fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

De geschiedenis van de afro

In de jaren 70 droeg bijna iedereen een afro. Het maakte niet uit of je nu kroes, krullend of zelfs glad haar had. Niet kroesharige vrouwen wasten hun haar met allerlei mengsels van bier, azijn, waspoeder en andere schoonmaakmiddelen, om het haar te laten kroezen, zodat ze ook een afro te kunnen dragen. Mijn Nederlandse tante met glad blond haar pakte het anders aan. Ze had een afro-pruik die ze bij tijd en wijlen opdeed en ze zal vast niet de enige zijn geweest. De afro was het en het populaire kapsel van toen is terug.

Wat de afro uniek maakt is dat het, het eerste en waarschijnlijk enige kroesharig kapsel is dat ooit de internationale modewereld heeft gedomineerd. Toch was deze haardracht in het begin zeer controversieel. Het kapsel werd in eerste instantie namelijk gedragen door politiekbewuste zwarte Amerikanen die opkwamen voor hun burgerrechten. Middels de afro claimden ze hun Afrikaanse roots  en toonden ze tegelijkertijd verzet tegen de conventionele orde. Voor het eerst zagen witte mensen kroeshaar in haar natuurlijke glorie en dat was voor sommigen meer dan een esthetische nachtmerrie. Het was vooral bedreigend omdat met de afro werd gerebelleerd tegen het idee dat assimilatie de enige weg was naar succes in de westerse maatschappij de. Iemand met een afro werd in die tijd daarom automatisch als militant beschouwd.

Afro’s van nu

Voor kroesharige mensen was de afro minstens even revolutionair. Na meer dan 300 jaar was kroeshaar opeens niet alleen acceptabel, het werd zelfs met trots getoond. Het feit dat de afstammelingen uit Afrika het haar waarmee ze geboren waren, schaamteloos in het openbaar konden dragen, was een historische mijlpaal. Uiteraard was dat voor henzelf ook even wennen. Voor de meesten bracht dit kapsel positieve affirmatie en zette het een zelfbewustwordingsproces in gang. Toch kon niet iedereen binnen deze gemeenschap de afro meteen waarderen. Vooral de oudere generatie die eeuwenlang was aangeleerd dat ook kroeshaar “netjes” plat moest liggen en glanzend glad moest zijn, kon niet wennen aan de wijd uitstaande kroeze krulletjes. Maar gelukkig kwam hier al gauw verandering in.

Afro’s van nu

Toen de zangers en filmsterren een afro gingen dragen veranderde de politieke controversiële haardracht in een modieus kapsel. De Jackson Five, Jimmy Hendrix en Stevie Wonder hebben allen bijgedragen de afro acceptabel te maken en zijn er zelfs in geslaagd het in de mode te brengen. Van Pam Grier, een zeer populaire actrice met misschien wel de grootste afro ooit, wordt gezegd dat zij de cross-over van de afro in gang zette. Ze deed dit door in een actie film een pistool uit haar indrukwekkend prachtige afro, tevoorschijn te halen. Na dit tafereel wilde iedereen, ongeacht het haartype, opeens wel zulk haar. Wat initieel een controversiële haarstijl was die rebelleerde tegen de dominante conventionele schoonheidsidealen, werd uiteindelijk omarmd door de westerse wereld en zelfs verheven tot meer dan een modeverschijnsel. De afro is sindsdien altijd gebleven en nooit echt “uit” geweest.

Lees ook: Authentieke Kroeshaar kapsels in een moderne wereld

De Kroeshaar Webshop 
Haarproducten voor Krullen en Kroeshaar

going natural hair products full packagel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *