fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Nieuwe haarnormen vs. normvervaging

Al een tijdje vraag ik mij af, hoe het zo ver heeft kunnen komen, dat relaxen de norm is geworden in onze kroesharige gemeenschap.

Het liefst hebben we lang gerelaxt of krullend haar, maar toch liever geen kroeshaar. Eerlijk gezegd heb ikzelf ook ooit, deze norm, zonder erbij na te denken, gedeeltelijk gehandhaafd. Toen ik als tienermeisje wat anders wou met mijn afro, vond ik het geweldig dat ik mijn haar mocht relaxen. Ook ik wilde lang haar en voor zover ik wist was deze haarmutatie de enige mogelijkheid om dit te bereiken en tegelijkertijd “hip” voor de dag te komen.

Kaal, normaal?Toen mijn haar echter begon te breken, ben ik mij gaan afvragen waarom zoveel vrouwen blijven relaxen. Een overgrote meerderheid heeft te kampen met serieuze haarproblemen en beschouwt kale plekken en haarbreek als normaal. De norm is nou eenmaal glad haar en bij het glad maken van kroeshaar, horen immers deze problemen. Dit is voor mij normvervaging. Dun, futloos, gebroken, gerelaxt haar, vinden we normaal en aan vrouwen met gezond kroeshaar, vragen we, waarom ze niet relaxen. Hoe is dat zo gekomen?

Onze normvervaging is begonnen toen de westerse wereld, op voorhand, onze authentieke kapsels als aanstootgevend, opzichtig en achterlijk afdeed. De heersende normen, die niet normaal voor ons en ons haar waren, werden ons toen gewoon opgedrongen. Deze normen worden echter door onszelf nog steeds onbewust en subtiel gehandhaafd. Waarom doen we anders al het mogelijke om ons haar glad te maken?

Omdat gerelaxt haar makkelijker te verzorgen is dan natuurlijk kroeshaar?
Als het zo makkelijk was, waarom geeft gerelaxt haar ons dan zoveel problemen?

Om “representatieve” kapsels te kunnen maken?
Representatief naar de maatstaven van gladharige mensen?

Omdat gerelaxt haar makkelijker “handelbaar” is? Wat is de norm voor handelbaar haar?
Dagelijks probleemloos een kam door je haar kunnen halen? Een die kam ongeschikt is voor ons haartype?

Kortom we hanteren westerse normen, die waarschijnlijk prima zijn voor Europees haar, maar zorgen voor normvervaging, als het om ons eigen kroese haar gaat. Door deze heersende normen stiekem te hanteren, vernietigen we niet alleen ons haar, maar zijn we ook bezig onszelf chemisch te muteren. Dit kunnen we ons niet permiteren en daarom moeten we werken aan onze eigen nieuwe normen.

Representatief, netjes en verzorgd haar moeten worden geherdefinieerd op basis van natuurlijk kroeshaar. Bantu knots, Twists, Curacaose krullen, Cornrows, vlechten en Dreadlocks, moeten wat mij betreft in elke werkomgeving als representatief worden beschouwd. Als lang verzorgd glad haar representatief is, dan zijn lange verzorgde dreadlocks dat ook en ons kort kroeshaar moeten we kunnen dragen op elke manier die comfortabel en representatief voor ons is.

Mireille Liong,
Reageren? Ga naar http://kroeshaar.com/discussie/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *