fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Aisa Tjon

Aisa TjonVan één draad prachtige kledingstukken maken. Aisa Tjon kan dat als geen ander. Ze begon klein met het haken van mutsen, sjaals en tasjes voor zichzelf en vriendinnen, maar haakt nu zelfs hele jurken en is een startende onderneemster, AisasCreationz. De vijftigjarige ontwerpster heeft nog grootse plannen voor de toekomst. “Mijn droom is om shows te geven in Amerika, Parijs en natuurlijk Suriname.”

 

“Het haken heb ik in mijn jonge jaren van de nonnen op school geleerd”, vertelt de uit Paramaribo afkomstige Aisa Tjon. “Ik was toen altijd al bezig met het veranderen van kleding door ze aan te passen en te versieren met randjes.” Toch had de kleine Aisa niet echt de ambitie om ontwerpster te worden. “Ik wilde altijd stewardess worden, zodat ik veel van de wereld kon zien en verschillende mensen zou ontmoeten.” Stewardess is ze nooit geworden. Toen Aisa in 1975 naar Nederland kwam, heeft ze haar diploma voor administratie gehaald en is ze als administratief medewerkster gaan werken op een school. Daarna is ze bejaardenverzorgster geworden en heeft ze zelfs nog als model gewerkt. Uiteindelijk is ze weer wat gaan doen met haar liefde voor mode die ze al van jongs af aan in zich had.

In 2004 haakte Aisa haar eerste lochoulder. “Ik had mijn haar laten locken en wilde daarvoor ook mutsen hebben. Ik heb een lockhoulder één keer van dichtbij bekeken en na twee keer proberen lukte het en ben ik ze vaker gaan haken.” Toen Aisa dat eenmaal onder de knie had, ging ze steeds meer dingen haken. “Ik haakte tasjes en sjaals en kreeg zelfs bestellingen binnen.” Ze kreeg zelfs zoveel bestellingen dat een vriendin haar moest helpen met haken om alles bij te houden. Zo begon Aisa met Rasta Designs. “Samen met mijn vriendin Sherida hadden we een kraam op de braderie in het Rotterdamse Beverwaard gehuurd. Er kwamen daar twee vrouwen naar ons toe met de vraag of we ook jurken konden haken. Sherida en ik keken elkaar aan en zeiden tegelijk ‘Ja, dat kunnen wij’. Het was een hele uitdaging, want zoiets hadden we nog nooit gedaan.” Toen de eerste jurk slaagde is Aisa begonnen met het haken van meerdere jurken. Kort, lang, naturel of in de kleuren van bijvoorbeeld de Surinaamse vlag, Aisa leefde zich helemaal uit en veranderde de naam Rasta Designs in AisasCreationz. “Het haken doe ik nu helemaal zelf en mijn moeder maakt sieraden van fimo-klei die passen bij de kledingstukken die ik maak.” Maar het blijft bij Aisa niet alleen bij het haken van de kleding, ze geeft ook workshops en organiseert modeshows waar ze haar kleding kan showen.. Dit laat ze doen door modellen met allerlei verschillende posturen.evens maakt ze  ook haar eigen stoffen  en is gek op afrikaanse motieven en symbolen “Ik heb bewust gekozen voor modellen met verschillende maten, omdat ik iedereen mooi vind, ongeacht lengte, maat en kleur.”
Gehaakte trouwjurken
Omdat Aisa in iedereen iets moois ziet, vindt ze het ook jammer dat sommige mensen zich schamen voor iets dat bij hun hoort. “Ik heb al aan verschillende mensen gevraagd hoe het komt dat ze zich schamen voor hun kroeshaar en daar zit altijd een heel verhaal achter. Sommigen worden niet geaccepteerd en weer anderen worden uitgelachen. Ook zeiden ze dat ze er niet veel mee konden, terwijl je met kroeshaar juist heel veel kan.” Aisa’s favoriete film sluit heel goed aan bij haar boodschap om tevreden met jezelf te zijn en je voor niets te schamen. “Thick Madame met Mo-nique vind ik een hele mooie film, omdat ze laat zien dat dik zijn ook heel mooi kan zijn en dat, als je tevreden bent met jezelf, je geaccepteerd zult worden en er zelfs je werk van kan maken. Een een heel leerzame film!” Aisa heeft nu alweer twintig jaar haar natuurlijke krullen. “Toen ik elf jaar was heeft mijn moeder mijn haar gestraight, omdat mijn haar zo dik was dat ze het moeilijk kon kammen. Na zes jaar is ze ermee gestopt, omdat mijn haar heel erg uitviel. Daarna heb ik het zelf van mijn twintigste tot mijn dertigste gestraight. Ik heb dit zo lang gedaan omdat ik mij toen niet bewust was van hoe mooi mijn kroeshaar eigenlijk is en dat het ook anders kan.” Na haar dertigste heeft Aisa haar kroeshaar weer natuurlijk gehouden, ze twistte het of deed er breads in. Nu heeft ze haar haar in locks. “Ik heb mijn locks nu al tien jaar en draag ze het liefst in een wrap. Af en toe draag in mijn haar in de zomer los of laat ik het in een model vlechten door mijn dochter.”

Plannen om vervroegd met pensioen te gaan heeft Aisa in ieder geval nog niet. “Ik wil nog zo veel. Sowieso wil ik bijven haken, workshops blijven geven en modeshows organiseren. Ik hoop dat mijn kleding bekender mag worden en mijn droom is om shows te mogen geven in Amerika, Parijs en Suriname. Ook Afrika trekt mij heel erg.” Haar droom om in Afrika bekend te worden komt misschien al heel snel uit. “Ik heb al aanbiedingen gekregen om daar wat van mijn kleding te laten zien”, vertelt ze. De gehaakte kleding is voornamelijk geliefd bij de Zuid-Amerikaanse gemeenschap, maar sluit geen enkel ras buiten. “Mijn kleding is niet kleurgebonden. Het kan gedragen worden door zowel witte als zwarte mannen en vrouwen.” Ja, want Aisa haakt ook kledingstukken voor mannen, zoals vesten en spencers. De kleding van AisasCreationz wordt voornamelijk gedragen op verschillende evenementen, in het uitgaansleven en tijdens trouwerijen. Haar inspiratiebronnen voor het maken van deze kleding zijn de tweelingzussen Simons uit Amerika. “Bij hun zag ik hoe mooi en divers gehaakte kleding kon zijn en heb ook een paar van hun werken nagemaakt. Ze geven namelijk workshops op YouTube die je makkelijk kunt volgen, zodat je hun kleding kan en mag namaken.” Haar levensmotto? “Laten zien wie ik ben, niet bang zijn om te falen en iedereen behandelen zoals ik zelf behandeld wil worden.  I live my life destined to be an old woman with no regrets…”

Pat hogendorp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *