fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Dayenne Denneboom

een jonge Afro-Surinaamse vrouw geboren en opgegroeid in Suriname, heeft vanaf haar 14e levensjaar het schrijven van proza en poëzie met liefde omarmd. Haar Nederlands lerares van de Mulo school, mevrouw Loes (Gisela) Babel, attendeerde haar moeder erop dat Dayenne heel goed kan schrijven en zich hierin absoluut moest ontwikkelen. 


Dayenne Denneboom
Foto: Denise Nelom

Het succesverhaal van Zimbabwe

Biografie Dayenne Denneboom (pseudoniem Mamyo fu mi afo)

Dayenne Denneboom, een jonge Afro-Surinaamse vrouw geboren en opgegroeid in Suriname, heeft vanaf haar 14e levensjaar het schrijven van proza en poëzie met liefde omarmd. Haar Nederlands lerares van de Mulo school, mevrouw Loes (Gisela) Babel, attendeerde haar moeder erop dat Dayenne heel goed kan schrijven en zich hierin absoluut moest ontwikkelen.

Op haar 17e jaar kwam ze naar Nederland en richtte in het jaar 2000 samen met collega Marilyn Henar de Surinaamse dames kawinaband ‘Tranga Uma’ op.
In de band Tranga Uma schreef zij ook eigen nummers en bleef ze haar passie voor het schrijven behouden. Met nummers als Katibo (Slavernij) en Mama Sranan (moeder Suriname) probeert ze besef bij te brengen.

Inmiddels heeft Dayenne zich verenigd met Spoken word en brengt proza en poëzie als broer en zus bij elkaar. Met o.a. djembe en piano onder begeleiding van Art-Chi (Alten Rigters) brengt ze Spoken word op een niveau dat de aandacht van jong en oud trekt.
Gedichten als ‘vaderschap’, ‘srefidensi’ en ‘keti koti’ zorgen voor confrontatie. Proza stukken als ‘ik word geweigerd in Nederland’ en ‘elk beestje krijgt een naampje’ zorgen ervoor dat we met zijn allen worden wakker geschut.

Dayenne vindt het belangrijk maatschappelijk betrokken te zijn en vooral het positieve van het leven naar boven te halen.
Daarom is het project ‘Jongeren in control doing it safe!/Safe sex comedy’ een prachtige aanvulling geweest op haar idealen.
Binnen dit project, welke is opgericht door O-dog de Randamie en Aries Sporkslede van I love Comedy i.s.m. GGD en Get Entertained, deed Dayenne spoken word.
In 2007 was Dayenne ook te beluisteren bij radio Mart Amsterdam en wel in haar eigen radioprogramma genaamd ‘Wortu, poku nanga sabi’.
Dayenne draagt kinderen een zeer warm hart toe en heeft binnen een project van Kansrijk Zuidoost gefungeerd als huiswerkbegeleidster voor kids tussen 6 jaar en 12 jaar. Ook heeft ze voorgelezen binnen het project ‘Voorlees express’; een project waarbij kinderen met een taalachterstand wekelijks thuis worden voorgelezen met als doel, het stimuleren van de taalontwikkeling van de kinderen.

Na een periode van rust en bezinning is Dayenne terug en ready om als woordkunstenares met disciplines als muziek, theater en dans kijkers en luisteraars wakker te houden met oprechte woorden die de ziel en geest doen kalmeren, protesteren, amuseren en intrigeren.

Dayenne Denneboom heeft als Spoken word artiest opgetreden bij o.a.
– Suriprofs 2007
– Openingsceremonie Kwakoefestival 2007
– Black Magic Woman festival 2007
– Evenaar festival 2007
– Lumièrepark festival 2007
– Openbare Bibliotheek Amsterdam
– Zami award 2008
– Keti Koti festival Amsterdam 2008
– Get Soulful
– Great Debaters Competition 2009
– Suriprofs 2011 (i.s.m. Stichting NAKS Nederland en kulturu groep Awidya)

  

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *