fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Covid-19 verslag vanuit Brooklyn, NY, het centrum van de pandemie

Brooklyn,New York –Waar het normaal bruist van het leven, is het nu op de sirene van de politie en ambulance na, bijna dood te noemen. “De straten zijn nu gewoon leeg”, zegt Mireille Liong, kroeshaar activiste die op een zaterdagavond de straten in Brooklyn, New York aan het filmen is. New York heeft tot nu de hardste klap in de Verengide Staten van Covid-19 gevallen geregistreerd. De verschillende medische experts schatten in dat er ongeveer 134.000 doden zullen vallen door het Coronavirus, meld een bericht van CNN, het dubbele van wat er initieel was ingeschat door experts van het Witte huis.

In een schatting dat is gemaakt door de Trump administratie, zal het aantal doden toenemen tot 3,000 per dag. Volgens de gegevens van het John Hopkins University waren er de afgelopen weken al dagelijks 2000 doden in de VS. Het aantal sterfgevallen in New York is zes keer zo hoog, meld een artikel van de New York Times van vorige week.

Naast het verlies van dierbaren worden de bewoners van New York ook op financieel vlak getroffen. Als entrepreneur is Liong één van de gelukkigen die van huis uit kan werken en nog inkomsten genereerd. “Ik heb nog steeds mijn home office. Internet business gaat gewoon door, alhoewel ik vreselijk te maken heb gehad met vertragingen, maar dat krijg je want de stad is gewoon helemaal ontregeld”, geeft Liong mee in een video rapportage waarin ze door de lege straten van haar stad loopt.

Het besef dat het andere tijden zijn komt vooral wanneer je door de stilte een sirene van een ambulance in de verte hoort laaien. “Het is best eng”, deelt Liong haar ervaring. “Elke keer kom je dan tot het besef dat er niet zo ver weg ziekenhuizen zijn die overvol zijn met patienten. Het aantal ljiken kunnen ze niet eens meer aan”, zegt Liong. Verwijzend naar vorige week waar de autoriteiten veertig tot zestig lijken hadden gevonden in een ongekoelde verhuizing truck. “Het sterftecijfer is zo hoog dat New York moeite heeft met het verwerken van de lichamen.” De truck stond buiten een begravenis huis in Brooklyn meld een bericht van NYPost.

Het geeft volgens Liong aan hoe ontregeld alle infrastructuur is in de stad. Desondanks is de kroeshaar-activiste dankbaar dat zij gezond en wel is in het centrum van de pandemie. Maar het neemt niet weg hoe ernstig de zaak is. “Ik ken genoeg vrienden in New York die positief zijn getest, maar die het gelukkig hebben overleefd. Het is zeker niet te onderschatten”, zegt Liong. Zelfs heeft zij tal van maatregelen voor zichzelf getroffen en heeft een aangepaste planning om simpele zaken als boodschappen veilig te kunnen doen.

“Ik ben nu eigenlijk onderweg naar de winkel en ga pas boodschappen halen rond 10.00 uur, dan heb je minder mensen of bijna geen mensen op straat.” Haar masker heeft zij in een van haar mouwen gereed om op te doen wanneer zij de winkel ingaat. “Dat is trouwens ook verplicht. Ik heb het nu niet aan omdat er bijna niemand op straat is. Het is een harde realiteit en we weten niet hoe lang dit zal duren. Maar dat neemt niet weg toch positief te blijven”, aldus Liong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *