fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Hoofddoeken: verleden, heden, toekomst

Zoals mijn vader ooit zei: “Zwarte mensen zijn echt uniek, niemand is zoals wij.” Zo voel ik me als ik denk aan hoe zwarte vrouwen over de hele wereld hun hoofddoeken dragen. Van de moslimvrouwen in Somalië tot  de vrouwen van de Caribische eilanden of de stadsmeid in Brooklyn, New York, we weten allemaal hoe we van een omslag een fashion statement kunnen maken.

Zoals mijn vader ooit zei: “Zwarte mensen zijn echt uniek, niemand is zoals wij.” Zo voel ik me als ik denk aan hoe zwarte vrouwen over de hele wereld hun hoofddoeken dragen. Van de moslimvrouwen in Somalië tot  de vrouwen van de Caribische eilanden of de stadsmeid in Brooklyn, New York, we weten allemaal hoe we van een omslag een fashion statement kunnen maken.

          Voor deze fotosessie dacht ik aan al die vrouwen en ik heb geprobeerd hun geest en hun stijl te vangen op mijn foto’s. Door een hoofddoek kan je er mysterieus uitzien, elegant of pittig.

          Meestal als ik een hoofddoek draag bedek ik mijn hele hoofd met een knot of een knoop aan de zijkant. Ik vind het leuk de omslag te combineren met een glanzende jas en een mooie jeansbroek zodat je een losse maar geraffineerde look krijgt.

            Wat mij betreft is het dragen van prachtig bedrukte doeken op mijn hoofd een manier om te laten zien dat ik in contact blijf met mijn origine. Neem de pionier en leidster, Harriet Tubman, die altijd een ivoorkleurige hoofddoek droeg als ze haar volk naar vrijheid leidde. Dat gezegd zijnde, dit gaat om meer dan een fashion statement; het is een symbool van kracht vanuit het verleden, in het heden en naar de toekomst toe.

            De deadline van deze wedstrijd valt op de verjaardag van Dr. Martin Luther King. Wat betreft ons verleden denk ik als eerste aan de ijver en het harde werk dat hij verzette om burgerrechten en rechten van de mens te verbeteren. Hij vocht niet alleen voor zwarte mensen maar voor de hele mensheid. Hij dacht niet aan zichzelf toen hij de wereld bij elkaar bracht. Hij stapte over de pijn uit het verleden heen die de blanke man hem aangedaan had in een poging zwart en blank samen te brengen.

            Uiteraard zijn er vele aspecten aan onze cultuur, gaande van kleding tot politieke leiders; wij hebben een unieke positie bij vele gelegenheden. Vandaag draag ik mijn hoofddoek als een herinnering aan talloze zwarte vrouwen die ons zowel spiritueel als cultureel vertegenwoordigden. Vanuit sommige denkwijzen staat de hoofddoek voor armoede en ongelijkheid; voor mij staat het voor aanhoudende kracht en schoonheid.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *