fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

DSK, zielig?

DSK arrested
DSK arrested

Je hebt er vast over gehoord, de kwestie DSK. De kranten staan er vol van. Bijna iedereen heeft er een mening over. Nog voordat er uitspraak is gedaan, of de grote IMF man schuldig is van verkrachting, spreken sommige reacties boekdelen..

Je hebt er vast over gehoord, de kwestie DSK. De kranten staan er vol van. Bijna iedereen heeft er een mening over. Nog voordat er uitspraak is gedaan, of de grote IMF man schuldig is van verkrachting, spreken sommige reacties boekdelen.

Ik moet bekennen dat toen ik het nieuws nagenoeg live hier in NY zag, ik in eerste instantie dacht, dat kan niet. Het is een complot. Toen kende ik de details nog niet. Ik luisterde namelijk met een half oor en het klonk alsof DSK achter dit kamermeisje aangerend was door de gangen van een hotel en haar in een van de kasten had “gepakt.” Je moet echt niet goed bij je hoofd zijn om zoiets te doen, dacht ik. Verder hoorde ik dat hij tegenstaander van Sarkozy en ik weet dat in politiek complotten worden bedacht die geen normaal mens voor mogelijk houdt.

Toch dacht ik op hetzelfde moment, waarom zou je eerder die man geloven? Als vrouw neig ik namelijk altijd eerder naar de kant van het slachtoffer zeker als het om verkrachting gaat. De cijfers spreken voor zich, waarom in dit geval dan niet? Is het, dacht ik, omdat hij een vooraanstaand man is bij het IMF? Is het omdat hij wit is? Zou je hetzelfde hebben gedacht als het om een zwarte man ging? Ik besloot neutraal te blijven totdat ik de feiten van diverse media had gehoord.

De testresultaten waren nog niet binnen toen Brian Lehrer van radio WNYC zijn gast vertelde dat het er heel slecht uitzag voor SDK. Het kamermeisje, een immigrant uit een van de armste Afrikaanse landen, werkte al acht jaar voor het hotel. Ze staat bekend als voorbeeldig, betrouwbaar en hardwerkend.

Tijdens de radio show belde een vrouw op met een zwaar Jamaicaans accent. Ik was ook kamermeisje zei ze en ik geloof de werkster. “Je wil niet weten hoe vaak het gebeurt, dat mannen in hun handdoek of zelfs in hun naakie rondlopen als je de kamer binnenkomt en avances maken.” Die kerels zijn verschrikkelijk! zei je. “Ik goof haar, ik geloof haar”, herhaalde ze een paar keer. “Er is een enkel kamermeisje die op het aanbod ingaat voor geld, maar dat is niet de norm.”

Al met al een programma dat me diepere details gaf over de zaak. Ik was vooral blij te horen dat het beleid van Sofitel erop gericht is om haar werknemers te beschermen. Er is een speciale procedure voor dit soort incidenten. Belangrijker nog, de klachten worden serieus genomen en hier komt een subtiel doch uitermate belangrijk cultuur verschil bovendrijven.

In geen enkel ander land worden vrouwenzaken zo serieus genomen als in Amerika. Sexuele intimidatie wordt niet onder de bank geschoven zoals bijvoorbeeld het geval was met de Franse journaliste die al een aanklacht had gedaan tegen SDK. Het antwoord van de Franse politie: “We hebben wel wat beters te doen”. Dit incident toont volgens mij het verschil in hoe er om wordt gegaan met vrouwenrechten. Hoe vrij ben je als vrouw als je nergens terecht kan met een klacht als sexuele intimidatie?

Het trieste is dat er vrouwen zijn die hieraan voorbij gaan en het min of meer opnemen voor SDK. Zelfs als hij niet schuldig wordt bevonden van verkrachting heb ik geen drupje medelijden met deze ouwe viezerik. Ik geloof niet dat ik een hoger moraal heb dan de gemiddelde westerse sterveling als ik zeg dat een 62 jarige man geen anale sex hoort te hebben met een kamermeisje van 30 jaar jonger. De verhouding schreeuwt gewoon: FOUT! Zoek een vrouw van je eigen leeftijd als je zo nodig moet of huur een prostituee boven de leeftijdsgrens van 21. Dan is de verhouding duidelijk maar blijf af van je ondergeschikten. Het hoort niet. Niet in Frankrijk, niet bij het IMF en hoooo, zeker niet in de US.

Ik ben echt geen hater maar ik kan er niet over uit dat een van de machtigste mannen van de wereld opeens gezien kan worden als slachtoffer. SDK zal absoluut keihard gewerkt hebben om te zoveel rijkdom en macht te vergaren, want wat hij heeft bereikt komt je niet zomaar aanwaaien. Alle respect daarvoor. Ook zal hij meer dan genoten hebben van de voordelen die dit met zich meebrengt, daar doe je het tenslotte voor en daar is niks mis mee.

Echter, de positie van een miljonair met een hoge functie heeft ook enkele nadelen, ook al vallen ze in het niet bij de voordelen. Toch moet je daar rekening mee houden. Vooral als je ook nog dingt naar het presidentschap. Er zijn er vast een paar die erop uit zijn om je te laten vallen, meer nog misschien dan bij ieder andere sterveling met een gewone baan. Als een van de laatsten een werkster ongewenst in haar achterwerk knijpt, krijgt hij even hard ontslag. Dat is niet zielig, dat hoort zo. Waarom denkt de halve wereld dat SDK een andere behandeling moet krijgen?

Net zoals de pers erbij was wanner hij de grote successen wereldkundig maakte, was de pers erbij zijn, toen een fout heeft begaan. Hij wist dat hij de fout inging, het was een fout die hij kennelijk eerder had begaan en nimmer voor was gestraft dus waarom zou hij het niet nog eens proberen? Als geen ander wist hij wat erop het spel stond, hij heeft het risico genomen en daar moet hij nu de consequenties voor dragen. Is dat zielig, volgens mij helemaal niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *