fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Lisa Schmeltz

Lisa Schmeltz
Lisa Schmeltz

Lisa heeft het boek kroeshaar al snel aangeschaft en volgt de site op de voet. Ze nodigde mij uit om ook een kijkje te nemen op haar nieuwe website http://www.awidya.com. Uiteraard heb ik haar uitgenodigd voor een vraaggesprek.

 Erg leuke informatieve site. Wat is het doel en hoe ben je hier zo in gerold? Wat voor toekomstige plannen heb je met de site?

Door levenservaringen en affiniteit begreep ik dat cultuurbeleving heel breed is en veel verder gaat dan alleen religie. Als kernactiviteit inventariseert de website personen en organisaties met als doel om een netwerk te creëren. Het mes snijdt ook aan twee kanten; het werkt inspirerend om mensen te ontmoeten die vanuit de ziel opereren. Awidya.com begon als een hobby, maar begint steeds serieuzer te worden. De website wordt nu dagelijks bezocht, men geeft steeds vaker feedback en dat prikkelt mij om te kijken hoe deze uitgebreid kan worden.

Doe je nog iets anders naast het onderhouden van deze site?
Ik werk momenteel als directie secretaresse. Als hobby vind ik het leuk om beelden vast te leggen met mijn videocamera. Speciaal voor een viering bij Sportvereniging RVA in Den Haag, had ik in april 2004 mijn eerste montage gemaakt en gepresenteerd. Het betrof een impressie van drie evenementen die ik had bezocht. Daarnaast zet ik mij regelmatig in als vrijwilliger voor verschillende projecten.

lisa2.jpgJe haar is fantatisch mooi. Goed verzorgd en gezond ziet het eruit. Hoe lang ben al natural en hoe verzorg je je haar en wat voor kapsel draag je het liefst? Waarom?
Dank je. Ik ben al sinds zomer 2000 natural. Ik behandel mijn haar het liefst met natuurlijke producten.
Haarverzorging is afhankelijk van de kapsels die ik draag. Na een was- en cremebeurt ga ik meestal het haar twisten. Sinds ik Aloë Vera oil gebruik, merk ik hoe mijn haar glanst en gemakkelijk in model is te brengen. Af en toe draag ik twist-out voor een flinke bos krullen. Dit kan ik niet te lang dragen, want dat is vragen om problemen.
Ik houd van variatie en laat mij inspireren door Afro-modellen. De meeste haardrachten kan ik zelf maken. Heb ik een keer zin in kwi-kwi ba, dan staat mijn (schoon) familie klaar om me te voorzien van een leuk kapsel.
Momenteel draag ik een variant van Bantu-knots. Het haar is na indeling, gevlochten en gedraaid tot een knot. De knotjes zitten stevig zonder gebruik van elastiekjes. Voor het slapen haal ik de vlechten uit hun knot. ’s Ochtends draai ik alles even gemakkelijk weer in een echte bantu!

Heb je dat allemaal uit mijn boekje? Nee serieus, wat vond je van kroeshaar wat je moet weten en meer?
Kroeshaar gaf mij inzicht hoe ik beter mijn haar kan uitkammen zonder onnodig haarverlies. Bleek dat mijn borstel en kam helemaal niet afgestemd was op mijn type haar! Het gedeelte over relaxers + bijlage B leverde mij een duidelijk beeld op wat er met je haar gebeurd.
Je kunt merken dat de website een prima aanvulling is op het boek. Het is ook geen ‘dood’ proces en iedereen kan elkaar hierin steunen. Het kroeshaar shop vind ik een welkome aanvulling. Ik hoor goede geluiden over Carol’s daughter producten. Ik ben benieuwd!.

Is het verzorgen van je haar veel werk, kost het veel tijd?
Het kost evenveel tijd als toen ik nog had gerelaxed. Het verschil is dat ik nu niet meer zo afhankelijk ben van een kapper en de kosten zijn aanzienlijk gedaald. Het uitkammen van mijn haar moet zorgvuldiger gebeuren, maar het is absoluut de moeite waard!

Heb je ooit gerelaxed? Zo ja hoe lang en wat was de reden om te stoppen met relaxen? Zo nee waarom niet?
Ja! Ik ben gezegend met een flink bos haar, dat veel onderhoud nodig had. Dag in, dag uit was het huilen geblazen met het uitkammen. Op mijn 12e werd mijn haar gerelaxed voor het gemak.
Als tiener was het heel leuk om te lijken op mijn idool Janet Jackson. Naarmate ik ouder werd en mijn eigen identiteit begon te ontwikkelen, werd ik zo een beetje relaxer-moe.
Omdat ik van zwemmen en duiken hield, begon ik op mijn 20e met schoonspring trainingen. Ik ondervond het grote nadeel van al die dure middelen om het chloor uit mijn haar te wassen. Ook als ik naar de fitness ging, merkte ik hoe ik zweette op mijn hoofdhuid. Na elke training kon ik weer met haarrollers een uurtje onder de droogkap.
Al met al liep ik al heel lang met de gedachte om terug te gaan naar mijn eigen natuurlijke haar. De doorbraak kwam in het jaar 2000, nadat ik mijn haar extra had belast door een verfbeurt. Ik besloot alles weg te knippen en begon opnieuw met mijn eigen haar. Ik voelde mij als herboren! Een uiterlijk dat overeenkomt met het innerlijke.

Wat vind je nu van relaxen?
Mijn moeder wist toen niet beter, maar haar kleinkinderen leren hoe ze hun eigen haar goed kunnen verzorgen en waarderen. Mochten ze later er toch voor kiezen om hun haar te relaxen, dan zijn ze in ieder geval op de hoogte van mogelijke consequenties.

Wat vind je van kroeshaar?
Prachtig! Het geeft mij een goed gevoel. Ik vind het leuk zoals men steeds meer kroeshaar gaat waarderen. Heel opvallend is dat men vandaag de dag anders tegen de kapsels van de marrons kijkt. Vroeger werd het achterlijk gevonden.

Heb je tenslotte nog een boodschap aan de bezoekers van kroeshaar.com?
Onze schepper heeft ons gemaakt zoals het is bedoeld. Laat je niet meeslepen door anderen en volg je eigen weg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *