fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

De Amerikaanse Verkiezingen

Mijn debuut bij Nova.

 


Uiteraard weet heel de wereld inmiddels dat Barack Obama is gekozen als de eerste Zwarte President van Amerika. Maar ver voordat Barack had besloten deel te nemen aan de race naar het Witte Huis was ik al aanhanger van deze geniale politicus*. Het kon dus niet anders dan dat ik de strijd  vanaf het begin tot en met het eind op de voet heb gevolgd. Eigenlijk zelfs een beetje meer dan dat. Ik ben naar rallys geweest en heb een enkele keer zelfs meegeholpen op het “grass roots” nivo.

Het was werkelijk onbeschrijvelijk om deel uit te maken van deze historische gebeurtenis. Geen wonder dus dat ik super enthousiast was toen ik werd gevraagd voor Nova. De kans om over Obama en de verkiezingen te praten heb ik werkelijk met beide handen aangegrepen. Nederland 3 en Nova ken ik maar al te goed van toen ik in Nederland woonde dus het programma en ook Twan Huys was mij niet onbekend.

Mireille Liong op NovaDe reacties die ik na de uitzending van jullie heb mogen ontvangen waren stuk voor stuk, heel erg leuk. Velen van jullie vonden het een prettige verrassing om voor de verandering een afro te zien in het actualiteiten programma en om mijn visie te horen over de Amerikaanse verkiezingen. Ik kan niet anders zeggen dan dat elk mailtje met veel plezier heb gelezen en heel erg heb gewaardeerd. Thanks!

Ook de reacties van mijn Amerikaanse vrienden waren hartverwarmend. Meteen nadat toekomstig President Barack Obama zijn speech had gehouden, belden en texten vrienden om me te feliciteren. Geweldig vond ik dat. Vooral omdat we nogal wat debatten hebben gehad gedurende de verkiezingsstrijd.

In het begin toen bijna niemand hem nog echt kende vertelde ik ze over wie hij was, zijn boek en dat ik geloofde dat hij kans maakte. Sceptisch als ze waren over de kansen van een Zwarte man in Amerika gaf ik ze het voorbeeld van Oprah Winfrey. Als iemand jou 30 jaar geleden had gezegd dat een donkere vrouw die continu strijdt met haar gewicht de grootste speler zou zijn in media land, had je het geloofd?


Election Plaza NY

Uiteraard is baas zijn in media land compleet anders is dan de baas zijn van en het besturen van een land, maar tegen dat argument bracht ik er vol vertrouwen tegenin wat zijn charmante en minstens even intelligente vrouw Michelle Obama vanaf het begin zei; geef de mensen tijd om Barack te leren kennen. En zo is geschiedenis geschreven.

Amerika heeft geleerd dat Barack Obama die onderaan is begonnen met het organiseren op buurthuis nivo om de armste mensen te helpen, met dit zelfde doel eerst rechten is gaan studeren aan de prestizieuze Harvard Universiteit en uiteindelijk de politiek is ingegaan, zonder zijn doel uit het oog te verliezen.  Een van zijn lijfspreuken is dan ook: Politics didn’t lead me to working folks. Working folks led me to politics. Een zeer bewonderingswaardige weg die nog nooit eerder is afgelegd,  en zowat nog meer respect afdwingt.

Nu is het uitkijken naar de inauguratie op 20 januari. Ook dan zal geschiedenis worden geschreven. De tickets die gratis horen te zijn, zijn al niet meer te bestellen en worden daarom voor 1000-den dollars aangeboden op Ebay. Het is zoals ze dat hier zeggen “the hottest ticket in town”. Ook ik kijk uit naar deze heugelijke gebeurtenis met het besef dat President Barack Obama het niet makkelijk zal krijgen.

Amerika is in een recessie en probeert naarstig een depressie te voorkomen terwijl ze nog verwikkeld is in twee oorlogen die het begrotings tekort alleen maar verhogen. Hoewel ik mijn hart vasthoud begrijp ik ook dat geen uitdaging te groot is voor de ambitie van een president. Menig Amerikaanse president heeft namelijk al verklaard dat hun grootsheid niet tot volle uiting is gekomen omdat er geen oorlog of andere grote crises waren tijdens hun periode. Wel, het moge duidelijk zijn dat toekomstig President Barack Obama wat dat betreft niet te klagen heeft.

Het zal de gigantische uitdagingen waar de nieuwe President voor zal komen te staan zeker niet minder gecompliceerd noch makkelijker, maar het enthousiasme en de betrokkenheid die de aankomende President heeft aangewakkerd, heeft in ieder geval ertoe geleid dat het Amerikaanse volk weer een lijkt. Dat, is een stap in de goede richting en dat schept hoop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *