fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Vrolijk pasen!

Voordat ik naar Amerika verhuisde had ik nog nooit in een Zwarte wijk gewoond. Toch is het dat ik me in hier Bedstuy niet alleen thuis maar zelfs verrijkt voel als kind dat stoelt op een culturele educatie die op een natuurlijke manier met de paplepel is ingegoten.

 

pasen-kroeshaar2
Paas Brunch kan van alles zijn. Van Sushi tot en met Maizena Koekjes. Zie ook mijn Instagram Foto Blog

In Suriname heb ik namelijk altijd tussen buren gewoond die een afspiegeling waren van de geschiedenis die zich heeft afgespeeld op het veroverde land van de plantages. Het autochone Indianen bloed was ver te zoeken, maar Afrikaans bloed liep door de aderen van bijna iedereen. Maar al te vaak ook het bloed van planters dat historisch is geslopen waar het niet gaan kon. Voor zover ik me kan herinneren hebben we ook altijd Hindoestaanse buren gehad. Een verrijking die ik achteraf voor lief heb genomen.

Met Pagwa werden we elk jaar weer uitgenodigd om mee te feesten. De taal verstond ik niet maar de muziek verrijkt met tabla ritmes maakte steevast dat ik los kwam. Dan heb ik het nog niet eens over het overdadig en heerlijke eten dat werd gedeeld met de hele buurt, vrienden en familie die overal vandaan kwamen om het van origine religeuse feest mee te vieren.
Hoewel we geen Javaanse buurtgenoten hadden was het met Ramadan niet anders. Aan het eind van de vasten maand was het eten en feesten geblazen met Moslim families, waar je ook vandaan kwam.

Achteraf pas realiseerde ik me dat de Westerse relegieuze feesten zoals Pasen en Kerst die ik gewend ben niet zo inclusief zijn als dat van de Hindoes en Moslims met wie ik ook ben opgegroeid. Hoewel de hele maatschappij omtrent deze dagen in het tij staat van deze feesten worden deze op relegie gebaseerde vrije dagen met familie en niet met mensen van buiten deze cultuur gevierd. Ik heb me wel eens afgevraagd of het een cultuur verschil is of een religeus verschil.

De conclussie kan lang op zich laten wachten maar aangezien het bijna onmogelijk is om religie te veranderen is het misschien makkelijk om te beginnen met de cultuur langzaam maar zeker aan te passen.

Je hoeft niet meteen zoals zij dat doen voor 20 Moslim of Hindu gezinnen te gaan koken, maar nodig iemand van een totaal andere cultuur uit en neem ze mee naar een paas dienst of nodig ze uit voor een paas brunch. Leg ze uit wat Pasen is, wat het voor jouw betekent en ik weet bijna 100% zeker dat je een connectie vindt met hun religie. Uiteindelijk zijn we allemaal hetzelfde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *