fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Zomer in New York

Een van de leukste dingen van New York zijn de zomer-podia. Afgelopen zondag was de opening van het zomerseizoen van de PLaza in Central Park.

Een van de leukste dingen van New York zijn de zomer-podia. Afgelopen zondag was de opening van het zomerseizoen van de PLaza in Central Park. Een knus podium langs water, omringd door grote groene bomen tussen 110 & 5th Avenue in Manhattan. Volgens traditie werd het seizoen geopend met een Afrikaanseband. Afrikaanse muziek is namelijk de bakermat  van de hedendaagse Amerikaanse muziek. Blues, Jazz en zelfs Rock ‘n Roll vinden allemaal hun oorsprong in de Afrikaanse ritmes.

 

Martino Atangana

De openings band was “African Blue Note”. Deze band onder leiding van Martino Atangana, een Kameroener, speelt behalve eigen gecomponeerde ritmes uit eigen land, ook muziek uit diverse andere Afrikaanse landen. Met Juju uit Nigeria, Bikutsi en Makossa uit Cameroun en Soukous uit Ghana, maakt de band een opzwepende tour door Afrika. Het is werkelijk onmogelijk om stil te blijven zitten bij het horen van de tonen. De dansbakroe (dansgeest) in mij werd na een sluimerende winter lekker wakker geschud. Het publiek was zeer gemaleerd. Jong oud, afkomstig uit alle lagen van de bevolking. Ook de band kon niet gemaleerder. Iedere muziekant was origneel afkomstig uit een ander land.

Ken je dat gevoel dat je wil dansen, maar je schaamt je een beetje omdat niemand danst en je wilt niet de eerste en de enige zijn? Dan zit je van de rest van het nummer een beetje ingehouden op je stoel te schuifelen terwijl het je BIJT om te gaan dansen. Ai, ik ken dat gevoel maar al te goed. Misschien heb ik het wel uitgevonden. Ik heb namelijk echt een dansbakroe. Of het nu om Kawina gaat, Salsa, House of zelfs old skool Disco, als er goede muziek is ben ik niet te houden.

 

Voor deze speciale gelegenheid was er ook een danseres bij. In prachtige traditionele kleding danste ze de diverse ritmes moeiteloos mee. Het weer was heerlijk.

Gelukkig heb ik ontdekt dat als je gewoon begint te dansen dat de rest wel volgt. Eerst wordt er misschien een beetje afkeurend naar je gekeken van “hmmm, sommige mensen weten gewoon niet hoe het hoort.” Andere blikken zeggen, “baja ze heeft wel lef hoor, mij niet gezien.” Maar als je je laat leiden door dit soort blikken en opmerkingen, kom je nergens. Je doet jezelf ernstig tekort als je zo een natuurlijke drang als dansen, tegen gaat. Sommige mensen zijn, met respect, gewoon een beetje blijven steken in een bepaald koloniaal denkpatroon, dat je niet uitbundig zou mogen zijn.

 

Als je opstaat om te gaan dansen, zeker bij een openlucht concert, doe je eigenlijk precies wat hoort: Dansen! Je doet niemand kwaad als je met hart en ziel kan genieten van live muziek. Het is zelfs een gave. Eigenlijk is het net als met kroeshaar. Waarom relaxte ik mijn haar? Omdat ik dacht dat het zo hoorde? Ik denk dat de meeste vrouwen om die reden nog met gestrait haar rondlopen. Als ik deze opmerkingen serieus had moeten nemen, was ik nooit kroes gegaan.

 

Harvey uit Suriname on drums & Mamadou uit Senegal on bass

Maar gelukkig was ik hier niet de enige die “geteisterd” werd door de zomerse dansgeesten. Al bij de eerste Soukous begonnen mensen te dansen. Zo stijf en koud als de heupen zijn in de winter zo los en warm werden ze alle kanten uitgedraaid. De ambiance met de muziek, het podium omringd door het groen van de bomen met als achtergrond het bruine water, waar hele families lekker relaxed zaten te picknicken, kon niet beter.

Mimi uit Japan on Keys & Mike uit New York on Sax

Aan alle goede dingen komt een end, en zo kon helaas ook deze dag niet eeuwig duren. De African Blue Note stond gepland van vier tot zes en op het laatste nummer stond echt iedereen te swingen. Na deze klimax stonden sommige mensen nog even verdwaasd alsof ze niet konden geloven dat het afgelopen was. Anderen stonden in de rij van de waterfontein om het verbrande lichaamsvocht weer aan te vullen. Daarna was het nagenieten en nababbelen. Als ik de dansgeesten mag geloven ga ik een heerlijke swingende zomer tegemoet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *