fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Amerikaanse Modellen in Marron kleding

Amerikaanse  Modellen in Marron kleding
als symbool van international verbondenheid

Amerikaanse Modellen in Marron KledingAmerikaanse Modellen in Marron kleding
als symbool van international verbondenheid

Le Mois de l’Afrique (MDA) heeft Mireille Liong-A-Kong, oprichtster van kroeshaar.com uitgenodigd om een presentatie en workshops te geven als onderdeel van de Black History Month evenementen op Guadeloupe. In haar negen jarig bestaan is MDA uitgegroeid tot een van de grootste toeristische attracties van het eiland met culturele en intellectuele activiteiten gedurende de hele maand februari.

De uitnodiging toont dat de geschiedenis van zwarte mensen zich niet laat beperken door land’s grenzen. “In dit geval zijn we zelfs letterlijk via onze roots met elkaar verbonden”, zegt Liong-A-Kong, vereerd door de uitnodiging. “Zwarte vrouwen over de hele wereld worstelen met dezelfde problemen die hun oorsprong vinden in het stigmatiseren van kroeshaar vanaf het moment dat Afrikanen naar het Westen zijn gehaald.”

Liong’s doel is het veranderen van dit negatieve stereotype beeld middels het promoten van de schoonheid van natuurlijk kroeshaar. Evenals haar boek ‘Natuurlijk Kroes‘ doet ook de Engelse versie ‘Going Natural; How to Fall in Love with Nappy Hair’, het al jaren goed op de Amerikaanse markt. Going-natural.com, de ondersteunende website is inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevend sociaal netwerk met meer dan 25.000 leden en kroeshaar.com is snel groeiende met 7.000 lokale gebruikers.
De modellen van Going-Natural.com die momenteel verwikkeld zijn in een strijd voor de titel America’s Next Natural Model 2012, hebben als taak de internationale verbondenheid tot leven te brengen. Om de hoofdprijs van $1,000 in de wacht te slepen hebben de deelneemsters als opdracht een fotoshoot te doen in Marron kleding uit Suriname. De handgemaakte traditionele pangi’s die dankzij Janine Parisius van Symbius Consult Amerika’s grondgebied hebben bereikt, zijn ontworpen door Johanna Huur die al jaren een atellier in Paramaribo heeft.

De foto’s van de Amerikaanse modellen in Marron kleding zullen niet alleen worden gejureerd door de duizenden leden van going-natural.com en kroeshaar.com, maar ook door publiek uit Guadeloupe en speciaal jurylid, Fidelia Grand-Galon. Zij is ambassadeur van de Republiek van Suriname in Trinidad en Tobago en de eerste marron die ooit deze positie heeft mogen bekleden.

“Behalve het symboliseren van onze internationale roots wil ik met deze laatste opdracht van America’s Next Natural Model graag de Marronvrouwen in Suriname de eer toedragen die hen toekomt” zegt Liong. Deze vrouwen krijgen te weinig eer voor de bijdrage die zij hebben geleverd aan onze rijke geschiedenis”, vervolgt de Sociaal Entrepreneur, zelf afkomstig uit Suriname.

“Marronvrouwen waren instrumenteel voor het verlaten van de plantages en het opbouwen van de gemeenschappen diep in het binnenland, ver bij de slavendrijvers vandaan.

Toch heb ik voor het eerst over de heldin Ma Pansa gelezen in ‘Tenderheaded’, een Amerikaans boek met kroeshaar verhalen. Ma Pansa bleek een Surinaamse Marronvrouw die rijstzaden in haar haar verstopte, zodat haar mensen overal waar ze ook terecht zouden komen, te eten zouden hebben. Hoewel ikzelf geen Marron ben was ik niet te geloven trots toen ik dat las. Nu kan ik geen mooier voorbeeld bedenken om de fundamentele connectie van onze geschiedenis te symboliseren.

Om te stemmen en meer informatie ga naar going-natural.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *