fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Columbus ontdekt “Boxer Braids”

Cornrows of tewel kwiekwieba nu zgn boxerbraids
Cornrows of tewel kwiekwieba nu zgn boxerbraids

De video “Gev(l)echt met je haar” van RTL4 heeft nogal wat losgemaakt in de Zwarte gemeenschap. Zeer begrijpelijk, want net zoals het geschiedenis vervalsing is om te beweren dat Columbus Amerika heeft ontdekt, is het op z’n minst onfeitelijk om te rapporteren dat de zogenoemde boxer braids voor het eerst in de boks wereld werden gedragen. Een ieder met kroeshaar weet wel beter; deze vlechttechniek komt uit Afrika komt en wordt niet alleen al eeuwen lang door Zwarte mensen gedragen, sinds jaar en dag is het een redelijk bekend kapsel, populair geworden door de hip hop movement.

Dat je misschien vanwege tijdgebrek geen tijd hebt om uit te vinden dat deze vlechten dateren uit 500 BC of zelfs daarvoor, kan ik begrijpen. Ook dat je de ontwikkelingen van de jaren 90 hebben gemist zou ik door de vingers kunnen zien, omdat je misschien geen hiphop fan bent. Maar de fashionistas van RTL moeten zelfs de laatste #blacktwitter ontwikkelingen hebben gemist, waarin duidelijk wordt dat MTV UK een vergissing heeft begaan door deze vlechten Boxer Braids te noemen. De juiste Engelse benaming is Cornrows. In Suriname kennen we deze onderhandse op het hoofd gevlochten vlechttechniek, als Pina Bere.

Waar het echt om gaat

Dat andere volkeren culturele elementen overnemen van Zwarte mensen is niet erg en zou zelfs waarschijnlijk worden toegejuicht, als de realiteit anders was. Het zou geweldig zijn als de Westerse wereld niet alleen ere zou geven wie ere toekomt, maar vooral als ze de cornrows van Zwarte mensen even hard zouden toejuichen, op dezelfde manier als ze dat doen met andere volkeren, die hetzelfde kapsel kopiëren en het zich aanmeten. De feiten zijn helaas anders.

french braid natural hair

Zie hier mijn Cornrows voor de winter

Ongelijke rechten

Zwarte mensen zijn de enige mensen op deze aardbol die niet het fundamentele mensen recht hebben het haar op een natuurlijke manier te dragen.

Alle kapsels die horen bij kroeshaar zoals dreadlocks, cornrows en afros zijn gestereotypeerd. Deze kapsels zijn allen perfect voor kroeshaar maar worden niet geaccepteerd in een werkomgeving. De Zwarte mens moet zelfs naar het gerecht stappen om deze kapsels die van nature horen bij kroeshaar, te mogen dragen.

Het is dus meer dan begrijpelijk dat Zwarte mensen geshockeerd reageren, als opeens datzelfde kapsel welke zij niet mogen dragen, wordt geadoreerd door dezelfde maatschappij, die kroesharigen nagenoeg verbiedt het kapsel te dragen.

Bij Zwarte mensen staan cornrows onfatsoenlijk en crimineel, bij ander volkeren, op de catwalk, zijn dezelfde cornrows opeens super hip. Zo heet een Afro voor militante persoonlijkheden te zijn en worden Dreadlocks gedragen door drugsgebruikers, maar bij een acteur zoals Jason Momoa zijn dreadlocks cool.

De ongelijkheid die her ten grondslag ligt lijkt subtiel, maar dat is het niet. De realiteit is dat het Zwarte volk hun cultuur ontnomen is. Dat is niet alleen onderhuids super frustrerend, heeft verregaande consequenties. Dat is vooral bij kroeshaar duidelijk zichtbaar.

Een van de gevolgen

73% van de Zwarte vrouwen, meer dan elk ander ras, heeft last van haarbreek en haaruitval. Dit komt puur door het streven te voldoen aan een standaard waar kroeshaar genetisch niet voor gemaakt is. Klinkt het ongeloofwaardig beantwoord voor jezelf dan de volgende vraag:

Waarom blijft een vlecht wel gewoon zitten in kroeshaar, maar raakt het los in glad of krullend haar?

Het antwoord is simpelweg omdat de haartypen fundamenteel op DNA nivo verschillen. Net als hoe glad haar vreselijk gemanipuleerd zou moeten worden om een afro te krijgen, precies zo erg moeten Creoolse mensen hun haar manipuleren om het haar glad te krijgen.

Zwarte vrouwen doen dit niet alleen al eeuwen, ze worden geacht dit te doen, vanwege de domineerde Westerse standaard die in elk bedrijf aanwezig is. Kun je je bedenken dat een gladharig persoon zou worden afgewezen voor een baan omdat het haar los naar beneden hangt terwijl de standaard zou zijn dat het haar in een afro vorm gedragen zou moeten worden? Het absurd hoge percentage haaruitval onderschrijft deze realiteit waar nooit overgesproken wordt maar maar Zwarte vrouwen dagelijks mee kampen.

Cultural appropriation

 

Dit alles is niets nieuws natuurlijk. Het gebeurt al eeuwen. Het is waar Zwarte mensen in Amerika het altijd overhebben sinds de afschaffing van de slavernij. De ster van de Hunger Games, Amandla Stenberg, heeft vorig jaar op een soort gelijk geval onderstaande reactie gegeven, die nu al meer dan een miljoen keer bekenen is. Waar was Editie NL?

 

Diversiteit ontbreekt

Hoewel er meer dan genoeg kapsels hier zijn die de meeste mensen versteld doen staan, verwacht ik niet dat de fashionistas die het nieuws bepalen, de hele dag op kroeshaar.com zullen zitten. Maar één, slechts één Zwart persoon in de redactie had ze kunnen vertellen waar deze vlechten echt vandaan komen. Diversiteit in een werkomgeving is niet alleen belangrijk om andere invalshoeken te laten zien, maar ook historische feiten die te makkelijk over het hoofd gezien worden, aan te geven. Kortom, het leidt tot betere verslaggeving en een vollediger plaatje.

Slecht haar ontworteld

Met het doel het perspectief op kroeshaar en de kapsels ten positive te veranderen wordt bovengenoemd sociaal onrecht belicht in de tentoonstelling en het gelijknamige boek “Slecht haar ontworteld.” Deze tentoonstelling, die vorig jaar te zien is geweest in Brooklyn, NY en deze maand te zien is in Paramaribo, gaat niet alleen in op de dagelijkse maatschappelijke worstelingen van kroeshaar, maar belicht ook de schoonheid en veelzijdigheid van kroeshaar met revolutionaire kapsels, die hebben gezorgd voor de huidige groeiende online natural hair movement.

Het boek is nu al te bestellen op via de Kroeshaar Webshop. Voor meer info over de tentoonstelling bezoek kroeshaar.com en badhairuprooted.com.

Slecht Haar Ontworteld

Bij deze een link naar de video Gevlecht met je haar: Boxer braids

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *