fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Kathleen Paal, diëtist & bewegingstherapeut met een eigen praktijk

Tot mijn 7e heb ik in Suriname gewoond en daarna naar Nederland gekomen en opvolgend in Rotterdam, Spijkenisse, Den Haag en Rotterdam gewoond voor mijn opleiding en werk. Sedert 03-03-2003 ben ik zelfstandig ondernemer in een diëtistenpraktijk waar men ook kan sporten.

Kun je je even voorstellen? Wat is jouw naam, waar ben je opgegroeid en naar school gegaan?
Kathleen Paal. Tot mijn 7e heb ik in Suriname gewoond en daarna naar Nederland gekomen en opvolgend in Rotterdam, Spijkenisse, Den Haag en Rotterdam gewoond voor mijn opleiding en werk. Sedert 03-03-2003 ben ik zelfstandig ondernemer in een diëtistenpraktijk waar men ook kan sporten.

Wilde je altijd dietiste worden? Wat heeft je gemotiveerd?
Op de HAVO moest ik een keuze maak voor een beroepsopleiding. Als puber ben je heel erg met je uiterlijk bezig en toen viel mij keus op deze opleiding. Deze bleek gelukkig veel breder dan alleen maar gezonde voeding. De psychische begeleiding, hormonale processen, dieetleer, levensmiddelenleer, kooklessen, economie etc.

Wat vind je het leukste van je beroep en wat is het zwaarst?
Het leukste is samen met mijn cliënten en verwijzers zoeken naar een oplossing die past bij hun situatie en daardoor langer volgehouden kan worden. Het moeilijkst is de wispelturigheid in de politiek waardoor er het afgelopen jaar rechtsongelijkheid in zorg is ontstaan voor mijn cliënten. Gelukkig is dit per 1 augustus weer terug gedraaid.

the best natural shampooWanneer en waarom ben je kroes gegaan?
Per 03-03-2003 heb ik ervoor gekozen om kroes te gaan. Heb altijd geprest, met een korte periode van straight erachter aan. Werd daar heel erg moe van omdat ik het niet kon combineren met sporten. Het vormde daarnaast ook een symbolische overgang van werknemer naar ondernemer. Wat ook een bewuste keus van mij was.

Is jouw kijk op kroeshaar veranderd sinds je kroes bent gegaan?
Met kroeshaar kun je verassend veel doen. Naast het twisten wat ik doe, fohn en tang ik het heel sporadisch en binnenkort wil ik gaan experimenteren met de melk. Kroeshaar is ook ideaal met sporten; na het sporten hoef ik niet verplicht mijn haar te wassen wat ik met pressen en straight wel moest doen.

Wat zou jij als dietiste mensen die gezond (kroes)haar willen adviseren?
Gezond en lekker eten. Probeer zoveel mogelijk te bewegen en geestelijke ontspanning is ook geen overbodige luxe.

Denk je dat Surinamers over het algemeen gezond eten? Wat is het grootste probleem dat wij moeten overkomen als het om eten gaat?
De portiegroottes en teveel vet en zout zijn onderwerpen die ik tijdens het spreekuur bespreek met Surinamers en Antillianen. Ik ben zelf door een heel process gegaan met mijn voeding. Het komt eigenlijk door mijn man die veel weet van voiding en heel erg oplet op wat hij eet. We zijn samen naar een voedseldeskundige gegaan die heeft mijn in ieder geval geadviseerd om gluttenvrij te eten. Sindsdien voel ik me minder opgeblazen en ik ben hooikoorts vrij. Nu ben ik zelfs een stapje verder gegaan en eet volgens Paleo of te wel Cavemen diet. Heb je daarvan gehoord ? Heel simpel gezegd komt erop neer dat je gefabriceerd voedel uit je dieet laat. In principe kun je dus vlees en groeten eten, noten, zaden, vruchten, eigenlijk alles behalve brood enzo. Wat denk je hiervan?
Kan het zijn dat je jarenlang met een glutenintollerantie hebt gelopen en dat je daardoor last had van een opgeblazen gevoel? Ja, dat denk ik ook dus.
Ik heb zijdelings gelezen over het Paleo voedingsprincipe. Mag je dan wel koolhydraten uit aardappelen, zilvervliesrijst etc. Liever niet. Er wordt geadviseerd om koolydraten te vermijden, ik dacht met uitzondering van zwarte rijst. In mijn praktijk geef ik adviezen volgens de Richtlijnen Goede Voeding.

  Heb je drie tips voor mensen die gezonder willen leven?
1. Probeer regelmatig te eten. Dat betekent dat je naast de 3 hoofdmaaltijden 3 kleine tussendoortjes mag consumeren; 2. Beweging is voor iedereen gezond. Forceer echter niet en doe alleen wat je lichaam aankan en zo nodig in overleg met je fysiotherapeut; 3. Een gezonde geest in een gezond lichaam heeft ontspanning nodig. Probeer dit ondanks alle dagelijkse stress en hectiek in te bouwen.

Kroes gaan is een heel proces. We zijn zo gewend aan gerelaxt en glad haar dat het mentaal nogal moeilijk is om de overstap te maken. Hoe was dat bij jou en wat heb je geleerd uit dat process?
Mijn nieuwe haarstijl werkt inspirerend voor mijn omgeving, bijv. mijn dochter geeft aan altijd natural te willen blijven. Wil je nog wat zeggen aan de kroeshaar familie?
Kroeshaar natuurlijk dragen heeft heel veel voordelen en is zeker het proberen waard. Via de de volgende link kun je meer lezen over de praktijk van Kathleen: http://www.movedis.nl/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *