fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Vrienden en of vriendinnen

In een gesprek met een Amerikaanse vriend kwam de vraag naar voren of vriendschappen tussen man en vrouw, platonische relaties gangbaar zijn waar ik vandaan kom. Volgens mij dus wel, maar het heeft me toch aan het denken gezet.

 maties-kroeshaar
Familie en vrienden in Nederland
(Niet echt representatief want ik heb een hele grote familie en veel meer vrienden maar om je een idee te geven)

In een gesprek met een Amerikaanse vriend kwam de vraag naar voren of vriendschappen tussen man en vrouw, platonische relaties gangbaar zijn waar ik vandaan kom. Volgens mij dus wel, maar het heeft me toch aan het denken gezet.

In mijn studententijd hebben we het hier ook wel eens over gehad of man en vrouw vrienden kunnen zijn. Toen was ik er ook van overtuigd dat het absoluut kon maar nu weet ik niet of ik de aangewezen persoon ben om hierover een juiste uitspraak te doen. Ik zie nu in dat ik misschien een beetje een andere achtergrond heb en misschien zelfs moeilijk te plaatsen ben.

Hoewel ik op de Christus Koning School in Suriname alleen maar met meisjes in de klas zat, stond ik op het sportveld vaak genoeg met jongens. Toen ik naar de AMS ging zat ik als Beta student bijna met alleen maar jongens in een klas en sindsdien is hier helemaal geen verandering in gekomen. In tegendeel.

Het jaar dat ik Informatie Systemen ging studeren in Nederland waren er nog geen tien vrouwen die de studie deden aan de UVA. Daar was ik vaak dus niet alleen het enige meisje, maar ook vaak genoeg het enige Surinaamse meisje. Dat mocht de pret zeker niet drukken want zo heb ik George, Benny en Herman die ik al kende uit Suriname beter leren kennen en zo zijn we ook dikke vrienden geworden.

We hebben samen geprogrammeerd, gestudeerd, gegeten, gelachen, geklaagd, gesport en uiteindelijk hebben we allemaal de titel Drs. behaald. Ik had zeker ook vriendinnen, maar als ik nu terug kijk zat ik veel meer tussen de “guys” vooral doordeweeks wanneer er colleges gevolgd moesten worden.

Het studentenleven zal uiteraard hebben meegespeeld in mijn denken over platonische relaties maar ook het feit dat ik heel mijn leven heb gesport. Op het sportveld leer je bijna automatisch hoe je met de andere sexe moet omgaan.

Dit zijn dus mijn ervaringen in notendop maar nu ben ik benieuwd naar jullie ervaringen en hoe jullie hierover denken. Kunnen mannen en vrouwen vrienden zijn en heb je meer vrienden of vriendinnen?

maties-us
Een groepje vrienden in de US

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *