fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Rosita Leeflang

Rosita Leeflang
Rosita Leeflang

Met haar stralende glimlach komt Rosita Leeflang iedere week vele huiskamers binnen. Maar de 41-jarige nieuwslezeres van ATV doet nog veel meer. Bijvoorbeeld met haar stichting Develop Art Foundation Suriname. Hiermee wil ze meehelpen aan de ontwikkeling van de Surinaamse muziek. ,,Muziek is erg belangrijk, het geeft energie en zorgt voor ontwikkeling. There is no life without music.’’

Met haar stralende glimlach komt Rosita Leeflang iedere week vele huiskamers binnen. Maar de 41-jarige nieuwslezeres van ATV doet nog veel meer. Bijvoorbeeld met haar stichting Develop Art Foundation Suriname. Hiermee wil ze meehelpen aan de ontwikkeling van de Surinaamse muziek. ,,Muziek is erg belangrijk, het geeft energie en zorgt voor ontwikkeling. There is no life without music.’’


Met haar stralende glimlach komt Rosita Leeflang iedere week vele huiskamers binnen. Maar de 41-jarige nieuwslezeres van ATV doet nog veel meer. Bijvoorbeeld met haar stichting Develop Art Foundation Suriname. Hiermee wil ze meehelpen aan de ontwikkeling van de Surinaamse muziek. ,,Muziek is erg belangrijk, het geeft energie en zorgt voor ontwikkeling. There is no life without music.’’

Haar leven als journalist begon 17 jaar geleden. ,,Op school kreeg ik voor babbelen altijd een 10,’’ vertelt Rosita. ,,Mijn moeder moedigde mij aan te solliciteren bij haar favoriete radiostation om daar het nieuws te gaan lezen. Tijdens het sollicitatiegesprek kreeg ik te horen dat ik het nieuws ook moest leren maken, als ik het wilde lezen. En zo begon het.’’ Vijf jaar later werd de in Paramaribo geboren nieuwslezeres gevraagd door televisiestation ATV. ,,Daarover moest ik even nadenken, maar het antwoord was al gauw gegeven.’’

Toen Rosita bij de tv begon, startte ze ook met het relaxen van haar kroeshaar. ,,Mensen vonden dat ik alleen met glad haar op tv kon. Ik haatte de relax momenten, omdat ik een gevoelige huid heb en ik er altijd wel brandwondjes aan overhield. Altijd een gedoe.’’ Daarom besloot ze zeven jaar geleden te stoppen met die mishandeling van haar haar en ging ze voor naturel. Daarmee was en is ze nog steeds de enige nieuwslezeres in Suriname met kroeshaar. ,,Toen ik begon met het natuurlijk dragen van mijn kroeshaar, stond ik daar niet eens bij stil. Nu is het een statement to trust yourself in making your own descisions. Kroeshaar is toch zo mooi!’’

De Surinaamse begrijpt dan ook niet waarom mensen zich schamen voor hun natuurlijke kroeshaar. ,,Wie zich schaamt heeft een vertekend beeld van de realiteit. Waarom zou jij je schamen voor iets waarmee je geboren bent? Als jij je schaamt en daardoor gaat relaxen, zou je ook van alles aan je lichaam moeten veranderen, zoals je kleur of je gezicht. Kroeshaar is niets om je voor de schamen, juist iets om super trots op te zijn!’’

Zelf draagt ze haar kroes het liefst lekker wild. ,,Bijvoorbeeld met twist-outs of een leuke fro.’’ Wie denkt dat iedere nieuwslezer uren bij de kapper zit voor hij of zij voor de camera verschijnt, zit er mooi naast. ,,Ik doe mijn haar zelf. Zo moeilijk is het niet,’’ aldus Rosita.

Rosita is erg gelukkig met het werk dat ze doet. ,,Het leuke eraan vind ik dat ik de mensen thuis kan vertellen wat er die dag allemaal is gebeurd. Vaak met een smile. Veel mensen herkennen mij dan ook door mijn glimlach.’’ Toch heeft het ook een nadeel om op tv te verschijnen. ,, Door mijn drukke schema ben ik weleens vermoeid op tv. Dat kan ik moeilijk verbergen. Mensen zien dat en zeggen er dan ook wat over. Vermoeid en mooi zijn gaat op tv helaas niet samen.’’

Dat drukke schema is niet alleen ingevuld met haar werk als nieuwslezeres. Naast deze baan heeft de journaliste haar eigen productiebureau, Roseternal Media, waarmee ze haar journalistieke ervaring doorgeeft aan haar klanten, en heeft ze een stichting opgericht, Develop Art Foundation Suriname. Met deze stichting organiseert Rosita muziek- en dansworkshops. ,,Het doel van Develop Art Foundation Suriname is om mee te helpen aan de ontwikkeling van de Surinaamse muziek, zodat ook wij eens een grammy of Oscar voor de beste filmsong naar huis kunnen brengen.’’ Op de vraag waarom muziek volgens haar zo belangrijk is, antwoordt Rosita vurig: ,,Heb je er wel eens over nagedacht hoe het leven zou zijn zonder muziek? Probeer het maar eens voor een dag. Muziek is voeding, is rust en ontspanning. Muziek geeft energie en zorgt voor ontwikkeling. Je creatieve geest komt tot leven en het houd je staande. There is no life without music!’’

Rosita heeft veel plezier in het organiseren van de projecten voor haar stichting en kan dan ook moeilijk haar favoriete project uitkiezen. ,,Sowieso zijn de projecten die ik zelf moet financieren een uitdaging en leuk.’’ Toch zijn er wel drie leuke momenten die er voor Rosita uitsprongen. ,,Met gitarist Andro Biswane heb ik in 2011 een vakantiecursus gitaar gedraaid, voor mensen die binnen twee weken gitaar wilden leren spelen. Velen geloofden het niet, maar echt, na twee weken konden ze een nummer spelen. Het tweede moment was in mei 2012 toen ik met drummer Harvey Wirht in het dorp Ovia-olo (Marowijne) zag hoe binnen een uur een van de jongeren, ongeveer tien jaar oud, de ritmes van Harvey onder de knie had.’’ Haar laatste project was met Berget Lewis en Trijntje Oosterhuis. ,,Ik had een workshop met hen, hun backing vocals en hun band uit Nederland. Dat was gewoon kippenvel. De energie die er vanaf straalde was enorm. Absoluut een hoogtepunt!’’

the best natural shampoo
Rosita met drummer Harvey Wirht bij de eindpresentatie
Foto’s Mario C. Castillion

Je zou denken dat de journaliste ongeveer 24/7 in de weer is en geen tijd heeft om toekomstplannen te maken, maar Rosita heeft nog grootse ambities. ,,Als journalist/nieuwspresentatrice wil ik eens nieuws lezen op een internationale zender zoals CNN en met mijn stichting wil ik structurele onderwijsmomenten creëren met een zekere diepgang.’’

De grote inspiratiebronnen van deze drukbezette vrouw? ,,Oprah Winfrey. Door haar programma’s krijg ik ideeën hoe te handelen in het leven. Stevie Wonder. Je hoeft niet te zien om je te kunnen ontwikkelen. Liefde en gevoel zijn veel belangrijker.’’

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *