fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Welke kies jij: de menstruatie cup, eco-maandverband of zeespons tampons?

America’s Next Natural Model Contestant for WNL

Terwijl onze hormoonhuishouding haar werk doet en ons bloed vloeit, zijn we niet altijd op ons opperbest, maar de keuze die we maken met betrekking tot het type maandverband, kan ongesteld zijn, heel wat verlichting brengen, heb ik ontdekt.

Het waren vooral de verhalen over bleekmiddelen en andere chemicaliën zo dicht bij ons voortplantingsorgaan, die hebben mij gestimuleerd om over te gaan op alternatieve oplossingen. Want hoe dan ook, tijdens onze periode, zoals ze het in de VS noemen, moet je het jezelf vooral niet lastiger maken.

100% biologish katoen
Ik ben begonnen met biologisch maandverband, vraag mij niet welk merk. Het was een paar jaar geleden; volgens mij een merk dat beschikbaar was bij de supermarkt waar ik lid van was. Op een of andere manier is dat niet echt heel goed bevallen.
Ook biologische tampons heb ik geprobeerd. Waar ik bij biologisch maandverband al kon merken dat dit nou niet bepaald comfortabel was, werd dat bij biologische tampons overduidelijk. Het inbrengen ging al helemaal niet soepel, ik kon ze de hele dag voelen zitten en daarbovenop liepen ze ook snel vol. Zelfs op de lichtere dagen vond ik dit niet echt een heel goed alternatief daarom ging ik verder opzoek.

Menstruatie Cup
Menstruatie Cup van What Naturals Love

De Menstruatie Cup
Om de één of andere reden heb ik mij nooit echt aangetrokken gevoeld tot de menstruatie cup. Het leek mij te moeilijk of misschien beter gezegd te vermoeiend om de inbreng-techniek onder de knie te krijgen. Verkeerd inbrengen heeft namelijk consequenties en laten we eerlijk zijn, doorlekken is echt geen pretje.
Behalve de techniek die je even onder de knie moet krijgen, wat geen rocket science zal zijn, lijkt de cup zeker een van de beste alternatieven. De cup, gemaakt van medisch silicoon, vangt het bloed op. Die moet je na maximaal acht uur gewoon ledigen, spoelen en zo nodig weer inbrengen.
Ik heb het dus niet geprobeerd, maar wil je het wel proberen en zien hoe het werkt, volg deze link: Medische geteste Siliconen Menstruatie Cup.

Eco maandverband

Eco Maandverband
Hoewel ik af wil van verband tussen de benen, moet ik toegeven dat het eco-maandverband misschien wel het beste alternatief is voor maandverband.

Het is niet alleen ecologich verantwoord, het is het meest economisch en het is het meest absorberende type maandverband. Als het goed zit kan het gemiddeld 4 tot 6 uur mee, zelfs als je zwaar vloeit. De bamboe waarvan het gemaakt is kan echt heel veel vocht opnemen en absorbeert en neutraliseert tegelijkertijd geurtjes.

Aangezien eco maandverband ook wasbaar en herbruikbaar is kan het zeker een jaar lang mee. Dat is dus veel economischer dan welk maandverband dan ook.

De nadelen
Het enige nadeel van eco-maandverband is dat het kan verschuiven als het niet goed zit. Het is mij een keer overkomen en ik kan je zeggen, het is geen pretje.

Eco maandverband heeft vleugels met drukknopen die helpen om het op de plek te houden, maar je moet het echt met goedzittend ondergoed op de plek houden.

Dat je eco-maandverband handmatig met koud water moet spoelen wordt meestal niet al prettig ervaren, maar ik weet niet of ik het echt een nadeel zou noemen. Voor mij was het zeker even wennen, maar het heeft me vooral meer over mijn lichaam geleerd.
Het allereerste wat je meteen leert is hoe erg gebleekt, chemisch maandverband de geur van jouw lichaam letterlijk bederft. Daarnaast leer je door de kleur, dikte en zelfs vlokjes, de gezondheid van jouw eigen lichaam beter kennen.

Zeespons tampon

Zeespons tampons
Mijn all time favoriet van alle alternatieven, zijn de zeespons tampons. Niet alleen zijn deze natuurlijke sponzen van nature super absorberend, ze zijn ook heerlijk zacht en super flexibel waardoor ze zich moeiteloos naar ons lichaam vormen. Dat maakt ze voor mij tot het beste alternatief; je voelt ze niet, ze verschuiven niet, je ruikt ze niet. Ze worden bijna deel van jouw lichaam.
Daarbovenop zijn de sponzen niet alleen natuurlijk, maar ook organisch, biologisch afbreekbaar en perfect onderdeel van het ecosysteem. Als duikers de sponzen oogsten, laten ze een klein stukje van de spons zitten, zodat dit kan blijven groeien.

Nadelen
Echt nadelen van de zeespons tampons heb ik niet echt ondervonden. Ze zijn een beter alternatief dan tampons en goedkoper, alleen moet je ze dus handmatig uitspoelen, wat sommige vrouwen niet leuk zullen vinden. Leuk is misschien anders maar zoals boven genoemd, heeft ook dit haar voordelen.

Mijn conclussie
Het meest voordelige natuurlijk alternatief voor onze periode is waarschijnlijk eco maandverband of de menstruatie cup. Dat betekent als je puur economisch, naar de onkosten, kijkt.

Mijn persoonlijke voorkeur als dat niet al duidelijk was gaat echter uit naar de sponsjes. Die raad ik dan ook een ieder aan.
Uiteraard is de keus voor een ieder persoonlijk, daarom zijn alle alternatieve opties beschikbaar in de nieuwe Fem Gem shop van WhatNaturalsLove.nl. Graag hoor ik van jou waarvoor jij kiest en waarom. Mijn hoop is dat mijn ervaring jou helpt bij het maken van gezondere keuses voor een gezonder lichaam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *