fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Invlechten, een hele ervaring

Met invlechten ben ik jaren geleden begonnen toen mijn haar begon te breken. Door al het sporten, ja ik was een sportfannaat, zat mijn haar echt niet altijd puik maar in Suriname had ik gelukkig nooit te kampen gehad met gebroken haren. Mijn haar was redelijk vol en als ik het straighten wilde uitstellen droeg ik wel eens vlechten maar gewoon gemaakt met mijn eigen haar.Haar gevlochten met de Silky Shea Haarboter

Met invlechten ben ik jaren geleden begonnen toen mijn haar begon te breken. Door al het sporten, ja ik was een sportfannaat, zat mijn haar echt niet altijd puik maar in Suriname had ik gelukkig nooit te kampen gehad met gebroken haren. Mijn haar was redelijk vol en als ik straighten wilde uitstellen droeg ik wel eens vlechten, maar gewoon gemaakt met mijn eigen haar.

Opmerkelijk was dat mijn haar begon te breken toen ik naar Nederland verhuisde om te studeren. Een jaar na aankomst stak mijn haar alle kanten uit, was droog, groeide niet en begon zelfs te breken. Volgens mij had het te maken met de drastische wisseling van omgeving. Mijn lichaam, haar en huid waren een lekker warm vochtig klimaat gewend en dit was totaal anders. Het Nederlandse klimaat is uiteraard vele graden kouder maar ook veel droger. Nu weet ik dat vochtarm haar, droog wordt en makkelijk breekt. Vooral kroeshaar, maar ik denk niet dat ik mijn haar had kunnen redden zelfs als ik dit toen had geweten.

No More KnotsKunstvlechten waren toen voor mij een ware oplossing want ik werd serieus verdrietig van mijn sprieterig haar. Ik wist niet zo goed wat er met mijn haar aan de hand was en had geen idee waar ik de oplossing moest zoeken. Ik hoopte dat het vanzelf over zou gaan als ik zou invlechten.

Als ik heel eerlijk ben, zou ik nooit met invlechten begonnen zijn als mijn eigen haar gezond was, want tot dan toe vond ik het maar raar dat vrouwen met valse vlechten rondliepen. Je hebt toch je eigen haar? Waarom moet je zo nodig lange vlechten hebben was mijn gedachtengang. Totdat ik dus zelf aan de kunst haren moest.

Je kunt raden dat het behoorlijk wennen was. Niet alleen het extra ingevlochten haar op mijn hoofd was wennen, maar vooral met het psychologische deel had ik moeite. Ik schaamde dat mijn haar brak en dat ik nu zelf had gekozen om valse vlechten te dragen. Wat moest ik zeggen als mensen mij vroegen over mijn haar? Surinamers wisten natuurlijk dat het vals was, maar ik vond het niet leuk om te vertellen dat mijn haar was uitgevallen. Zo jong en dan al met vals haar? Nee, dat vond ik echt triest. Meer dan dat, ik schaamde me er echt voor.

Ik kon me werkelijk niet voorstellen dat het niet overduidelijk was, maar Nederlanders wisten niet dat mijn haar vals was totdat ik het een keer zelf verteld heb. Ik moest wel. Degenen met vals-haar-ervaring weten; hoe langer jouw eigen haar, hoe beter ingevlochten extensies in je haar blijven zitten. Mijn haar was op enkele plekken van mijn hoofd echter zo kort afgebroken dat de vlechten hier en daar makkelijk loslieten. Toen onder de douche na een basketbal training een paar vlechten eruit waren gevallen, besloot ik eerlijk te vertellen dat mijn vlechten vals waren. Ik heb zelfs geprobeerd uit te leggen hoe het valse haar ingevlochten was maar mijn Nederlandse basketbalgenoten snapten er werkelijk niks van. Ik schaamde me wel behoorlijk. Als ik niet zwart van kleur was, weet ik zeker dat ik vuurrood zou zijn uitgeslagen.

Na dit diepte punt begon het redelijk te wennen, maar leuk vond ik de valse vlechten toch niet echt. Waar ik wel super blij mee was, was het feit dat ik me geen zorgen hoefde te maken over mijn haar. Wat ik ook deed, mijn haar zat goed. ‘s Ochtends, ‘s middags en ‘s avonds. Ik had er werkelijk geen omkijken naar. Wat was dat heerlijk.

Voor het eerst in mijn leven had ik geen omkijken naar mijn haar. Het was letterlijk een get-up-and-go style. Een keer in de week wassen and that was it. Geweldig! Geen fohn, droogkap noch rollers kwamen eraan te pas. Ook niet uitkammen of vlechten. Gewoon slapen en opstaan en je haar zit goed. Dit hield mijn schaamte en het feit dat ik me niet zo op mijn gemak voelde met de vlechten, redelijk in balans. Ik begon mijn valse vlechten bijna te waarderen totdat het tijd was om ze eruit te halen.  

Toen ik drie maanden later dacht “even” de valse vlechten uit mijn haar de halen kwam ik behoorlijk van een koude kermis thuis. Het duurde bij lange na niet even. Het valse haar leek vast gegroeid aan mijn eigen haar dus het kostte eindeloos veel tijd en moeite om het eruit te krijgen. Alsof dat niet genoeg was, zag ik tot mijn schrik ook dat er onvoorstelbaar veel vuil in mijn haar zat. Ik snapte er niks van.

Mijn haar was uitgekamd met een van die ellendig fijne kammen voor de vlechten aangebracht werden dus wist ik zeker dat mijn haar compleet ontknoopt was. Ook had ik steevast elke week mijn haar gewassen, waarom was mijn haar dan zo moeilijk uit te kammen en waar kwam al dat vuil opeens vandaan?

De ervaring was een ware shock. Maar hoewel ik in die hopeloze situatie had gezworen me deze ellende van mijn lang zal ze leven nooit meer op de hals te halen ben ik toch weer gaan vlechten. Waarom toch zal je je afvragen? De doorslag was dat mijn haar zichtbaar was opgeknapt. Daar had ik het tenslotte voor gedaan en kennelijk werkte het. De sjene en het ongemak die ik had moeten doorstaan vielen in het niet bij de vreugde dat mijn haar zich aan het herstellen was.

Zo is het vlechten bij mij begonnen en door jarenlange ervaring heb ik me het echt eigen gemaakt. Daarom ben ik er nog steeds van overtuigd dat ik de “queen of braids” ben als het gaat om kennis over invlechten. Ik ken de voor en nadelen van het type haar dat je kiest, weet heel goed hoe je valse vlechten moet verzorgen en vooral wat je wel en niet moet doen als je het haar wil invlechten. Het staat allemaal in mijn boek Natuurlijk Kroes vermeld, nu weer verkrijgbaar bij Boekhandel Barends & Donkersloot in de Bijlmer (06-55386436).

Nu heb ik speciaal Haarproducten ontwikkeld voor Krullen en Kroeshaar ontwikkeld op basis van deze jarenlange ervaring van invlechten en loshalen. Je kunt er dus van opaan dat ze ook jouw haar goed zullen doen mocht je ooit besluiten te vlechten. Het Vlecht Pakket bestaat uit producten die ik tot de dag van vandaag gebruik als mijn haar gevlochten is, met of zonder extensies.

Wordt vervolgd …

De Kroeshaar Webshop 
Haarproducten voor Krullen en Kroeshaar

going natural hair care package

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *