fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

De geschiedenis van de Gele

Gele, hoofddoek uit Afrika

Hoewel de Gele vandaag de dag gezien wordt als een accessoire om een outfit chiquer te maken en vooral gedragen wordt bij een feestelijke gelegenheid, waren de fijn gedetailleerd afgewerkte hoofdoeken honderden jaren geleden een uitdrukking van cultuur, status en positie voor Afrikaanse vrouwen. Als je tegenwoordig goede sier wilt maken met een Gele, dan is het belangrijk om iets te begrijpen van de geschiedenis van de Gele, en de betekenis daarvan.

In de gebieden van Afrika waar fijne stoffen werden geproduceerd, en dan met name in West Afrika, droegen vrouwen traditioneel hoofddoeken, sjaals of geknoopte doeken over hun korte haar. Dit waren grote vierkante of lange langwerpige stukken stof met mooie patronen. Deze stukken stof werden gevouwen en gebonden op verschillende manieren, afhankelijk van lokale gebruiken, hun huwelijkse staat, of ter ere van een bepaalde gelegenheid. In hun normale leven droegen vrouwen gewoon simpele hoofddoeken. Jonge en ongehuwde vrouwen gingen vaak blootshoofds door het leven. Getrouwde vrouwen droegen sjaals of hoofddoeken als een symbool van hun status.

Hoge, brede of gecompliceerde vouwen en ontwerpen waren een teken van rijkdom en sociale status, en werden gedragen door vrouwen die weinig of geen handwerk deden. De stijl, de manier van vouwen en de stof die werd gebruikt voor de Gele diende ervoor om de vrouw die hem droeg te identificeren, zodat men wist uit welke streek de vrouw kwam, tot welke sociale klasse zij behoorde of ter ere van welk feest de Gele gedragen werd. Tegenwoordig laat de Gele de unieke en gevarieerde modestijl zien van elke vrouw die hem draagt.

Het soort Gele dat tegenwoordig gedragen wordt door vrouwen met zijn vouwen en de wijde vorm, vindt zijn oorsprong bij de Yoruba stam in Nigeria. De Yoruba waren een van de eersten om hoofddoeken als versiering te dragen, gemaakt van de unieke stoffen in hun gebied. De Yoruba vonden een gewoven textielsoort uit, genoemd Aso-Oke die tegenwoordig nog steeds gebruikt wordt om een Gele te maken. 

Als je als moderne vrouw eer wil bewijzen aan jouw Afrikaanse erfenis en er tegelijkertijd schitterend uit wil zien, dan is het dragen van een Gele daar een perfecte mogelijkheid voor. Vrouwen van alle leeftijden kunnen nu het genoegen ervaren van het dragen van een hoofddoek, en bij elke gelegenheid kunnen ook zij zich voelen als een Nigeriaanse koningin. 
  

De Kroeshaar Webshop 
Haarproducten voor Krullen en Kroeshaar

going natural hair care package

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *