fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Een moeilijke vraag tijdens de Haiti bijeenkomst

Tijdens mijn presentatie bij de Haitiaanse Culturele Organisatie kreeg ik deze vraag. Wat zou jij zeggen?

 

Vorige week was een zeer, zeer drukke week. Behalve dat ik was uitgenodigd door de Cullturele Haitiaanse organisatie in Brooklyn om te praten over kroeshaar, was ik ook door Maria Thompson van Twist and Curves uitgenodigd om haar gratis Going Natural Workshop bij te wonen. Het laatste was in Hartford, ongeveer 3 uur rijden vanuit NY. Beiden evenementen waren succesvol, gezellig, leuk en leerrijk.

In het Haitiaanse Culturele Centrum voelde ik me meteen thuis. Dahoud, de radio programmamaker die mij had uitgenodigd opende de vrijdag avond met wat geschiedenis over hun land. De volle zaal zong vol trots het volkslied voordat ik mocht beginnen.

Daarna mocht ik uitgebreid vertellen over mijn boek Going Natural, How to Fall in Love with Nappy Hair. De zaal was niet alleen zeer geinteresseerd de mensen stelden ook lekker veel vragen. De meest interessante zal ik jullie niet onthouden.

>Een jonge dame van in de 20 zei dat ze 7 maanden niet had gerelaxt maar dat ze tussen 2 vuren zat. Als ze tussen de vriendinnen in hun tienerjaren verkeerde zijn kreeg ze maar al te vaak een wat negatieve een beetje pestende response over wat ze nu toch aan het doen was met haar haar.

Wanneer ze tussen haar oudere vriendinnen verkeerde was het een en al bemoeidigding en kreeg ze complimenten. Hoe ga je daarmee om? vroeg ze. Het is nogal verwarrend.

Uiteraard begrijp ik haar verwarring maar zij had tenminste stimulans. In de tijd dat ik natural ging was er echt niemand die mij stimuleerde en natural was toen nog niet zo hip als nu. Soms liep ik ook met kapsels die hmmm, misschien nog net door de deur konden, maar ik deed het toch.

Waarom? Omdat ik mijn haar aan het herontdekken was. Haar waarmee ik nooit echt had leren omgaan omdat het te moeilijk zou zijn en omdat je met dat type haar toch eigenlijk niet echt over straat kon als je serieus genomen wilde worden. Dit alles kon me weinig schelen. Boven alles wilde ik gezond haar; MIJN eigen haar!

Ik was zo gefocust op het herstellen van mijn eigen haar, dat het me totaal niet kon schelen of mensen het er niet mee eens waren of niet en of ze het mooi vonden of niet. Uiteindelijk was ik degene die bijna kaal aan het worden was en voor de rest van mijn leven met weaves zou moeten lopen als ik aan hun normen wilde voldoen. Dat was ik serieus niet van plan.
Ik hoop van harte dat mijn ervaring een steun voor haar was: weet waarvoor je het doet en laat niemand je van je stuk brengen.

De andere vraag werd hilarisch gesteld en heb ik niet kunnen beantwoorden. Het kwam van Rajen Persuad, schrijver van “Why Black Men Love White Women.” Ik had hem ontmoet tijdens het zomers International African Arts Festival. We hadden boeken uitgewisseld en zouden contact houden.

Aan de titel van z’n boek zou je al kunnen afleiden dat Rajen niet bang is om controversiele onderwerpen aan te halen. Hij vertelde dan ook met z’n typische flair dat hij een vriendin had met een prachtig kort kopje. Natural and all. Weken had hij achter haar aangezeten voordat ze eindelijk begonnen te daten.

Na een paar maanden kwam ze echter opeens met een super gladde lange gekleurde weave aanzetten. Hij had duidelijk iets van What the heck? Wat? Waarom! Zijn vraag was: hoe maak je dit duidelijk? Hoe haal je dit onderwerp aan? Toen ik vroeg hoe hij het onderwerp had aangehaald zei hij: Ik heb gezegd wat is deze sh…!

Nou, je kunt je voorstellen dat ik dood ging van het lachen. Dat is dus NIET de manier om het onderwerp te gaan bespreken Rajen, zei ik. Ik kan me zijn vriendin levendig voorstellen. Geen enkele vrouw zou dat leuk vinden en ze zijn nu ook niet meer samen. Volgens Rajen komt het echt door het haar.

Ik moet zeggen dat ik het antwoord op de vraag niet weet. Ik weet dat vrouwen heel gevoelig zijn als het om uiterlijkheden gaat en wil daarom aan jullie het volgende vragen:

Wat zou jij doen als je vriend of man zo had gereageerd als je thuis kwam met volgens jou een super sexy weave? En hoe zou hij jou het beste duidelijk kunnen maken dat hij je nieuwe look niet zo mooi vindt als jij?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *