fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Mireille Liong

mireille liong natural hairstyle

Een uitgebreid vraaggesprek over haar motivatie, het onstaan en de achtergrond van kroeshaar.com

Een afro van kroeshaar

 

 

Wanneer en waarom ben je begonnen met kroeshaar.com?
In 2003 ben ik begonnen met kroeshaar.com, toen mijn eerste boek getiteld “Kroeshaar wat je moet weten en meer” uitkwam. In eerste instantie had ik de site opgezet omdat ik benieuwd was naar de reacties op mijn boek. Het was het allereerste boek over kroeshaarverzorging en ik had geen idee van hoe het zou worden ontvangen.

En hoe is het boek ontvangen?
Gelukkig boven vewachting goed (lachend). Binnen twee maanden kwam er een tweede druk uit en mijn laatste boek heb ik zelf gepubliceerd.

En de site is inmiddels ook uitgegroeid zie ik?
Kun je wel zeggen ja. Heel in het begin was het meer een forum. Toen ben ik foto’s en artikelen gaan toevoegen om het leuker en aantrekkelijker te maken en toen bleek dat er vooral interesse was in producten ben ik de webshop begonnen.

Het ziet er allemaal leuk uit enzo, maar wat is nu eigenlijk jouw doel? Producten verkopen? Leuke plaatjes tonen?
Ik wou dat het zo simpel lag (lachend). Behalve kroeshaar.com beheer ik ook de website http://going-natural.com. Het doel achter beide websites is een bredere maatschappelijke acceptatie van kroeshaar. 

Is dat nodig?
Meer dan nodig is het essentieel. Een disproportioneel groot percentage van kroesharige vrouwen heeft te kampen met haarbreek en haaruitval als gevolg van wat in Amerika wordt genoemd “Relaxer induced alopecia”. Dat betekent haaruitval als gevolg van het (mis) gebruik van relaxers die worden gebruikt om kroeshaar glad te maken.

Als ontkroezen zo slecht is waarom doen zoveel vrouwen het dan?
Dit is een ingewikkeld verhaal. Aan de ene kant omdat kroeshaar kapsels nog steeds niet echt geaccepteerd worden in bijvoorbeeld het bedrijfsleven. Dat maakt het dus behoorlijk moeilijk voor vrouwen om de keus te maken het haar kroes te dragen. De dieper liggende oorzaak echter, is volgens mij schaamte en verdriet.

{loadposition links}

Kun je dat uitleggen?
Negatieve opmerkingen over kroeshaar treffen ons pijnlijk diep, zonder dat we het gevoel kunnen plaatsen. We weten niet waarom deze opmerkingen ons zo intens treffen. Sommige vrouwen schamen zich voor hun kroeshaar alsof het een schande zou zijn kroeshaar te hebben. Het is een mix van nauwelijks te doorgronden emoties die alleen maar te verklaren is door terug te blikken op onze slavenhistorie. Afrikaans haar is vanaf het begin gestigmatiseerd en stelselmatig gedenigreerd. Kroeshaar kapsels mochten niet in het openbaar vertoond worden omdat ze werden gezien als aanstootgevend en onaantrekkelijk.

De pijn die dat veroorzaakt heeft is nooit verwerkt en die ideen leven in principe nog steeds. Wij zijn het enige ras op aarde dat naar de rechter moet stappen om het recht te halen ons haar op een natuurlijke manier te dragen. Dat is triest. Het is dus niet gek dat vrouwen zich schamen voor hun kroeshaar want dat is wat de maatschappij al dan niet subtiel meegeeft. 

Maar geldt dat niet voor vrouwen in het algemeen, van welk ras dan ook? Ze doen toch van alles met hun haar om te voldoen aan de heersende beauty standaard?  Vrouwen met glad haar dragen toch ook vlechten en permanenten en kleuren even hard.
Ja en ik ben ook niet per definitie op tegen leuke dingen doen met haar. Feit is dat van alle volkeren, kroesharige vrouwen echt bovenaan staan als het gaat om haaruitval en daar moeten we over gaan denken. 

Bijna alle vriendinnen van me met glad haar hebben wel eens gepermanent of wat gedaan. Een vriendin van me met krullend haar had zelfs gerelaxt. Het verschil is dat zij meteen gestopt is omdat haar haar brak. Wij zijn de enigste die doorgaan totdat ons haar onherstelbaar is vernietigd.

Maar liefst 73% van de zwarte vrouwen heeft last van haarbreek en haaruitval en niemand die het er ooit over heeft. Om het probleem op te lossen moet je je afvragen waarom. Het is een soort taboe waar vrouwen zich voor schamen en onze haarwortels lijden er letterlijk en figuurlijk onder. 

Dat klinkt behoorlijk heftig. Gaat kroeshaar.com dat allemaal oplossen?
Ja, ha ha, was maar waar. Neen, natuurlijk heeft dit tijd nodig. Als je alleen maar het woord slavernij in de mond neemt lopen mensen al hard weg. Met kroeshaar.com streef ik ernaar een positiever beeld te creeren van ons haar en vrouwen duidelijk te maken dat ze niet hoeven te ontkroezen om mooi en representatief voor de dag te komen. Hopelijk is dit een begin om te gaan nadenken over de keuzes die we maken. Zeker in deze tijd waar natuurlijke alternatieven in voeding en leefwijze worden geprevaleerd.

Heb je zelf ooit gerelaxt? 
Ja, en best wel lang. Vanaf mijn 15de, ongeveer 8 jaar af en aan.

Waarom heb je dan zelf ooit en best wel zo lang gerelaxt?
Het eerlijkste antwoord dat ik je kan geven is dat ik niet beter wist. Voor mij was het gewoon een gegeven; als je als meisje kroeshaar hebt ga je relaxen oud genoeg bent. De eerste keer vond ik het ook geweldig. Ik had eerst een afro dus glad haar was een hele andere look en ik vond het echt fantastisch. Ik voelde me een hele dame. 

Als ik er nu aan terug denk was het mooie er wel snel vanaf. Behalve als ik van de kapper kwam zat mijn haar nooit goed, want ik sportte zo een 3 keer per week. Ik haatte rollers zetten, ik haatte de haardroger en fohnen kon ik al helemaal niet.

Glad haar was dus eigenlijk helemaal niks voor mij maar ik deed het echt uit gewoonte, want ik wist echt niet wat ik anders met mijn kroeshaar aanmoest.

Maar je vond het in ieder geval in eerste instantie geweldig om te relaxen. Dan begrijp je toch waarom vrouwen willen relaxen? Ook al wist jij niet beter, je was blij met je nieuwe look.
Ik snap het heel goed. Het is leuk om een andere kleur haar te hebben, een kapsel te dragen dat hip is of te gaan voor een compleet andere look. Die ruimte, plezier hebben je wat je met je haar kan, wil ik ook geen enkele vrouw ontnemen.

Met kroeshaar.com hoop ik zelfs aan de mogelijkheden bij te dragen. Dat levert als het goed is meer haarpret op. Nu lijkt glad haar bijna het enige alternatief en glad haar kan leuk zijn, maar er is veel meer.  Als je die kapsels hier in Brooklyn ziet, flip je helemaal. Die onbekende prachtige alternatieven wil ik graag uitdragen. Vooral voor degenen die geen plezier meer hebben in hun haar omdat het is gaan breken en uitvallen.

Daarom ben jij dus gestopt met relaxen ?
Ja, ik ben gestopt omdat mijn haar heel erg begon te breken. Tot dan toe nam ik mijn haar voor lief want ik dacht het groeit toch wel weer bij. Om mijn haar gezond te krijgen ben ik gaan invlechten. Dan groeide mijn haar goed en dan dacht ik dan kan ik eindelijk weer relaxen, maar elke keer als ik weer relaxte brak het haar.

Ik heb van alles geprobeerd, op tijd “bijwerken”, de mildste relaxer, wekelijks cremen, maar mijn haar bleef breken. Op gegeven moment dacht ik echt als ik zo doorga ben ik voor mijn 30ste kaal. Toen ben ik gestopt.  Maar ik was dus niet zo obessief en compusief bezig om mijn haar glad te krijgen voordat het tot me doordrong dat ik echt ermee moest ophouden.

Maar is het niet ook een vorm van gemak? Vrouwen zeggen dat het heel veel kost om kroeshaar te verzorgen en te vlechten enzo.  Invlechten kost toch veel meer tijd? 
Invlechten kost inderdaad veel tijd, maar het is “low maintenance”. Als ik mijn haar ingevlochten draag hoef ik mijn haar 2 maanden niet te kammen. Alleen maar te wassen, een moisturizer te gebruiken en mijn haar zit altijd goed, wat is makkelijker dan dat? Het belangrijkste is nog dat mijn haar beter groeit en er echt gezonder van wordt. Ik draag bijvoorbeeld nooit “micro braids”, van die hele dunne kleine vlechtjes. Het duurt inderdaad een eeuwigheid om haar zo dun te vlechten en je haar gaat ervan breken.

Ik ben dus minder tijd kwijt ben met invlechten dan met relaxen. Mijn vlechtster doet mijn haar in 3 tot 4 uur, met relaxen was ik steevast minstens 4 uur kwijt en dan heb ik het nog niet eens over de weekenden dat ik mijn haar moest conditionen, onder de droger moest en het dagelijks tangen en fohnen.

Maar wees eerlijk; gerelaxt  haar verzorgen kost toch minder tijd dan kroeshaar als je het niet invlecht dan?
Nee, echt niet. Ik heb eens uitgerekend hoeveel tijd de zorg van gerelaxt haar nodig heeft. Wekelijks wassen, crêmen en daarna of rollers zetten en onder de droogkap, of föhnen of tangen. Wassen/cremen duurt ongeveer een uur, omdat de creme meestal een half uur moet intrekken. Rollers zetten duurt nog een klein half uurtje en de droogkap zeker een uur. Wekelijks ben je dus minstens 2 1/2 uur kwijt. Dan heb ik het nog niet eens over de dagelijkse dingen, als het heeft geregend of je hebt gesport, moet je weer “even” rollen, of tangen. Als je met natuurlijk kroeshaar een leuk kapsel maakt zoals twists of corn rows kun je er zeker een week tot 2 mee. Het verzorgen van kroeshaar kost dus echt niet méér tijd, zoals zoveel mensen denken.

Ok, misschien kost het niet meer tijd als je het zo uitrekent maar gerelaxt haar is toch wel makkelijker dan kroeshaar? Je zegt zelf dat je weer bent gaan relaxen omdat je niet goed wist hoe je met je haar moest omgaan.
Ja, maar er was ook een tijd dat ik moest leren om rollers te zetten en te tangen, maar rollers zetten is niet makkelijker dan twists maken, föhnen is ook niet makkelijker dan vlechten. Echt niet. Veel mensen denken dat gerelaxt haar makkelijker is, omdat ze het gewend zijn. Wat moeilijk is, is het veranderen van een patroon dat je gewend bent.

Op welke manier denk je met kroeshaar.com verandering te brengen of je doel te bereiken?
Ik denk dat kroeshaar.com op zich een goede basis vormt om een mooi, realistisch en positief beeld van kroeshaar te verspreiden. Het is een groeiend platform waar vrouwen niet alleen informatie en producten kunnen krijgen. Ze kunnen zelfs bijdragen door bijvoorbeeld commentaar te leveren, hun haar verhaal te uploaden of gewoon vragen te stellen.

Daarnaast is er dit jaar is er de Miss Kroeshaar verkiezing. Het is een online competie die leuk moet zijn maar ook bewustwording moet kweken. 

Last but not least doe ik tentoonstellingen hier in Amerika waar ook workshops bijhoren. De tentoonstelling heet vrij vertaald “Slecht haar op z’n best.” Het zijn prachtige kroeshaarkapsels die ik heb vastgelegd in mijn eerste zomer hier in Brooklyn. Ik had nog nooit zulke mooie kapsels gezien en ik werd gewoon overmand door een gevoel dat de rest van de wereld deze kapsels moest zien. Het is een zeldzame collectie en ik ben blij dat ik tentoonstellingen kan doen. De beelden doen hetzelfde als wat kroeshaar.com doet maar dan in real life namelijk; het belichten van de schoonheid en de veelzijdigheid van kroeshaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *