fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Acht meest gemaakte fouten bij invlechten, box en crochet braids

Je hebt er ongetwijfeld over gelezen of foto’s gezien (van Naomi Campbell) van de beschadiging die vlechten kunnen veroorzaken. Feit is dat vlechten op zich het haar niet beschadigen. Extentions zijn juist bedoeld om jouw haar, kroes of niet, een rust te gunnen zodat het kan groeien. Als dit jou streven is, lees hier dan hoe je beschadiging door vlechten kunt voorkomen.

Ik koos ervoor om mijn haar te laten invlechten met extentions omdat mijn haar van nature snel in de war raakt terwijl ik wat langer van mijn cornrows wilde genieten. Dit was de eerste en laatste keer want de cornrows waren veels te strak gevlochten. Het was zo erg dat ik er niet van kon slapen. De enige reden waarom ik de vlechten niet meteen heb losgemaakt was omdat ik niet tot 4 uur op wilde blijven om mijn haar los te maken. Laat dit jou niet gebeuren. Zeg meteen aan de vlecht(st)er dat het te strak aanvoelt.

going natural silky shea hair butterVaak denken wij bedreven te zijn in de verzorging van ons haar, echter maken de meesten van ons grote fouten met onze haarverzorgingsrituelen. Vooral als het gaat om vlechten, extensies en weaves. De 8 meest gemaakte fouten bij vlechten en extensies komen hier aan bod. Sommigen zullen je misschien verbazen, maar deze tips kunnen je werkelijk hele drama’s voorkomen.

1. De eerste en meest voorkomende fout die wordt gemaakt bij het dragen van extensions is: verwaarlozing. Wanneer jouw haar gevlochten is betekent het niet dat je kunt stoppen met de verzorging van jouw eigen haar. Absoluut niet. Was je haar regelmatig met een PH neutrale shampoo zoals de Going Natural Kruiden Shampoo die geen resten achterlaat. Verzorg ook de hoofdhuid met de Scalp Conditioning Spray om jeuk en schilvers te voorkomen.

2. Haar dat uitgeföhnd is, is wellicht makkelijker voor de vlecht(st)er om mee te werken, maar dit betekent niet dat het goed is voor jouw haarstrengen. Vooral als je kroeshaar hebt. Föhnen kan ernstige schade veroorzaken en het aanbrengen van extenties in beschadigd haar zal de conditie van je haar zeker niet ten goede komen. Vermijd het droog föhnen en voorkom zo beschadiging.

Als je per se een haardroger wilt gebruiken, zet deze dan op de laagst mogelijke stand, gebruik een product om je haarstrengen te beschermen zoals Silky Shea Haarboter die niet alleen tegen hitte beschermt, maar ook voedend werk. Haal alleen de knopen eruit. Fohn het haar niet glad.

3. Een andere grote fout die bijna iedereen wel eens maakt is om de vlechten te lang in het haar laten zitten. Door extenties te lang in te houden wordt het moeilijker om ze eruit te halen. Daardoor wordt de kans groter dat bij het verwijderen van de extensies jouw eigen haar wordt beschadigd. Dit kun je dus makkelijk voorkomen door jouw vlechten hooguit drie maanden in te laten. Vraag ook aan de vlechtster om indien nodig de vlechten langs de haarranden elke twee of drie weken opnieuw te doen want dit haar is gevoeliger en makkelijker breekbaar. 

going natural scalp conditioning spray4. Een verrassende fout bij het gebruik van extentions is het gebruik van conditioners. Voor jouw eigen haar is een conditioning behandeling prima. Helaas geldt het niet wanneer je vlechten draagt. Conditioners, leave ins en deep conditioners laten een filmpje achter op jouw haarstrengen om het haar soepel te maken maar deze extra laag zorgt voor ophoping van productresten met name tussen je eigen haarstrengen en de extentions. Deze ophoping maakt het losmaken van vlechten nog moeilijker. Gebruik dus nooit een conditioning shampoo wanneer je extentions hebt. De productresten die zich ophopen maken je haar stug en stroef wat eventueel kan leiden tot beschadiging.

5. Het “netter maken” van de vlecht is misschien absoluut de grootste afrader. Veel vlecht(st)ers scheren of knippen de uitspringende haartjes langs de vlecht af zodat het er netter uitziet. Het haar ziet er tijdelijk beter uit, maar het is erg slecht voor jouw eigen echte haar. Wanneer de vlechten eruit worden gehaald, zal het haar beschadigd en ongelijk zijn. Het hanteren van goede haarverzorgingsmethoden is dan ook voldoende om je vlechten er netjes uit te laten zien zonder te knippen of scheren.

6. Ondanks het feit dat velen houden van de look van micro braids (hele dunne vlechten), dienen deze vlechten zoveel mogelijk vermeden te worden. Hele dunne vlechten kunnen het haar doen breken en maken het moeilijk of zelfs onmogelijk om extenties te verwijderen zonder jouw eigen haar daarbij te beschadigen. Je kunt je kapper vragen om dunne vlechten, maar kies niet voor te dunne. Vanaf potlood dikte is geschikt.

7. Het vlechten van haar meteen na gebruik van een relaxer is een van de meest gemaakte fouten en tegelijkertijd ook een van de slechtste ideeën als het gaat om kroeshaar. Na een relaxer zijn de haarstrengen namelijk verzwakt door de chemicalien waardoor haarbreek bijna onvermijdelijk is wanneer je haar gaat toevoegen. 

De beschadiging wordt des te erger als de hoofdhuid gevoelig is en er wondjes zijn opgelopen tijdens het proces van relaxen. Het beste is om op zijn minst 5 cm haaruitgroei te hebben alvorens het haar in te vlechten.  

8. Als laatste, een fout die het haar onherstelbaar kan beschadigen, is te strak vlechten. Het is niet ongewoon dat het haar zo strak is gevlochten dat het gezicht betrekt, kleine puistjes ontstaan of dat zelfs lachen pijn doet. Dit zijn allemaal tekenen dat het haar te is gevlochten. Als het haar dus danig strak is gevlochten dat de haarzakjes uit de hoofdhuid worden getrokken kan dit leiden tot permanente kaalheid.  

Als jouw vlechten dus zo strak zijn dat je niet kunt glimlachen zonder het in je gezicht te voelen, haal ze er dan uit. Uiteraard is het nog beter om er meteen iets van te zeggen. Zo bespaar jezelf heel wat pijn en waarschijnlijk ook haaruitval. 

Ingevlochten haar kun je makkelijk en goed verzorgen met de Going Natural Kruiden Shampoo en Scalp Conditioning Spray.  Zie de shop voor haarproducten voor invlechten, valse vlechten en crochet braids.

De Kroeshaar Webshop 
Haarproducten voor Krullen en Kroeshaar

going natural hair care package

2 thoughts on “Acht meest gemaakte fouten bij invlechten, box en crochet braids

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *