fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

De Big Chop

De Big Chop
De Big Chop

Valley’s Big Chop

Valley is een cyber/haar vriendin van me. We hebben elkaar voor het eerst in levende lijfe ontmoet bij de “Nappy day” in Manhattan. Vanaf haar 6de jaar heeft haar moeder het haar gepressd en op haar 9de is het relaxen begonnen. En nu op haar 23ste besloot ze relaxers op te geven en het gerelaxte gedeelte uit het haar te knippen.

“Al in 2000 probeerde een vriendin van me me over te halen om “natual” te gaan, maar ik zei, nee het is niks voor mij” ; “Ik weet het niet, dan moet ik mijn haar afknippen, dat wil ik helemaal niet”. Ik had allerlei smoezen. Toen ik vorig jaar bij de dermatoog was voor mijn gevoelige huid, vroeg ik hem terloops of hij ook iets wist tegen roos. Hij vroeg of ik relaxte. Hij zag dat ik ook last had van haaruitval en adviseerde mij te stoppen met relaxen. Dat heeft het voor mij gedaan. Hij zei dat hij relaxen sowieso sterk afraadde. Deze woorden uit de mond van een ervaren dermatoloog hebben mij doen realizeren dat het echt beter voor mij was om te stoppen met de chemicalien.

 

In eerst instantie wou ik mijn haar een jaar lang laten uitgroeien, omdat ik toch wat lengte wilde. Maar ik was na 8 maanden zo “fat up” van die gladde uiteinden en het continu in de knoop raken van mijn haar, dat ik had besloten het eerder af te knippen. Bij elke salon die ik binnen ging voor een wasbeurt zeiden ze ” het is tijd om te relaxen, je hebt een touch-up nodig”. Dat was erg vervelend, maar het weerhield mij niet van mijn doel om te stoppen met die troep. Eigenlijk wilde ik het voor de nappy meeting al doen, maar ik had het te druk met mijn schoolwerk. Na de meeting was ik zo nodig nog meer geinspireerd. Al die mooie kapsels, al die mogelijkheden dat wilde ik ook en ik besloot het direct na mijn drukke schoolperiode te doen.

whilechopping.jpgbefore.jpgvalleyafter.jpg
                                     voor het knippen                              tijdens                                               na het knippen

Eerst ben ik opzoek gegaan naar een kapper, eigenlijk een barbier om mijn haar te knippen. Gewoon de gladde punten eruit knippen, ik wilde niet echt een model. Ik denk toch niet dat ik het veel los, in een afro of zo, zal dragen. Ik wilde ook meteen een leuk kapsel, zoals twists. Volgens de ene salon zou mijn haar niet lang genoeg zijn voor twists en daarom adviseerden ze coils. Daar was ik wel een beetje bang voor. In de salon lieten ze me namelijk voorbeelden zien maar ik vond de vrouwen er nogal mannelijk uitzien met die coils. Dat leek me toch niks voor mij. Ik draag al geen juwelen, de keren dat ik me ooit heb opgemaakt zijn op 1 hand te tellen en ik kleed me ook al niet echt vrouwelijk, geen jurken enzo. Toch wil ik er niet als een man uitzien, daarom vroeg ik me af of die coils me wel zouden staan.

newdo.jpgalmost.jpglittlemorechopping.jpg
       opweg naar een nieuwe haartijl                                     we zijn er bijna                                                 nog de laaste restjes relaxer eruit knippen

Ik heb ook dames gezien met hele korte twists en dat ziet er wel heel mooi uit. Het leek soms ook op een afro, maar toch weer niet, echt heel mooi. Gelukkig zeiden ze bij de salon die jij aanraadde dat mijn haar lang genoeg was voor twist. De salon was gelukkig ook wat goedkoper, een prettige bijkomstigheid voor een studente.

Je advies om mijn haar te wassen en te vlechten voor het slapen gaan heb ik opgevolgd. Het lijkt me inderdaad geen prettig vooruitzicht om de kapper mijn droog-aanvoelend haar te laten uitkammen. Au, ik moet er niet aandenken.

Ondanks alle advies en voorbereidingen was ik toch best nerveus en ik heb nauwelijks kunnen slapen. Met een kloppend hart ben ik in de stoel gaan zitten. Het is toch een niet eenvoudig, eigenlijk een beetje ingrijpend, om na zoveel jaren het haar dat je gewend bent te laten afknippen. Wow, ik had dit niet verwacht maar ik was behoorlijk zenuwachtig. Wat als het me niet zou staan? Mijn natuurlijke haar kende ik maar een klein beetje, eigenlijk pas 8 maanden, hoe zou het eruit zien zonder de gerelaxte uiteinden? Ik wist eigenlijk niet eens hoe mijn eigen haar eruit zag en ook niet hoe het eruit zou komen te zien.

OK dames, dit ben ik nu!

back.jpg

Nadat het stijle deel uit mijn haar geknipt was was ik wat rustiger, maar ik moest zeker even wennen. Al naar gelang de twists vorderden kwam langzaam een gevoel van blijdschap en vrijheid naar boven. Toen het bijna af was en ik een glimp van mezelf opving werd ik pas echt overweldigd door een gevoel van geluk en kon mijn blijdschap nauwelijks meer onderdrukken. Wow! Ik kon niet wachten om mijn vrienden die ik niks had verteld te zien. Ik had ze niks verteld en was benieuwd naar hun reactie.

endstyle1.jpgendstyle.jpg
Het resultaat mag er zeker zijn! Wat een vrijheid, wat ben ik blij dat ik dit gedaan heb. Het is echt onbeschrijvelijk. Nu begrijp ik pas wat mijn vriendin me jaren geleden probeerde te vertellen. De reacties waren heel erg positief, wat mij alleen maar heeft gesterkt. Ook ik probeer nu vriendinnen over te halen, maar ik krijg hetzelfde te horen, wat ik vroeger zei: “Het staat je prachtig, maar het is niks voor mij; ik zou echt mijn haar niet kunnen afknippen; mijn haar is te moeilijk”. Wat dat betreft is er weinig veranderd.

In ieder geval thanks voor je advies en ondersteuning. I love my hair!
Valley

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *