fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Welke kroeshaar boeken raad je aan om te lezen?

Beste Mireille, Fijn dat je een site hebt over kroeshaar dat in het NL is. Ik ben al langere tijd ‘lid’ van jouw site. Ik ben chemical junkie, maar ik heb wel altijd mijn haren ingevlochten. Ik maakte mezelf altijd wijs dat dat ook ‘natural’ is. Dus niet!

Door jouw site en verhalen van subscribers ben ik geprikkeld om mijn haren natural te dragen. Niet zozeer omdat ik het chemisch behandel, maar meer omdat ik klaar met het hele ritueel ben van haren kopen, haren losmaken, grondig wassen en weer laten vlechten. Twee volle dagen was ik daarmee bezig. En zodra mijn vlechten eruit waren, voelde ik me ontzettend kaal. Zodra ik klaar wat vlechten, voelde ik me weer ‘compleet’.

Een van jouw subscribers schreef dat ze niet snapte waarom zware vrouwen hun hele identiteit hangen aan hun haren. Dat ze ander persoon worden zodra ze die haren op hun hoofd hebben.

In eens werd ik geconfronteerd met mijzelf… Ik voelde me aangesproken, want ik voelde me weer compleet zodra ik die haren op mijn hoofd had. Toen ik mezelf hier bewust van raakte, ben ik op youtube allerlei filmpjes gaan zoeken van vrouwen die hun haar natural dragen hoe ze het verzorgen en hoe ze het allemaal kunnen dragen. Ik heb prachtige haardossen gezien. Maar als je mijn haar zo indelen in de zogenaamde haartypen, heb ik het haartype 4b. Daar heb ik nog niet zoveel filmpjes van gezien. Weet wel dat mijn haartype ontzettend veel shrinkage en heel weinig krul heeft. Maar ik vind door die haartypes doe je ook aan een soort van categorisering. Alsof 4b minder mooi/goed is dan type 3b (waar meer krul waviness in zit)

Kroeshaar kapsels van het boek slecht haar ontworteld

Anyway, ik ben nu bezig mijn haren lang aan het groeien om dreads te zetten of om het gewoon zo te laten. Nu is mijn haar nog ongelijk vanwege een zwangerschap. Ik heb ook wat producten uit jouw shop gehaald. En weet je? Voor het eerst kijk ik naar mijn haren en vind ik ze mooi en wil ik goed voor ze zijn. Mensen van ‘mijn eigen soort’, zien mijn vaak als blank. Omdat ik de taal niet spreek (Angolees/Portugees)en omdat ik accentloos NL-spreek (en misschien in hun ogen mijn gedrag, maar ik vraag me af, hoe kan je je blank gedragen?!) Dat maakt me erg verdrietig, want als er iemand wel black awarness heeft, dan ben ik het wel. Ik ben juist onzettend trotst en voel me alles behalve wit en wil ook absoluut niet zo zijn. Zij weten niet wat mijn interesses zijn, wat ik denk en wat ik voel… Ik vind het echt jammer hoor, dat je eigen mensen je gewoon dom proberen te houden…. Wees vooral niet anders, dnek vooral niet anders en doe vooral niet anders, want voor je het weet ben je blank.

Dit hele bovenstaande verhaal is wel een hele vreemde intro in mijn vraag (sorry dat ik zo uitwijdt, maar dit raakt me..) Ik heb op jouw site wat kleine stukjes gelezen over de geschiedenis van blackhair in Amerika. Dat de slaven zich moesten scheren omdat de ‘meesters’ dat niet aankonden zien. Ook heb ik een stuk gelezen dat sommige slaven door mixen met de blanken er zo blank uitzagen, maar dat hun haren (kroes) hun verraadde dat ze zwart waren en dat ze daardoor ook vaak hun haren scheerden(??) Ik zou graag meer kennis hierover willen hebben. Weet jij boeken die ik kan raadplegen waar meer informatei staat beschreven over de geschiedenis van kroeshaar?

Alvast many thx

p.s. ik heb je tijdens de verkiezing van Obama op tv gezien. Volgens mij was het Pauw en Witteman? Ik vond je geweldig. Ik vond dat je een erg positieve en enthousiaste vibe hebt.

Alle goeds!

————————————-

Hi Ludmilla,

Wat een heerlijk mailtje. Het is echt inspirerend om te lezen dat zwarte vrouwen hun kroeshaar mooi vinden en nog geweldiger dat kroeshaar.com daar een rol in heeft gespeeld.

Over je eigen mensen die je blank vinden moet je je geen zorgen maken. Surinamers die mij niet kennen hebben ook vaak genoeg tegen mij gezegd dat ik “Hollands” ben. Het is allemaal relatief want sommige Nederlanders vinden me dan weer heel Surinaams. Grote kans dat beide groepen nu roepen dat ik heel Amerikaans ben nu ik al weer een tijdje hier zit. Mijn vrienden die mij kennen, wit, zwart en alles wat daar tussen zit, die houden van me zoals ik ben met al mijn onhebbelijkheden en mijn kroeshaar. Dus wees vooral jezelf dan zullen ze je uiteindelijk nemen zoals je bent. Er is niks mis mee om trots te zijn op je roots.

Er zijn een aantal boeken die ik jou en iedereen die geinteresseerd is van harte kan aanraden:

Hair Story: Untangling the Roots of Black Hair in America: vertelt over de geschiedenis van kroeshaar, de haar modes en dergelijke. Het is echt een geweldig book. Heb het in een keer uitgelezen. Ik weet niet of het verkrijgbaar is in Nederland.

Afro State of Mind, Memories of a Nappy Headed Black Girl, van Lurie Daniel Favors is een absolute topper! Ze beschrijft letterlijk hoe ze kroes gaan beleeft en linkt elke fase aan een fase in de Amerikaanse geschiedenis. Voor de duidelijkheid, Lurie, is een vriendin van me. Het is allemaal begonnen me de foto die ik van haar heb genomen, die op de cover staat van haar boek. Die foto was aanleiding voor een hele discussie op internet over goed en slecht haar en heeft haar geïnspireerd het boek te schrijven. Dit is echter niet waarom ik het boek aanraad, het is gewoon echt een fantastisch book dat ik ook zou aanraden als het niet een vriendin van me zou zijn geweest.

Slecht haar ontworteld, de onbekende geschiedenis van Kroeshaar: is mijn laatste uitgave waarmee ik hoop ons een stukje verloren geschiedenis mee te geven, dat niet alleen verklaard waarom we zolang en zoveel te maken hebben met haarbreek, maar ons hopelijk ook opweg helpt een begin te maken met het herstel.

Anyway, heel veel succes met je dreads en houd een blog bij op kroeshaar.com als je wil.

Odi,
Mireille

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *