fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Ontslagen omdat je je kleur al niet mee hebt en dan ook nog vlechten draagt

Toen Gaia Skye haar racistische ervaring op facebook deelde, had ze niet verwacht dat ze binnen een dag meer dan 7.000 likes zou krijgen noch dat haar mailbox zou overlopen. De werkgever die haar ontslagen heeft omdat hij een serieus probleem had met haar box braids bovenop haar kleur, had binnen 24 uur 563 negatieve reviews.

Kroeshaar in Box Braids

Het is moeilijk te geloven dat een werkgever vandaag de dag kan zeggen: “We hebben een serieus probleem. Je haar!!! Je hebt je kleur al niet mee maar dit!!!”

Maar dit was dus precies wat Barry van Barry’s Haarmode Bvba tegen Gaia Skye zei toen ze voor de verandering met vlechten, box braids, naar het werk kwam. Als je denkt dat dat het ergste is, vergis je je. Hij ging zelfs verder:

Ik zie nu al dat ik m’n klanten kwijtraak. Ik zie het nu al gebeuren. Heb je er wel bij stilgestaan om mij eerst toestemming te vragen? Dit kan echt niet!! Mensen kunnen serieus schrik van je krijgen. Nee… daar denk je niet aan he, nee dit kan echt niet voor mij stopt het hier. Ik ben helemaal in shock van je verschijning”.

Dus meneer Barry is in chock denkt dat hij klanten gaat kwijtraken door Gaia’s verschijning met box braids en erger nog, ze had toestemming moeten vragen! Denigrerend is al erg genoeg, maar dat racistsche er bovenop slaat werkelijk alles. Toestemming waarvoor? Heb je ooit gehoord dat een Witte vrouw toestemming moet vragen om het haar op een bepaalde manier te dragen? Waarom zouden wij het dan wel moeten?

Ignorance

Als Gaia opmerkt dat dit racistisch is zegt de onwetende Barry: Als 1 van je collega’s morgen met blauw haar of een piercing in hun lip binnen komt, moet ik er ook wat van zeggen.. Dit is té.

Dit fenomeen is waar ik elke keer weer tegenaan loop. Blauw haar, een neus piercing, extreme kapsels kun je niet over een kam scheren met vlechten of kroeshaar in z’n algemeenheid. Vlechten zijn natuurlijk voor kroeshaar. Vlechten HOREN bij kroeshaar. Dat is de ultieme manier om kroeshaar te dragen. Het gladmaken van kroeshaar is extreem. Dat is onnatuurlijk dat is wat het haar vernietigd. Net zoals een Afro extreem zou zijn voor glad haar omdat er of gevaarlijke chemicalien voor moet toevoegen of extreme maatregelen zoals vlassen moet toepassen. Maar dat betekent niet dat een Afro opzich extreem is. Nee! Het zijn twee totaal verschillende haartypen en daar horen totaal andere richtlijnen en maatstafven bij.

Niet verrassend dus dat Gaia’s ervaring viraal ging op facebook, want zoals het altijd met racisme gaat, is het niet zo bedoeld, moet je vooral niet zo gevoelig zijn, want de persoon is echt geen racist. Gelukkig is er facebook die je dan met je neus op sociale feiten kan drukken.

facebook support tegen racismeNegatieve facebook reviews tegen racisme

Niet alleen in de vorm van likes, shares en commentaar kreeg onze kroese heldin steun, haar vrienden gingen zelfs naar de facebook pagina van Barry om hem te laten weten hoe fout hij is. De negatieve reviews die hij continu probeerde te verwijderen bleven binnen stromen. Je zou denken dat deze meneer zou in gaan zien dat hij een grote fout had begaan. Wat deed Barry echter, hij eiste dat Gaill de post van haar pagina verwijderderde en dreigde zelfs anders naar de politie te gaan.

Het is allemaal te bizar voor woorden, maar ik ben blij dat Gaia inmiddels aangifte heeft gedaan en dat ook het uitzendburo werk van de zaak gaat maken. In de onderstaande links kun je zelf het hele verhaal lezen. Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties en vraag me af hoe jullie zouden reageren. Zou je ook aangifte doen?

Het vervolg

De facebook post van Gaia Skye

De Kroeshaar Webshop 
Haarproducten voor Krullen en Kroeshaar

going natural hair care package

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *