fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Door ontkroezing verminkt

Door ontkroezing verminkt
Door ontkroezing verminkt

Uit de Telegraaf: KAAL UIT EEN POTJE…
door MARTIJN KOOLHOVEN

De carrière van fotomodel Isabella Broekhuizen is verwoest. Wanneer ze haar haarprothese verwijdert, is de afschuwelijke verminking door het ontkroezingsmiddel pijnlijk duidelijk.

MAASTRICHT, dinsdag

Wat een glanzende carrière in Amerika had moeten worden, is voor het Maastrichtse fotomodel Isabella Broekhuizen (37) onverwacht in een persoonlijk drama geëindigd. Geen goedbetaald modellenwerk voor glossy bladen of op tv in Amerika, maar in plaats daarvan een lijdensweg langs ziekenhuizen en klinieken in Nederland en België en een juridisch steekspel met cosmeticagigant L’Oreal.

Het nichtje van ex-president Liberia Peeters van de Nederlandse Antillen had haar toekomst als fotomodel in Amerika zo ánders voor zich gezien. Als Isabella op een feestje in Chicago de vaste visagist van tv-diva Oprah Winfrey tegen het lijf loopt, is deze meteen razend enthousiast over het aanstormend talent vanuit Holland. Ze moet alleen haar uiterlijk nog wat bijpoetsen, luidt het advies.
Niet veel later koopt de donkere Hollandse het middel ’Optimum haarrelaxer’ van L’Oreal, ook in Nederland bij negroïde personen een beproefd middel om kroeshaar in steil haar te veranderen. De potjes zijn ook in Nederland te koop. Wat Isabella betreft, kunnen ze er, net als bij pakjes sigaretten het geval is, beter opzetten dat het de ’gezondheid ernstig kan schaden’. Want nadat het fotomodel de crème door haar kapsel heeft gekamd, volgens de gebruiksaanwijzing een half uurtje heeft laten inwerken en daarna goed uitspoelt, voelt de hoofdhuid supergevoelig, haast branderig aan. „Ik heb nog brandwondenzalf gehaald en op mijn hoofd gesmeerd om het wat te verzachten”, zo vertelt het Limburgse, door de hele affaire inmiddels ex-fotomodel. „Mijn impresario Hugh Whittham zei nog: je moet een klacht indienen. Maar ja, ik ben misschien te nuchter, ik dacht: het komt wel goed…”

’Je moet blijven lachen, toch?’

Het komt dus niet goed, ze breekt haar carrière af om zich in Nederland en België goed te laten onderzoeken. De internisten, dermatologen en infectiologen trekken in feite allemaal dezelfde conclusie die, vrij vertaald, neerkomt op ’chemische verbranding’. Internist infectioloog dr. J.G. den Hollander van het Medisch Centrum Rijnmond concludeert eigenlijk nog het meest helder: „Ernstige alopecia (kaalheid) met depigmentatie van de behaarde hoofdhuid in aansluiting op het gebruik van Optimum als haarontkroezing van de firma L’Oreal.”

Definitief
Inmiddels is Isabella, die haar carrière als fotomodel verder wel kan vergeten, 75 procent van haar haargroei definitief kwijt. „Kijk, mijn hoofdhuid is op die plekken zo dun als het folie van dit pakje sigaretten”, zo vergelijkt ze haar hoofdhuid met de verpakking van het pakje Marlboro in haar hand. „Zelfs een pruik kan ik niet dragen, want die zou ontstekingen veroorzaken. Ik draag nu een haarprothese die in het ziekenhuis helemaal speciaal voor mij werd geprepareerd. Door de hele affaire ben ik van binnen kapot. Het heeft lang geduurd voordat ik de moed had iets te ondernemen. Tja, je moet toch dóórgaan en blijven lachen, toch? Ik ben in staat gebleken dóór te gaan, maar het doet pijn, tot aan mijn dood…”
In de hotelkamer waar we Isabella spreken wordt de omvang van de verwondingen pas echt duidelijk. Als Isabella haar haarprothese verwijdert, wordt het zwaar gehavende kale hoofd zichtbaar. Naast stukken zwarte hoofdhuid, ook rode en witte vlekken. Een nachtmerrie voor iedere vrouw en een regelrechte hel voor een fotomodel…

Cosmeticagigant L’Oreal zit met de uiterst pijnlijke affaire in zijn maag. In eerste instantie heeft men geprobeerd de haaruitval van Isabella af te schuiven op de ’systeemziekte’ Lupus, die haar kaalheid zou hebben veroorzaakt. Maar alle Nederlandse en Belgische specialisten die zich over de zaak hebben gebogen, hebben deze optie verworpen.

Smartengeld
Hoewel ze op papier iedere aansprakelijkheid afwijst, zijn er door de advocaat van L’Oreal aan de advocaten van Isabella mondeling voorstellen gedaan om de zaak te schikken. Haar Nederlandse advocaat, mr. Barry Scheffer van ClaimeCareLetsel in Alphen a/d Rijn – een advocatenkantoor gespecialiseerd in letselschade – verwacht dat zijn cliënt aanspraak kan maken op een schadevergoeding van tegen de E 1 miljoen, opgebouwd door medische kosten (de haarprotheses), smartengeld en verlies aan inkomsten. Scheffer: „Het lijkt erop dat men het gewoon op een confrontatie laat aankomen, een trieste aangelegenheid.”
Mr. Ignace Vernimme, advocaat van L’Oreal, weigert inhoudelijk vragen te beantwoorden, en wil alleen kwijt dat zijn cliënt ontkent dat er een verband zou bestaan tussen het gebruik van het product van L’Oreal en de problemen van het (ex-)fotomodel. Naar het zich laat aanzien, zal de juridische haarkloverij in deze zaak nog wel even gaan duren.

FOTO’S: JOHN CLAESSENS

Met dank aan Marcia die mij dit artikel toegestuurd heeft.

Geef hier je mening over dit artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *