fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Lupita, Kroeshaar en Black Beauty

Hoewel haar carrière als professionele haarstyliste nooit van de grond is gekomen heeft Oscar-winnaares Lupita Nyong’o nog steeds een voorliefde voor het vlechten van haar. Dit blijkt uit een video gemaakt door Vogue Magazine waarin ze bantu knots en dreadlocks styled voor enkelen van haar vriendinnen.

Lupita vlecht kroeshaar

 

Teleurgesteld door de Afrikaanse salons in New York heeft de actrice het vak doelbewust geleerd. Toen ze een van de zomers terug ging naar haar thuisland Kenia, vroeg ze haar tante die een kapsalon had, om haar kroeshaar te leren stylen.

Hoewel ze al posters had gemaakt, is het idee om geld te verdienen met vlechten nooit van de grond gekomen. Eenmaal terug in Boston alwaar de actrice film en theaterwetenschappen studeerde, had deze niet het hart om mensen geld te vragen voor haar services als kapster. Wel heeft ze haar talent kunnen verfijnen al was het maar door in de weekenden urenlang gratis kapsels te maken voor haar vriendinnen.

De manier waarop Lupita lacht terwijl ze haren vlecht en praat over Afrikaanse kapsels is meer dan geweldig om naar te kijken. De liefde voor haar eigen natuurlijke haar komt in die 2,5 minuten goed naar voren. De zorgvuldigheid waarmee ze de kapsels maakt en haar behandeld is niet alleen een verrukking om naar te kijken, het brengt ook boodschap over. Een boodschap die de Westerse wereld hopelijk nu eindelijk wel gaat begrijpen.

Kapsels zoals Bantu Knots, dreadlocks en cornrows worden gezien als exotisch en appart in de mode-industrie. De zeldzame keren dat we deze natuurlijke, kroese kapsels zien worden ze gecreëerd bij modellen met steil haar omdat modellen met kroeshaar zoals dat van Lupita zeldzaam zijn in de modewereld. Een wereld waarin modellen geboren met prachtig kroeshaar zoals dat van Lupita ervan overtuigd zijn dat ze nooit een kans van slagen hebben als ze het haar natuurlijk dragen. Een industrie die sowiso al zwaar is voor vrouwen, laat staan voor vrouwen voor wie maar enkele plaatsen voor gereserveerd lijken te zijn.

Wat mensen vaak missen is dat hoe exotisch de kapsels in het filmpje ook lijken, dit heel normale kapsels zijn voor mensen geboren met Afrikaanse haarstrengen. Vlechten, cornrows en dreadlocks zijn de manier waarop Zwarte mensen hun haar verzorgen, stijlen en dragen.

Wat bedrijven en instituties zoals de Universiteit van Howard en het leger niet snappen, is dat deze kapsels niet extreem zijn noch een modegril. Ook zijn ze zeker niet te vergelijken met een mullet-kapsel of hanenkam.

Precies zo extreem als een afro is voor glad haar, precies zo extreem is een stijl kapsel voor kroeshaar. Glad haar groeit van nature naar beneden, kroeshaar groeit van nature onder een hoek. Het is daarom onrechtvaardig om regels die gebaseerd zijn op glad haar te hanteren voor kroeshaar puur en simpel omdat de genetische structuur anders is. De Afrikaanse haarwortles die dit onrecht generaties lang stilzwijgend gedragen hebben betalen nu de prijs.

Een overweldigende meerderheid van 73% van de Afro-Amerikanen hebben te kampen met wat experts “relaxer induced alopecia” noemen, haaruitval als gevolg van het gebruik van relaxers. Hoewel Zwarte baby’s bij geboorte meestal gezegend zijn met een flinke bos haar, veel meer haar in vergelijking met andere etnische groepen, zijn het de Zwarte tieners die het eerst te maken krijgen met haaruitval. Gedreven door het glad-haar beleid dat diep ingebakken in onze samenleving, ontkroezen veel zwarte meisjes het haar nog voordat hun de haarwortels zijn volgroeid. Dit alleen al zou reden genoeg moeten zijn om dankbaar te zijn voor deze video.

Eindelijk kan de wereld natuurlijke kapsels in een ander daglicht zien wat hopelijk meer begrip creëert en minder stereotypering. De wijze waarop Lupita haar liefde voor kroeshaar en kroeshaar kapels uit zal maken dat meer meisjes brieven zullen sturen, net zoals de brief die ze voorlas bij de Best Breakthrough Performance Award van Essence Magazine.

Lupita, die zelf heel lang tot God had gebeden voor een lichtere huidskleur, las een deel van een brief voor van een meisje dat er vanaf had gezien een Bleaching crème te kopen omdat ze zag dat Lupita, de schoonheid met de donkere huid, zo succesvol was in Hollywood. Door deze nieuwe video zullen jonge zwarte meisjes niet meer bidden om een gladdere haartextuur en veel minder geneigd zijn het haar te ontkroezen.

De manier waarop Lupita verkiest haar kapsel te dragen als een mode-icoon, ondersteund door de beelden van Vogue, is een plaatje dat zwarte schoonheid uitdraagt. De eerlijke, simpele woorden van Lupita zijn net zo effectief als daden. Meisjes zullen geraakt worden door het zien van deze video als de actrice haar horen zeggen: ‘Wat ik geweldig vind aan de textuur van mijn haar en kroeshaar in het algemeen is dat je er allerlei interessante en hoekige vormen mee kunt maken. Vlechten vertelt een verhaal. “Jouw is haar jouw vriendin’.

Lupita vlecht kroeshaar

Dit artikel is vertaald van Natural Hair and Black Beauty; Lupita is paying them forward

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *