fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Michelle Obama

First Lady Michelle Obama is meer dan de vrouw van. Zelfs als je haar nog nooit hebt ontmoet vertelt President Obama het maar al te graag. In menig interview tijdens de race naar het Witte Huis, heb ik hem horen zeggen “My wife Michelle is extraordinary”. Ik zie Jay Lenno van de Tonight Show nog naar hem kijken van “volgens mij bluf je wel een beetje”, toen Barack motiveerde waarom hij een gooi kon doen naar het presidentschap.

 First Lady Michelle Obama is meer dan de vrouw van. Zelfs als je haar nog nooit hebt ontmoet vertelt President Obama het maar al te graag. In menig interview tijdens de race naar het Witte Huis, heb ik hem horen zeggen “My wife Michelle is extraordinary”. Ik zie Jay Lenno van de Tonight Show nog naar hem kijken van “volgens mij bluf je wel een beetje”, toen Barack motiveerde waarom hij een gooi kon doen naar het presidentschap. Kijk zei Obama “Mijn dochters zijn bovengemiddeld en mijn vrouw is buitengewoon bijzonder.”

Vol trots heb ik hem ook horen zeggen dat mensen die Michelle ontmoeten tegen hem zeggen, weet je, jij bent best een goede vent, maar jouw vrouw, jouw vrouw…  die is echt fantastisch! Niet alleen lachen zijn ogen als hij het over zijn vrouw heeft, zijn hele body language geeft aan dat hij het volste vertrouwen in haar heeft, als vrouw, als vertrouweling en als persoon die haar “vrouwtje” op menig vlak van intellectueel en politiek gebied tot en met het moederschap kan staan. 

First Lady Michelle Obama

Tijdens de campagne heeft de Republikeinse partij geprobeerd haar af te schilderen als anti-Amerikaans en bovenstaand gebaar zelfs bestempeld als een terroristen onderonsje, maar een ware gracieuze vrouw als Michelle Obama krijg je niet klein. Stijlvol heeft ze niet alleen de oponenten de mond gesnoerd, maar door gewoon te blijven wie ze is, doet ze de harten van Amerika letterlijk smelten.

Opgegroeid in een twee-kamer appartement aan de zuidzijde van Chicago, een van de meest gesegregeerde staten van Amerika, zegt ze niks te zijn te kort gekomen. Financieel had de familie het zeker niet breed, maar de liefde en de normen en waarde die zij en haar broer mee hebben gekregen waren onbetaalbaar. Haar vader die in dienst was van het lokale waterbedrijf, leed aan multiple sclerosis, maar zelfs toen de ziekte steeds erger werd en hij moeite had om zich aan te kleden, heeft hij nooit een dag geklaagd, zegt Michelle. In plaats daarvan stond hij een uur eerder op, zodat hij op tijd kon zijn voor het werk.

Volgens haar moeder, die voor het gezin zorgde, is Michelle zo welbespraakt omdat ze van kinds afaan hebben geleerd om leraren te respecteren, maar niet te aarzelen om met ze in debat te gaan. Voor Michelle was niks “cooler” dan slim zijn. Toen haar broer een beurs kreeg voor Princeton University dacht ze, dan moet het mij ook lukken. Niet alleen werd ze geaccpeteerd, ze is cumlaude geslaagd. Daarna heeft ze op de presticieuze Harvard Universiteit rechten gestudeerd.

Barack heeft ze ontmoet toen hij stage ging lopen bij het bedrijf waar zij werkte. Dit verhaal kan ze echt heel grappig vertellen. Ze dacht wie is deze nerd die ik onder mijn hoede moet nemen? Ondanks Barack zijn credentials had ze niet echt hoge verwachtingen. Want welke zwarte man is nu opgegroeid in Hawaii en Indonesie? Barack aan de andere kant, zag haar wel meteen zitten.

Aanvankelijk vond ze dat het niet kon omdat ze beiden voor hetzelfde bedrijf werkten, maar na aandringen van Barack besloot ze met hem opstap te gaan. Nee, het was geen date. Barack kan hierover ook erg grappig vertellen. Hij nam haar mee naar de film “Do the right thing” van Spike Lee en vervolgens naar een museum om haar te tonen dat hij een man met culturele aard was, zegt hij lachend. Kennelijk wist hij wat hij deed.

Michelle zegt dat Barack, die na zijn studie aan Harvard bakken met geld kon gaan verdienen op Wallstreet, haar nooit rijkdom heeft beloofd, maar wel een interessant leven. Dat heeft hij absoluut waargemaakt grapte ze tijdens de eindeloos lijkende historische presidentiele campgne.
Toch is het niet altijd even makkelijk geweest. Zorgen voor twee kleine kinderen terwijl je een full time baan hebt en je man een politieke carierre nastreeft kan een behoorlijke druk leggen op je relatie. Michelle kan uit eerste hand verhalen vertellen over het combineren van moederschap en carriere. Voor het gros van de Amerikaanse vrouwen die zichzelf in deze rol herkennen, is Michelle dan ook een stralend voorbeeld.

Maar ook mannen lopen met Michelle Obama weg. CNN commentator Jack Cafferty heeft zelfs een blog gewijd aan zijn “crush” op Michelle. Wat haar zo buitengewoon maakt is het feit dat ze zo gewoon is. Uiteraard valt ze op door haar lengte en schoonheid, maar haar gevoel voor humor, haar warmte, haar down-to-earth en haar intelligentie maken dat ze mensen biologeert. Als je het mij vraagt is naast haar intellect en gevoel voor humor, haar zelfkennis haar grootste kracht. Het verbaast me daarom niet dat nu ook de rest van de wereld en zelfs de koningin van Engeland vallen voor de sharme van Michelle Obama.

Ze weet wie ze is, laat zich niks aanpraten, niet door de media, noch door de zogenaamde mode dictators en het meest noemenswaardig is dat ze zich aan niemand te bewijzen. Ze houdt zich aan het protocol, maar verder draagt ze de kleren die ZIJ mooi vindt en die ZIJ lekker vindt zitten en ondanks twee titels van gerenomeerde universiteiten, zegt ze vol trots dat ze als eerste First Mom is. Zelfs tijdens haar carriere met een ver bovengemiddeld salaris van over de $300.000 per jaar stond spelen met de kids boven aan de agenda. Ze is oprecht en voelt zich nimmer te goed om een arm om degene die ze bezoekt, heen te slaan.

De First Lady is een first in ontelbare opzichten. Ze is de eerste Afrikaans-Amerikaanse First Lady, de eerste met een Harvard titel, de eerste die een groente tuin aanlegt in het Witte Huis, de eerste die geen mode volgt, maar  door de mode gevolgd wordt, de eerste die geen duidelijk omschreven taak heeft maar bijna een aanvullende politieke rol naast haar man vervult en zo kunnen we nog even doorgaan. Het mooiste vind ik nog dat ik voor het eerst een president zie, die zoveel affectie voor zijn First Lady toont. Oprecht, onbeschaamd, met respect en humor, zonder zichzelf te kort te doen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *