fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Going Natural voor Kroeshaar, verzorging, kapsels en cultuur

Going 1ste exemplaar van slecht haar ontworteld aan de first lady
Going 1ste exemplaar van slecht haar ontworteld aan de first lady

Het afgelopen weekend mocht ik dankzij Going Natural Hair Care, het Sabi Wiri programma presenteren. Dat was niet alleen een hele eer, het was ook ontzettend spannend, inspirerend en leerrijk. Met het lanceren van de haarproducten, komt namelijk alles waar ik ooit aan heb gewerkt samen. Waar de Going Natural Hair Care producten zijn ontwikkeld om kroeshaar en krullen optimaal te verzorgen, zijn de Sabi Wiri dagen samengesteld om de perceptie van kroeshaar en krullen ten positieve te veranderen.

Ik ben er namelijk vast van overtuigd dat kroeshaar pas echt kan floreren wanneer ons haar vrij is van die hebis die onze kapsels vanaf de slaventijd met zich meedragen. Om serieus van deze hebis af te komen en de perceptie te veranderen moet je naar de wortel van het probleem. Dat is nu juist precies wat ik beoog met Going Natural Hair Care en het Sabi Wiri programma met als thema Slecht haar ontworteld.

Als eerste stond dan ook de gelijknamige tentoonstelling op het programma samen met de lancering van het boek Slecht haar ontworteld, de onbeschreven geschiedenis van kroeshaar. De tentoonstelling die bestaat uit foto’s die de internet kroeshaar revolutie hebben geïnitieerd, toont niet alleen de schoonheid van ons haar, maar belicht ook de sociale ongelijkheid van haarrechten.


Een beeld van de tentoonstelling Slecht Haar Ontworteld

De officiële opening werd op mijn persoonlijk verzoek gedaan door Janine den Hartog-Parisius. Niet alleen omdat we stanko vriendinnen zijn vanaf de Christus Koning School, maar vooral omdat zij erbij was toen ik kroes ging, ze de eerste Sabi Wiri Dei heeft meegemaakt en tegen mij heeft gezegd dat ik toen een ware kroeshaar revolutie had veroorzaakt. Een betere keus had ik niet kunnen maken. Zoals ik had verwacht heeft ze echt een goede leuke speech gehouden en het publiek lekker voor me warm gemaakt.

Terwijl de modellen van de gezusters Giovanna Cairo en Altagracia Cairo avant-garde kapsels aangemeten kregen, kon ik vervolgen met de onbeschreven geschiedenis van kroeshaar welke in het boek beschreven wordt.

Voor mij was het top dat ik het eerste exemplaar mocht uitreiken aan mevrouw Liesbeth Venetiaan, voormalig First Lady van Suriname. Ik had voor haar gekozen omdat ze de enige First Lady was die ik kende die vol trots haar mooi kroeshaar heeft gedragen. Ze heeft me ook altijd gesteund vanaf ik met kroeshaar.com ben begonnen. De lieve First Lady heeft het voorwoord geschreven van mijn eerste boek en een interview afgestaan dat ik ook in het Engels heb vertaald.

Kroeshaar model voor Going Natural Hair Caregoing natural hair care slecht haar ontworteld haarmodel2going natural hair care slecht haar ontworteld haarmodel3

de modellen van de gezusters Giovanna Cairo en Altagracia Cairo

Ondanks het feit dat ik nauwelijks genoeg tijd heb gehad om het evenement aan te kondigen, sorry daarvoor, zijn er zo een 80 bezoekers naar de tentoonstelling gekomen en ook de media was goed vertegenwoordigd. De STVS heeft een leuk item gemaakt en DWT heeft er een leuk artikel over geschreven.

De volgende dag stond de documentaire “The Going Natural Video Diaries” op het programma. Het doel van deze documentaire is bewustwording te kweken door een dialoog op gang te brengen over kroeshaar en de maatschappij. Heel vaak is het ook helend omdat kijkers zich herkennen in de verhalen van de mannen en vrouwen die vertellen over hun ervaring van kroes gaan.

Ik vond het erg leuk om te zien dat mijn documentaire goed aansloeg en veel los maakte bij het publiek. De vrouwen waren vooral blij dat er ook veel mannen aan het woord kwamen. Het leukste was nog dat mijn vader zeer onder de indruk was en zei “Ik wist dat je hard werkte, maar dat je zelfs een documentaire voor elkaar hebt kunnen krijgen, had ik niet gedacht.” Dat deed me echt glunderen want niets is zo leuk dan om je ouders te verrassen, niet waar?

 going natural hair video diarieshappy couple going naural hair caregoing natural hair care sabi wiri6

Het enige jammere van deze avond was dat de genodigen Minister van Onderwijs Peneux en Ex-Minister van Justitie Misiedjan vanwege omstandigheden niet konden deelnemen aan de dialoog. Het was waarschijnlijk een andere discussie geworden maar het panel bestaande uit Rosita Leeflang, Sylvano Inderson en Rosita Rijkland was zeker niet minder en kon de pret absoluut niet drukken. Het werd een leuke, gezellige, leerrijke interactie tussen de panelleden, het publiek en mezelf. Ik had het gevoel dat eenieder met een boodschap begeleid met een prettig gevoel huiswaarts keerde.

Op de laatste dag waren er de workshops. Aan zo een 30 mensen mocht ik uitgebreid uitleggen hoe ze de Going Natural Hair Care producten konden gebruiken voor optimaal resultaat.

Ik begon met een live demonstratie waarbij ik liet zien hoe ik mijn kroeshaar, nu in braidlocs, speciaal voor deze dag stylde. Mijn haar was in getwiste bantus en terwijl ik ze eruit haalde, vertelde ik dat eenieder dit ook kon doen met het eigen haar, of het nu in braidlocs was of los. Het effect zal per persoon verschillen, maar niet minder mooi zijn. Ook vertelde ik welke producten ik had gebruikt en waarom.

Jerry Rosita going natural hair caresabi wiri going natural hair care

Daarna kwam elk ander product aan bod waarbij ook de belangrijke ingrediënten werden uitgelicht en verteld waar ze goed voor waren. Als laatst kwamen uitkammen, jeuk op de hoofdhuid en haargroei aan bod, issues waar we het meest mee te maken krijgen als we kroes gaan.

 

Het leuke van de workshops voor mij is dat mensen echt los komen en vragen stellen om een oplossing te vinden voor waar ze mee zitten. Aan de hand van video’s liet ik ook wat voorbeelden van kapsels zien. Het was zo gezellig dat ik zeker een half uur door ben gegaan.

Voor mij was het drie dagen lang een druk programma afdraaien, maar ik kan je zeggen, moe maar voldaan zit ik dit te schrijven. Dat dit alles plaats heeft gevonden voor thuis publiek op het adres van het ouderlijk huis van mijn vader, maakte het gewoon volmaakt. Ik kijk al uit naar waar ik de volgende Sabi Wiri dagen.

Mocht je interesse hebben om dit evenement te organiseren in jouw stad, buurthuis of plaats, stuur me een mailtje. Ik kom graag naar je toe!

Met dank aan Claire Antonius van Orga-Nice, die niet aflatend heeft gewerkt om te helpen dit evenement tot een succes te maken, Errol van Pix by Plu en DTS, de importeur van Going Natural Hair Care.

going natural hair care slecht haar ontworteld orga nice

Lees ook Going Natural Hair Care nu verkrijgbaar in Suriname

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *