fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Help plakken, weaven en straighten hebben mijn haar beschadigd

Dag Mireille, Ik heb echt hulp nodig met mijn haar. Mijn haar heb ik in 2008 helemaal afgeschoren. Het groeit wel terug maar de zijkanten willen niet groeien. Ik ben nu sinds ongeveer 8 maanden onder behandeling bij een dermatoloog. 

 

Beschadigd haar door relaxer en weaves

Door hem slik ik vitamine B, E, haarsupplementen. Volgens hem is het voor de helft genetisch bepaald, dat ik kalig ben en blijf. Volgens hem zal het haar terug groeien,maar zo ziet het er niet naar uit.

Mijn verleden is veel plakken, weaven, straighten tot brandplekken op hoofdhuid aan toe. Ik weet dat ik niet goed ben omgegaan met mijn haar en hoofdhuid en nu ben ik zo bang dat dit het is voor mij. Dat ik voor altijd met pruiken rond moet lopen.

Zie graag je reactie tegemoet. Ik stuur je een aantal foto’s mee zodat je een beeld krijg van hoe het eruit ziet. Ik hoop dat je mij kan helpen. Wil wel graag anoniem blijven.

Met vriendelijke groet, J.

=======================================

Beste J,

Ondanks het feit dat ik helaas weet ik niet of ik je daadwerkelijk kan helpen, ben echt ontzettend blij met jouw mailtje.

Het probleem dat je bescrhijft is namlijk zo nijpend in onze gemeenschap en niemand maar dan ook niemand rept erover. Het is schaamte alom en het probleem wordt niet alleen erger, zelfs kinderen beginnen steeds jonger met relaxen en weaven en het doet me echt serieus pijn. Ik begrijp dus heel goed dat je anoniem wil blijven en respecteer dat ook.

Voor mij ben je echt een held dat je dit durft te mailen want het gros van onze vrouwen bedekt de schade en de schande het liefst met een nog duurdere weave of met nog meer haar. Ik weet niet of je er klaar voor bent om dit aan te horen, ik wil namelijk niet als een vervelende zurende juffrouw klinken, maar de diepere oorzaak zit in het feit dat we ons schamen voor ons haar en ik wil dit moment graag gebruiken als leermoment voor anderen.

We beginnen vaak heel onschuldig met relaxen omdat we als tiener toch iets anders willen dan het kroese haar dat we sowieso onderwaarderen en waar we eigenlijk helemaal niet goed mee hebben leren omgaan. We kunnen zelf nauwelijks kapsels maken. Na het relaxen begint het haar algauw te breken. Het prachtige dikke haar wordt dunner en breekt af en wat doen we dan, we gaan er simpelweg mee door en wanneer ons haar echt te erg is gebroken gaan we over op vlechten of erger nog relaxen en weaven tegelijk. Dan begint de echte ellende pas goed.

Going Natural clean start ComboWe proberen dan van alles behalve ons eigen kroeshaar, want we zijn er inmiddels van overtuigd dat dat echt niet kan. We gaan door totdat we op een punt komen dat we zelfs geen haar meer over hebben om te aan te weaven. Plakken is dan de oplossing, als we dat al niet hebben gedaan maar tegen die tijd heeft het zelfvertrouwen al diepe deuken opgelopen. Want ons haar is hoort onze kroon te zijn en onze eigen mooie kroon hebben we langzaam maar zeker vernederd en vernietigd. Dit is echt een hele trieste cyclus die ik met alle mogelijkheid probeer te voorkomen. Ieder kroeskopje gered is voor mij een overwinning. 

Troost je, Jenny, je bent niet alleen. De foto’s van Naomi Cample en Serena Williams zijn onder andere bewijs dat je deel van een patroon bent in onze cultuur waar ik niet trots op ben. Voor een diepere verklaring lees Slecht haar Ontworteld. Voor jou is er gelukkig een punt gekomen waarop je jouw eigen haar terug wil en het zelfs weer waardeert.

Het feit dat je jouw haar hebt afgeschoren en bij een Dermatoloog loopt geeft voor mij aan dat je van jezelf houdt en jouw haar en het probleem serieus neemt en dat is heel fijn om te weten. Een zwarte vrouw die het haar afscheert is ready serieus voor verandering en echt heel veel respect dat je dat hebt gedaan.

Nu over jouw situatie. Zoals je aangeeft ben je heel slecht met je haar omgegaan. Ik heb geen recht van spreken, alles wat jij hebt gedaan heb ik ook gedaan, behalve plakken dan. Maar dat was eerlijk gezegd simpelweg omdat het er In die tijd niet was. Gelukkig niet anders had ik het misschien ook wel gedaan.

Het gevoel dat je beschrijft, dat je bang bent dat je voor de rest van je leven pruiken zal moeten dragen, is voor mij zo herkenbaar. Dat is namelijk de reden dat ik ben gestopt met alles. Het enige verschil is dus dat het gevoel bij mij alleen eerder gekomen. Ik besef dan ook dagelijks als ik deze problemen zie dat ik dankbaar moet zijn dat mijn haar terug is gekomen.

Jouw foto’s zijn niet meegekomen, ik heb dus niet echt een idee hoe erg je situatie is, maar als ik uitga van wat je beschrijft kan ik het volgende zeggen.

Weave plakken op je hoofdhuid is het slechtste wat je kunt doen want je trekt je haar uit je hoofd wanneer je het er afhaalt. Dit is bijna te vergelijken met harsen, het haar komt dan meestal wel terug, soms donsig, soms zelfs even sterk, maar als de haarzakjes zijn beschadigd niet. Jouw Dermatoloog zou dit moeten kunnen vaststellen.

Wat mijn haar er in moeilijke tijden bovenop heeft geholpen is een wekelijkse Detox behandeling. Nu moet ik erbij vertellen dat je de Detox Conditioner niet moet gebruiken als je nog wondjes op jouw hoofdhuid hebt, maar anders doet het wonderen. Verder heb ik goede reacties gehad op de Scalp Conditioning Oil en vooral de Scalp Conditioning Spray. Het beste wat je voor je haar kunt doen op dit moment denk ik, is echt wekelijkse deep treatments en het haar daarnaast lekker zacht en soepel houden met de haarboter of de haar cream. Deze simple stappen hebben bij mij voor een groei spur gezorgd, hopelijk werkt het ook voor jou. Heel veel succes en ik hoop dat je ons op de hoogte houdt.

De Kroeshaar Webshop 
Haarproducten voor Krullen en Kroeshaar

going natural hair care package

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *