Net als wanneer je in Suriname aankomt, werd een ieder die de trap van het kleine passagiers vliegtuig afging verwelkomd door een heerlijke warme bries. Ik weet niet of het speciaal voor Carnaval was maar er speelde een live band in de hal van de bagage afhandeling. Wow! Wat een welkom was dat! De zwoele Souk tonen brachten me in een super stemming. Innerlijk begon ik meteen te dansen en ik wist dat dit een geweldige trip zou worden.

Toen ik eindelijk met mijn bagage buiten was stond een vriendelijke jongeman met Dreadlocks te wachten om me naar mijn hotel te brengen. Mijn Frans is zo beroerd dat ik niet eens goed zijn naam heb kunnen verstaan. Terwijl hij zijn beste Engels probeerde heb ik wel begrepen is dat hij de man was achter de brochures en posters van MDA.

Mijn hotel was in het hippe gedeelte centraal gelegen bij Marina bas du Fort, op de top van een berg. Op loop afstand waren er gezellige restaurants, bars en een supermarkt. Na een tandeborstel gekocht te hebben was het tijd voor het avondeten.

In plaats van pizza of Chinees koos ik voor een trendy restaurant met gerechten van het eiland op het menu. Aangezien we omringd waren door de zee leek gegrilde vis mij een goed idee. Vraag me niet naar de naam van de vis maar het was inderdaad heerlijk. Zo ver, heel erg goed!

Op de terugweg kam ik eindelijk Aline Tacite, eigenaar van Salon Boucle’s de Ebene in Paris, tegen. De persoon met wie het allemaal begonnen was.

Aline en ik hebben elkaar in 2005 ontmoet bij de World Natural Hair Show in Atlanta. Het klikte meteen. Ze vond mijn boek Going Natural, geweldig, bestelde er meteen een paar en vanaf dien zijn we vrienden. 

Het was heel goed haar na zoveel jaar weer te zien. Toen ik haar voor het eerst ontmoette had ze kort haar. Nu heeft ze locs die ze op schouderlengte houdt. Heel grappig is dat zij nu haar locs wil los halen terwijl ik ready ben om te lokken. Ze mist het feit dat ze niet met haar kroese kullen kan spelen en ze niet kan voelen. Ja, de reuni voelde als vanouds.

De volgende dag was het tijd voor aktie. Net als ik was Aline ook daar om workshops te geven en haar bedrijf te promoten. We hadden daarom ook samen een stand. Daarnaast deed Aline ook dienst als mijn vertaalster tijdens mijn workshop en presentatie. Mijn mijn “Frans” was het echt nooit wat geworden. Ik ben haar dan ook dankbaar want dankzij haar is het heel goed gegaan. Zonder haar was het echt niet mogelijk geweest.

Wat ik echt fantastisch vond was het ontmoeten van en praten met mensen die langs onze stand kwamen. Hele families liepen langs, stelden vragen, probeerden producten uit en kochten ze daarna. Meer dan het verkopen was het de connectie met de mensen wat de dag zo speciaal maakte. Dit dus ondanks de taal barriere. De dag vloog dan ook om en voor je het wist was het tijd voor de Hair Show Verkiezing.

We zijn even snel naar huis gereden om te douchen en ons om te kleden. Daarna stonden we weer paraat nu als juryleden. De show was in een woord geweldig. In zes opeen volgende rondes showden de modellen creaties van de beste designers uit de Caribbean. Niet alleen de kapsels waren super, ook de aankleding en de entourage straalden professionalisme uit.  
 

 

Hoewel er altijd uitschieters zijn was het niet makkelijk om een keus te maken tussen de schoonheden. Wel was er een moment waarvan ik denk dat alle aanwezigen zich het zullen herinneren.

In antwoorde op de vraag warom ze zich had opgegeven voor de verkiezing werde Valerie Samson emotioneel en antwoorde “omdat mensen hebben geprobeerd me te kleineren en me het gevoel te geven dat ik minder waard ben dan anderen.” ” Ik had hier genoeg van en wou punt bewijzen dat iedereen even veel waard is en op haar eigen manier mooi is. Terwijl ze haar tranen inhield kon je een speld horen vallen in de zaal. Op dat moment was duidelijk dat een van de doelen van het evenement was bereikt. 

Na de laatste ronde waarin vragen werden beantwoord was het tijd voor de jury om zich te gaan beraden. Het zal je niet verbazen dat Valerie op de lijst van elk jurylid stond. De andere twee waren Nadège CORNELY die uiteindelijk is gekozen als Queen Nefertiti en Kra KOUASSI, die tweede is geworden. De verkiezing was een waar succes en ik voelde me zeer vereerd dat ik hieraan had mogen deelnemen.

De volgende dag moesten we weer vroeg op en ik moet toegeven dat ik een beetje moe was. Watermeloen als ontbijt maakte alles goed. Ik weet niet of er in Guadeloupe ook zo een stereotype is van Zwarte mensen en watermeloen zoals hier in Amerikan, maar ik schaam me niet om te zeggen dat ik een een kroeskop ben die gek is op watermeloen. Het is een van de meest gezonde vruchten en aangezien ik glutenvrij eet was fruit een ware redding. Glutenvrij houdt in dat je praktisch alle broodsoorten moet vermijden. Als je dan bent aangewezen op een Westers dieet is de keus is dan niet heel erg uitgebreid.

De dag bleek uiteindelijk zelfs not gezelliger dan die daarvoor. Mensen die de vorige dag al waren langsgelopen kwamen nu terug om zoals gezegd spullen te kopen. De laatste dag is ook een dag waarop de verkopers zelf inkopen gaan doen bij collega’s. Mijn keus was snel gemaakt. Ik vond deze voor-gewikkelde wrap werkelijk prachtig en voor 80 euro was het van mij. Er zit velcro ingenaaid dus ook al kun je geen hoofddoek binden, deze wrap zit gewoon altijd puik.

Zo eindigde dus mijn Going Natural Hair weekend in Guadeloupe. Op uitnodiging van Aline mocht ik twee dagen langer blijven om Carnaval te vieren en het eiland te verkennen. Graag verwijz ik naar de foto’s en video om je een idee te geven hoe het was.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *