fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

George Lazois’ kroeshaar verhaal; over kapsels, krullen en kroes gaan

George Lazois George Lazois komt oorspronkelijk uit Santi Gron. Na zijn studie in Nederland is hij teruggekeerd naar Suriname. Hij is nu eigenaar van Arinze Tours en Madeira Enterprise. De laatste is een onderneming gespecialiseerd in houtsnijwerk. 

Vroeger dacht hij negatief over kroeshaar dat nu positief veranderd. Lees verder hoe dat is gekomen.

Je hebt meegedaan met de Carifesta expo, het lijkt met best moeilijk een selectie van houtsnijwerk te maken. Welke heb je gekozen en waarom?

We kunnen op alles houtsnijwerk aanbrengen en hebben we een selectie moeten maken van items die makkelijk mee te nemen waren. Uiteraard selecteren we ook die stukken waarvan we veronderstellen dat ze mensen interesseren en aanspreken.

Is die kennis verloren gegaan?

De kennis hierover dreigt inderdaad verloren te gaan als wij niets structureels doen. En met wij bedoel ik niet alleen de mensen van Santigron, maar de hele zwarte gemeenschap. 

Deze ervaring heb ik ook met de traditionele dansen van Santigron. Awasa werd 15 jaar geleden alleen maar door oude mannen en vrouwen gedanst, maar sinds ik met Arinze Tours ben begonnen, organiseer ik tours naar het dorp en en worden de mensen betaald om op te treden voor de toeristen. Sindsdien is men weer aandacht aan gaan schenken aan Awasa. Het gevolg is dat 85% van de jonge kinderen dansen, de bijbehorende liederen zingen en leren communiceren met de drum. Een verdiencapaciteit inbouwen maakt dus eigenlijk dat mensen er hun tijd en energie in willen steken. Anders blijft het in de sfeer van traditie, cultureel, folklore etc. Mijn visie en inzet zijn dan ook gericht op het verdienen van geld om scholing (onderwijs), gezondheidzorg, etc. voor de binnenlandse bevolking garanderen.

Is er een specifieke haarstijl die je is bij gebleven, die je heel mooi of appart vindt? Kan je die omschrijven?
Ik vind eentje nog steeds heel mooi en dat is van uit een punt vlechten midden op het hoofd tot naar de uiteinden. Helemaal rond over het hoofd in cirkels. Een andere is plugjes haar eerst vlechten en daarna inschuiven in het gevlochten haar en dat lijkt weer op een bosje.

Wat vond je van dat gerelaxt haar toen het een rage was? En nu?

Dat vond ik maar niets, maar daarvoor was er iets anders n.l. pressen, met een hete ijzeren kam de krullen eruit branden, zodat er geen krulletjes meer te zien waren. Soms verbrandde men hierbij de hoofdhuid ook en dan zag je de lege kale plekken op het hoofd. In de meeste gevallen stonk het verschrikkelijk. En dat deden de jonge dames bij ons in het dorp die naar de stad waren voor onderwijs. Dat was het “image” van de gestudeerden. Dus de onderwijzers, verpleegkundigen, etc.

Was, is dit nu veranderd?

Het is min of meer aan het veranderen, maar wij willen dat het meer richting natuurlijk uit gaat want, natuurlijk is en leuk, modieus, misschien mag ik ook sexy noemen.

Ongeveer 90% van de zwarte vrouwen in Nederland relaxt. Hoe is de verhouding tussen natuurlijk en gerelaxt haar nu op Santi Gron?

Door de economische malaisse hebben die vrouwen niet de financiele middelen om met alle (modetrends) mee te gaan en mee te doen. Dus het is in Santigron nog een verhouding van ca. 50%. Zeker de oudere vrouwen doen er niet aan mee. En het vlechten is makkelijk, want men kan het zelf doen.

Waarom gaan de vrouwen en meisjes juist nu weer terug naar de oorspronkelijke haarstijlen? Is het een rage of een bewuste stap?

Het is mode en van tijd tot tijd zal het weer terug komen. Een stukje zwartbewust zijn speelt ook wel een rol. Jonge meiden spiegelen zich aan de voorbeeldfiguren die bewust met kroeshaar rond lopen. Bij sommigen is het daarom ook een bewuste stap en er zijn mensen die ervan overtuigd dat het kroeshaar heel mooi is.

Heb jij zelf ooit curly of relax geprobeerd? Zo ja, hoe beviel het, zo nee waarom niet?

Nooit gedaan. Het zou mij te veel tijd, geld kosten. Bovendien vond ik het niet mooi. En het maakt je kleren ook vies en smerig.

Is er volgens jou een verband tussen zelfbeeld en kroeshaar? Zou je het kunnen beschrijven?

Wij moeten niet vergeten dat het ook een kwestie is van mode. Mijn ex-vrouw in Holland (witte vrouw) had ook regelmatig permanent in het haar. En soms ook vlechtjes omdat zij het mooi vond. Maar in sommige gevallen is het duidelijk dat men zich niet wil associeren met het zwarte ras. Niet met de taal, geboorte-plaats, etc. Daar willen sommigen niet mee geassocieerd worden.

Hoe dacht jij vroeger over kroeshaar en is je denkbeeld door de jaren heen veranderd?

Negatief en het is nu positief veranderd. Door bewust wording en vooral onbegrip bij anderen. Geloof in je zelf en geloof in de groep waartoe je behoort. Voor mij heeft het niet alleen met het haar te maken ook met de anderen dingen in ons cultuur.

Je bent wat je bent. Maar de witte mensen en anderen die een beetje wit zijn probeerden ons steeds duidelijk te maken dat je anders moet zijn. B.v. de Saramakaanse taal durfden wij niet te speken, want anders zouden kinderen ons op school uitlachen. Dus op het moment dat je opkomt voor je eigen dingen zijn er weer anderen die je de grond in proberen te boren. Door denigrerend te doen daarover.

Van veel vrouwen hoor ik dat ze relaxen omdat mannen anders niet naar ze kijken? Wat vind je van deze stelling, is het waar volgens jou?

Vrouwen doen heel vaak dingen om in de gunst te komen/zijn van mannen. Soms, vooral in de puberteit kan het een belangrijke rol spelen. Men wil erbij horen, bij een groep. En dat gaat soms ten koste van een eigen identiteit. Ik neem ze niet kwalijk, maar wel moeten zij geleerd worden dat zij ook unieke dingen hebben, die anderen in de groep niet hebben waar, zij trots op mogen zijn.

Soms kijk je naar een vrouw/man en die kijkt niet naar je terwijl iemand anders wel heel erg naar je kijkt en daar sta je niet bij stil. Er zijn weer andere jongens die wel naar meisjes kijken die wel kroeshaar hebben en dragen. Ik b.v. vond een meisje op de Wulfingschool zo mooi, omdat zij zo natuurlijk was. Echt eerlijk mooi, alles wat ze had was van haar zelf. D’r haar kleding, weinig of geen make-up en zij was ook nog heel intelligent. Dat zijn belangrijke kwaliteiten en zo iemand hoeft niks te doen om in de gunst te komen bij een man, denk ik.

Wat voor haar heeft je vriendin/vrouw?

Kroes, zij doet van alles met het haar. Steeds op zoek naar iets leuks apparts en unieks. Het liefst stimuleer ik haar het haar zo natuurlijk mogelijk te houden.

Wat vind je van de website kroeshaar.com? Heb je nog suggesties of aanbevelingen?

Ik had nooit gedacht dat er zoveel belangstelling voor zou zijn. Bij de Sab-I-Wiri Dei waren er heel veel mensen aanwezig heb ik begrepen. Het mijns inziens ook een goede zaak dat je via internet informatie daarover kan krijgen. Mijn twee dochters in Holland hebben kroeshaar, hun krulletjes zijn iets groter, maar zij hebben gewoon kroeshaar. Voor dat soort mensen is het uiteraard een uitkomst. Want zij weten niet wat je allemaal met het haar kunt doen. Simple weg omdat zij het nooit gezien hebben zoals mijn oma,oud- nichten en tantes, toen hun haar deden. Ik zal ze het boek en de site dan ook warm aanbevelen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *