fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Drievoudig kroonwinnares Ayesha Cooper

Ayesha met Sisterlocks: Ik denk dat andere vrouwen bang zijn om hun haar natuurlijk te dragen omdat zij zich zorgen maken over de mening van anderen.  Ze denken dat hun leven en hun werk hierdoor negatief beïnvloed zal worden, maar dat hoeft niet het geval te zijn!

 

 


Ayesha Cooper schittert met haar drie titels


De titels Miss Global US 2012, Miss Global America 2012 en Miss Global America US 2012, behoren alle drie toe aan Ayesha Cooper. Al grappend zegt ze soms zelf niet weet hoe ze zichzelf moet noemen omdat het wat weg heeft van een gespleten persoonlijkheid. Door het openhartig interview dat Ayesha gaf, komen wij meer te weten van deze mooie, bijzondere dame die het hart op de juiste plaats heeft.


Achtergrond
Ayesha is geboren en getogen in Camden, New Jersey. Een gebied met veel criminaliteit, drugs en armoede. In 2004, 2005 en 2009 werd het op basis van de FBI statistieken als gevaarlijkste stad aangemerkt. De gemeenschap in Camden bestond overwegend uit Afro-Amerikanen en Latino’s. Nadat Ayesha de lagere school had doorlopen verhuisde het gezin naar een betere buitenwijk van New Jersey (Magnolia) met een hoofdzakelijk witte bevolking. Ayesha geeft aan dat dit voor haar een complete cultuurshock was. Gevoelens van isolatie en een school waar zowel studenten als leraren haar niet fijn behandelden.

 

Desalnietemin wist zij het ver te schoppen. Aan de Radford Universiteit behaalde zij in 2000 haar Bachelor of Science in Media Studies. Momenteel is zij werkzaam bij een krediet maatschappij als kredietverstrekker.

 

Miss-verkiezingen
Aan Miss-verkiezingen deed Ayesha reeds mee vanaf haar 12de. Haar moeder vond dit dé manier om te zorgen dat zij een betere houding en meer zelfvertrouwen kreeg. In haar jeugd was Ayesha lang, erg slank, had ze een beugel en droeg een bril. Ze deed mee aan verschillende verkiezingen en won lokale, staats en nationale titels. In 1995 werd zij de 1ste Afro- Amerikaanse die de titel Miss Magnolia won en hiermee verbrak ze de raciale barrière.

 

Veertien jaar lang was zij gestopt met deelname aan miss-verkiezingen, maar besloot dit weer te gaan doen om aandacht te vragen voor haar goede doelen en zo geld in te zamelen. Anderen helpen is voor Ayesha vanzelfsprekend. Haar eerste vrijwilligersproject deed ze al op haar 8ste.
Dat miss-verkiezingen niet zo eenvoudig zijn, bevestigd Ayesha. Als moeilijkste noemt zij het spreken voor de jury. Het makkelijkste vind zij het modeleren. Als ze al een prachtige jurk heeft voelt ze zich zelfverzekerd en het niet meer stuk.

 

Op de vraag of veel contestanten extentions of haarstukken dragen en hoe zij zichzelf ziet in tegenstelling, zegt Ayesha dat het erg gebruikelijk is. Het is net als nepwimpers opplakken; het hoort erbij. Doordat zij zelf de enige was met kroeshaar viel dat des temeer op maar zij had daar geen moeite mee. Integendeel zag zij het als de manier om positief op te vallen omdat de andere dames zo “hetzelfde” waren. Een mede contestant zei tegen Ayesha dat zij bewees dat kroeshaar mainstream kon zijn en dat ze wenste dat ze dat ook durfde.

Dat veel vrouwen niet kroes durven te gaan komt volgens Ayesha doordat ze bang zijn voor de negatieve impact op hun leven en hun baan. Maar dat hoeft niet het geval te zijn. De keuze maken heeft veelal te maken met je eigen zelfverzekerdheid. Met het winnen van drie nationale Miss-titels voelt Ayesha zich terecht trots. Het winnen van een titel is al geweldig laat staan drie op een rij.

 

Transitie naar kroeshaar
Ayesha vertelt dat ze haar 1ste relaxer had op haar 12de. Omdat ze in een witte buitenwijk woonde voelde zij veel druk om erbij te horen en op hen te lijken. Ondanks haar haar droog een dood aanvoelde bleef ze relaxen. De ommekeer kwam toen ze afstudeerde van de universiteit. Het voelde als de juiste tijd voor een nieuwe begin en ze besloot de transitie te maken.

10 jaar lang droeg Ayesha gevlochten extentions. Dit was makkelijk gezien haar drukke schema met haar verplichtingen als Miss, vrijwilligerswerk, sporten en fotoshoots. Toen zij voor het eerst ‘Sisterlocks’ (ontwikkeld door Dr. Joanne Cornwell) zag wist ze dat ze die wilde.  Aan haar kapper Ann Kapciuch als ook haar directe omgeving heeft ze veel gehad. Doordat haar moeder en veel andere familieleden en vrienden ook kroes zijn heeft dat haar ook geïnspireerd. Ook op het werk ontbrak de nodige steun niet. Haar collega’s waren er snel aan gewend. Inmiddels is zij al 2 jaar tevreden met haar locks. Door de transitie steeg Ayesha’s zelfvertrouwen nog meer en wordt ze zelfs nog vaker door mannen benaderd dan voorheen!

 

Rolmodellen

Als rolmodellen noemt Ayesha haar grootmoeders (van zowel vaders- als moederskant), haar moeder, Tina Turner en haar studente ( Ayesha doet ook vrijwilligerswerk als lerares) die gaat voor de “GED” ( basisdiploma via staatsexamen).

 

In de jaren 50 werkten haar grootmoeders terwijl dat in die tijd ongebruikelijk was. Haar moeder bewondert ze vanwege haar doorzettingsvermogen en Tina Turner omdat het een sterke, zelfverzekerde vrouw is. Voor Ayesha is Tina Turner ook een inspiratie tijdens het sporten, omdat zij heeft bewezen dat vrouwen met een getraind lichaam nog steeds mooi en vrouwelijk kunnen zijn. Over haar studente vertelt ze dat zij een vrouw is die 30 jaar geleden naar Amerika is gekomen op een asiel visum, nooit naar school is geweest, een alleenstaande moeder is met een inkomen dat onder de armoedegrens ligt. Zij is vastbesloten om haar scholing af te ronden. Als zij weigert om op te geven, waarom zou ik dan doen? zegt Ayesha.   


Fit blijven
Hoe blijft Ayesha in vorm? Sporten daar houdt ze van. In de ochtenden volgt ze kickboks- of bokslessen en vier keer per week doet ze s’avonds yoga. Verder trekken basketbal en rugby haar aandacht.

Met eten is zij ook bewust bezig. Ze is al 12 jaar vegetariër, eet ze geen bewerkte voeding en geen junkfood. Ze kiest veelal voor lokaal verbouwde biologisch producten, met name van Farmer’s Markets is zij fan. Ze is tevens een ‘holist’ wat inhoudt dat ze geen aspirines of andere medicijnen inneemt tenzij het een levensbedreigende situatie betreft.

 

 

Doelen als Miss
Met haar titel wil Ayesha aandacht vragen voor haar goede doelen en hiervoor geld inzamelen. Haar goede doelen zijn: Habitat for Humanity, The Capital Area Foodbank en verder wil zij een inspiratie zijn voor jongeren die komen uit kansarme buurten waar criminaliteit, drug en armoede heersen. Zelf kwam zij ook uit zo een buurt en wil zij de jongeren laten zien dat je wel je dromen kunt waarmaken en voor verandering kunt zorgen.

 

 

Door haar vrijwilligerswerk maakt Ayesha veel bijzonders mee. Voor Habitat for Humanity heeft ze een aantal reizen gemaakt. Ze heeft huizen gebouwd in Alaska, Cambodia, Zambia en Nieuw- Zeeland. Al deze reizen hadden voor haar iets speciaals. Opmerkelijk was Nieuw- Zeeland waarmee ze meteen een connectie voelde omdat een van de huizeneigenaren een nieraandoening had en twee mislukte transplantaties. Hij en zijn familie hadden een woning nodig waarin al zijn dialyse apparatuur zou passen. Gedurende deze periode wachtte Ayesha’s vader op een levertransplantatie en zag zij de reis naar Nieuw- Zeeland als lotsbestemming om deze familie te kunnen terwijl zij geen invloed kon uitoefenen op haar vaders situatie.

 

Slotwoord
Tot slot geeft Ayesha het volgende aan: Deze website is een waardevolle informatiebron voor mensen die terug naar hun wortels willen. Het is verder ook een goed plek voor het verkondigen van en steun ontvangen voor  het leven van een ‘natuurlijke’ levensstijl, wat niet slechts met haar te maken heeft. Blijf je weg vervolgen! En zoals Mathama Gandhi zei: “Be the change that you wish to see in the world.”

 


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *